i2CAT crearà el primer laboratori europeu obert de recerca 6G en òrbita baixa

06/03/2025

El centre de recerca i2CAT ha anunciat en el marc del Mobile World Congress Barcelona 2025 la posada en marxa del primer laboratori en òrbita terrestre baixa d’Europa (LEO, per les sigles en anglès) per a la investigació i el desenvolupament de xarxes no terrestres (NTN, per les sigles en anglès). Aquesta missió innovadora consistirà en un petit satèl·lit, anomenat 6GStarLab, que permetrà validar experimentalment noves tecnologies de comunicació en un entorn real a l’espai i contribuirà a l’estandardització de les NTN, essencials per a l’evolució de la 5G avançada i la futura 6G.

El 6GStarLab permetrà al personal investigador del centre català i al seu ecosistema validar desenvolupaments tecnològics en òrbita, accelerant la investigació sobre xarxes satel·litàries i la seva integració amb infraestructures terrestres. Concretament, el laboratori permetrà l’estudi i la validació de tècniques de virtualització per a la infraestructura satel·litària i l’avaluació de freqüències de comunicació 6G amb dispositius multifreqüència. A més, el satèl·lit incorporarà un terminal òptic per accelerar les comunicacions satèl·lit-terra en aquest domini. El 6GStarLab serà un banc de proves obert i flexible, que permetrà desplegar i executar experiments de forma remota, promovent la innovació en l’ecosistema emergent que treballa per la interconnexió entre les xarxes terrestres i no terrestres. 

En l’acte de presentació celebrat ahir, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, va destacar que “amb aquest laboratori en òrbita, Catalunya es consolida com un referent en investigació. Aquest projecte no només impulsa la innovació científica, sinó que també genera oportunitats per a l’ecosistema tecnològic i industrial del nostre país. Des del Govern de Catalunya, continuarem donant suport a iniciatives com aquesta, que combinen recerca d’avantguarda, col·laboració publicoprivada i impacte real en la societat”, va afegir.

Per la seva banda, el director d’i2CAT, Sergi Figuerola, va afirmar que “el 6GStarLab suposa una fita molt rellevant per a la investigació en xarxes no terrestres en l’àmbit europeu perquè proporciona una infraestructura real a l’espai que permetrà validar part de les tecnologies clau de la 6G. Aquest laboratori obert, finançat amb fons NextGeneration, marcarà un abans i un després al nostre entorn en la investigació de les comunicacions satel·litàries i la seva integració amb les xarxes terrestres”. 

Acte de presentació del 6GStarLab durant el Mobile World Congress Barcelona 2025

i2CAT té previst reforçar la recerca en els àmbits de la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i l’extensió de connectivitat a través de xarxes no terrestres i la publicació de resultats de recerca per a la comunitat científica. A més, la infraestructura 6GStarLab estarà disponible per a la comunitat científica i tecnològica interessada en explorar i experimentar amb les comunicacions del futur, fomentant el desenvolupament de solucions innovadores en diferents sectors, seguint així el full de ruta que està traçant l’Agència Espacial Europea (ESA) en l’àmbit de la 6G. 

Fabricació i posada en òrbita del satèl·lit

i2CAT ha adjudicat un contracte públic per un valor total de 1,65 milions d’euros a l’empresa Open Cosmos per al disseny, fabricació, integració, llançament i posada en marxa del satèl·lit 6GStarLab. Alhora, el satèl·lit incorporarà càrregues útils dissenyades per i2CAT i l’empresa catalana Microwave Sensors and Electronics (MWSE), desenvolupades a través del  6GSatNet, així com d’un terminal làser de comunicació òptica espai-terra i la corresponent estació terrestre de l’empresa Transcelestial, amb seu a Singapur. Finalment, el conjunt d’antenes per les comunicacions de radiofreqüència seran desenvolupades pel grup del NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El llançament del satèl·lit està previst per a l’octubre d’aquest any i la seva posada en funcionament amb finalitats de recerca a principis de 2026. 

Prèviament al llançament, el satèl·lit se sotmetrà a rigoroses proves per garantir el correcte funcionament en òrbita. A més, Open Cosmos proporcionarà un model d’enginyeria representatiu del satèl·lit a i2CAT per poder validar els experiments en laboratori abans del seu desplegament en òrbita. 

”Estem molt orgullosos de participar en el desenvolupament del satèl·lit 6GStarLab, un projecte que situarà Catalunya i Europa a l’avantguarda de les comunicacions espacials. Aquest projecte és un exemple perfecte de com la cooperació entre empreses, centres de recerca i institucions pot accelerar el desenvolupament de la 6G, posant el segment espacial al centre de les comunicacions avançades i segures per a la Terra”,  va assenyalar el Rafel Jordà, CEO d’Open Cosmos.

La posada en marxa d’aquest laboratori obert en òrbita ha estat possible gràcies al finançament obtingut per i2CAT en la convocatòria del subprograma d’infraestructures i equipament cientificotècnic dirigit a universitats i centres de recerca, promogut pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública. Aquest subprograma s’emmarca en el programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO) I+D 6G, impulsat pel Govern d’Espanya dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i finançat amb fons NextGenerationEU, amb l’objectiu de consolidar el lideratge espanyol en la investigació de la 5G avançada i la 6G. En total, i2CAT ha obtingut 10 milions d’euros del subprograma d’infraestructures i equipament cientificotècnic per al desplegament de diversos laboratoris.