El projecte PHASAL crearà nous bioplàstics biodegradables a partir de residus agroalimentaris per a aplicacions mèdiques, com pegats transdèrmics i equips de sutura, que minimitzaran el seu impacte ambiental.

En concret, es desenvoluparan nous graus de plàstics biodegradables (PHA) obtinguts de la valorització de residus orgànics, de forma que comptaran també amb propietats avançades de processabilitat i de biocompatibilitat, que s’usaran per a aplicacions en l’àmbit de la salut en les quals les opcions de reciclatge són molt limitades. Per això, es desenvoluparà i implementarà una metodologia per determinar la biodegradabilitat d’aquests nous materials de manera accelerada, que ajudarà en els processos de desenvolupament de nous materials biobasats.

Així es contribuirà a donar resposta als reptes mediambientals del sector sanitari, en el qual més del 50 per cent del plàstic que s’utilitza és d’un sol ús, degut a les exigències d’higiene i esterilització que requereix.

Amb aquests nous materials de formulacions de base  orgànica i biodegradables, que es podran adaptar a geometries complexes i processos d’injecció, es desenvoluparan i testaran dues aplicacions: un pegat dèrmic per a l’alliberació de fàrmacs amb un menor impacte ambiental i un kit de sutura biodegradable, un producte amb un sistema d’envasat complex i un consum destacat en el sector de la salut.

Segons explica el responsable del departament de VEomaterial a VEnvirotech, Germán Perez, “PHASAL, és un projecte pioner en el qual VEnvirotech està participant activament amb gran entusiasme, que representa una fita significativa en la convergència entre la indústria i la investigació a l’àmbit de la salut. VEnvirotech, com a expert líder en la producció de polihidroxialcanoat (PHA), està exercint un paper crucial en aquest projecte en proporcionar solucions innovadores i sostenibles per a dos casos de productes distintius”.

A més, detalla Germán Perez, “l’elecció de materials biobasats i biodegradables, com el PHA, és fonamental per a un futur més sostenible, i l’experiència de VEnvirotech en aquest camp garanteix que PHASAL estigui a l’avantguarda de la innovació responsable. En unir forces amb els actors principals de la indústria i la recerca s’impulsa el desenvolupament de solucions sostenibles que beneficiaran les generacions futures, alhora que es promou l’excel·lència a la indústria de la salut”.

El director de la Unitat de Processos Polimèrics i Compostos d’Eurecat, Enric Fontdecaba, assenyala que en el projecte “es desenvoluparan noves formulacions avançades de bioplàstic i es caracteritzaran aquests materials innovadors, alhora que es realitzaran proves sobre el seu processament i la seva validació en l’àmbit de la salut, així com en d’altres sectors i aplicacions als quals es podrà extrapolar el seu ús”.

L’investigador Luis J. del Valle del grup PSEP-UPC indica que “el projecte és un repte tecnològic que involucra estudiar l’aplicació dels nous plàstics biodegradables (els PHAs) com a sistemes alliberadors de fàrmacs. Per això, aquests agents bioactius seran encapsulats als PHAs. Una fita important serà establir les interaccions entre el PHA i els agents bioactius perquè en depèn la dosificació i l’alliberament”. Per comprendre aquestes importants interaccions moleculars “s’ha de fer la caracterització química i estructural dels PHAs. Aquests nous sistemes alliberadors d’agents bioactius seran usats en la preparació de pegats dèrmics i/o transdèrmics i seran avaluats en cultius de cèl·lules i en estudis preclínics per determinar-ne l’aplicació biomèdica”, afegeix.

El consorci PHASAL és una col·laboració entre VEnvirotech Biotecnology, Industria Técnica del Plástico (INTEPLAST), Eurecat i el grup de recerca PSEP (Polimers Sintètics: Estructura i Propietat. Polimers Biodegradables) de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El projecte, amb un pressupost de més de 800.000 euros, es desenvoluparà durant tres anys i està finançat per la convocatòria de “PROYECTOS DE COLABORACIÓN PÚBLICO-PRIVADA, DEL PLAN ESTATAL DE INVESTIGACIÓN CIENTÍFICA, TÉCNICA Y DE INNOVACIÓN 2021-2023, en el marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia”.