Recerca i Universitats

Recerkids 2019 UPC

El segon dels quatre congressos de 2019 s'ha celebrat aquest matí a l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona de la UPC

Més de 250 escolars presenten projectes de recerca sobre la llum a la segona edició del congrés Recerkids celebrada a la UPC

query_builder   10 maig 2019 14:44

event_note Nota de premsa

El segon dels quatre congressos de 2019 s'ha celebrat aquest matí a l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona de la UPC

Més de 250 escolars presenten projectes de recerca sobre la llum a la segona edició del congrés Recerkids celebrada a la UPC

  • Recerkids és una iniciativa impulsada per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar futures vocacions científiques
  • Més de 4.700 noies i nois de 110 escoles catalanes han dut a terme durant el curs una recerca científica a l’aula sobre la llum
  • Els propers congressos tindran lloc al llarg del mes de maig a Tarragona (URV) i Vic (UVic-UCC)
Recerkids 2019 UPC
El director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, ha inaugurat aquest matí el segon congrés de la tercera edició de Recerkids, el programa educatiu impulsat per la Secretaria d’Universitats i Recerca amb l’objectiu de fomentar la ciència entre els alumnes d’Educació Primària.
 
Després del primer congrés celebrat la setmana passada a la Universitat de Lleida, Recerkids ha arribat avui a les instal·lacions de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC). Hi han participat 256 alumnes d’11 escoles d’arreu de Catalunya, que han tingut ocasió d’experimentar en els tallers organitzats amb la participació de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
 
Per al director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, el programa Recerkids és una iniciativa molt útil per ensenyar què és la ciència als nois i noies de Primària: “El més important de la feina que heu estat fent aquests darrers mesos a l’escola és el fet d’haver de mirar, pensar i sentir curiositat. Aquest estat de constant perplexitat és el motor de la ciència”. Gómez Pallarès també posa en valor el fet que els congressos donin l’ocasió als estudiants de Primària de visitar universitats i centres de recerca.
 
Per la seva part, la vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC, Gemma Fargas, ha valorat molt positivament l’experiència d’acollir el congrés Recerkids: “És una valuosa oportunitat que està completament alineada amb el conjunt de programes estratègics que la UPC desenvolupa per promoure les vocacions STEAM en les noves generacions”.
 
En aquesta tercera edició del programa, Recerkids s’ha desdoblat en quatre congressos al llarg del territori. Després de les trobades celebrades a Lleida (UdL) i Barcelona (UPC), els dos congressos restants es traslladaran les properes setmanes a Tarragona (URV, 14 de maig) i a Vic (UVic-UCC, 28 de maig). En total, prop d’un miler d’alumnes procedents de 34 escoles d’arreu de Catalunya exposaran els resultats de la seva recerca a les aules en el marc del III Congrés Recerkids.
 
De l’aula a la universitat
 
El programa Recerkids de foment de la recerca escolar s’estructura en dues etapes. Durant la primera fase, que va començar el 8 de gener i ha acabat el 26 d’abril, els grups-classe han desenvolupat una recerca emmarcada en el repte científic proposat, que en aquesta edició ha estat la llum. En aquesta tercera edició del programa han participat un total de 4.700 alumnes de 5è i 6è de Primària de 110 escoles, que al llarg del curs han dut a terme una investigació científica.
 
Per orientar els treballs, el professorat ha rebut assessorament pedagògic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica per al professorat- i per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup ha elaborat un pòster amb els resultats de la recerca, que serà publicat al web de Recerkids.
 
Entre els 110 centres participants, un total de 34 triats en funció de l’ordre d’inscripció prenen part en la segona fase de Recerkids: els congressos científics en què comparteixen els resultats del seu projecte amb les altres escoles. Així mateix, tenen l’ocasió de gaudir de tallers experimentals conduïts per científics i científiques de les universitats, un espectacle científic i moltes altres sorpreses.
 
El programa Recerkids, que compta amb la col·laboració d’Eduxarxa, s’afegeix a altres iniciatives que la Secretaria d’Universitats i Recerca realitza per divulgar la ciència entre els nois i noies del nostre país, com ara la col·lecció Personatges en joc o Els contes de la Laura i en Joan.

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 3124

Fotografia

Fotografia 1493

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 127

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia