Salut

Els pneumòlegs, immersos ja en la vigilància post-Covid-19

Els hospitals treballen en consultes específiques i unitats multidisciplinàries per vigilar les possibles seqüeles pulmonars

Persisteixen les lesions inflamatòries i preocupen les embòlies

Tal com es preveia, els efectes de la Covid-19 no s’acaben amb l’alta del pacient. Centres hospitalaris, com ara el Vall d’Hebron, el Clínic i l’Hospital del Mar ja han iniciat els primers contactes amb malalts que han tingut Covid-19 per tal d’avaluar els danys residuals causats pel coronavirus. Les afectacions pulmonars, en tractar-se d’un virus que afecta les vies respiratòries, ocupen la primera línia en aquesta nova fase de l’epidèmia, en què passen a ser rellevants els serveis de vigilància i el control dels pacients.

Els pneumòlegs consultats es mostren prudents a l’hora de parlar ja de seqüeles, perquè es desconeix encara fins a quin punt les lesions poden esdevenir cròniques amb el temps. Amb tot, la gravetat de la Covid-19 ha quedat palesa en les afectacions respiratòries greus que encara pateixen alguns pacients a causa no tant de la infecció sinó principalment de la reacció inflamatòria, i a vegades agressiva, del sistema immunitari, que cicatritza el pulmó amb l’evident risc de fibrosi i també obstrueix venes i artèries fins a provocar alteracions vasculars greus com ara embòlies pulmonars.

Per fer front als danys residuals de la malaltia, fer un seguiment actiu dels malalts i intentar estudiar i pal·liar-ne els efectes, els hospitals han creat i s’han organitzat en àrees de treball específic per a la post-Covid-19. A l’Hospital del Mar, per exemple, la vigilància es porta a terme des d’una unitat multidisciplinària liderada per les àrees de pneumologia i de malalties infeccioses i en què també participen altres especialitats mèdiques, ja que s’ha observat també que els danys residuals poden afectar ronyons, fetge, músculs, vasos sanguinis, sistema nerviós i cervell. El cap de Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar, Joaquim Gea, explica que ja s’han iniciat els primers contactes telefònics i la realització d’enquestes i de proves als malalts que després de la malaltia encara arrosseguen sensació d’ofec. Cal tenir en compte que al volum de malalts ingressats als hospitals també s’afegeix ara un grup considerable de persones que van passar la malaltia als seus domicilis, de què alguns poden haver patit alguna pneumònia de caràcter lleu sense ser-ne massa conscients, i que, a hores d’ara, encara continuen patint algun tipus de problema respiratori.

Per afrontar aquesta variabilitat de casos, l’hospital Clínic ha optat per treballar en xarxa amb els centres d’atenció primària (CAP) i altres centres hospitalaris com ara el Sagrat Cor i la clínica Plató, que es troben en la seva àrea d’influencia territorial, la part esquerra de l’Eixample fins a la frontera amb el Llobregat. Amb tots aquests centres s’ha establert un protocol d’actuació per fer el seguiment de les persones que han patit la Covid-19 als seus domicilis. Aquests malalts lleus reben un seguiment telefònic al cap d’un mes i una visita presencial als tres mesos per part del metge de capçalera. En cas que es detectin problemes greus, aquests malalts són derivats a l’especialista i, en últim cas, a l’hospital. El Clínic manté una “vigilància armada” i “proactiva”, explica el cap de servei de pneumologia, Joan Albert Barberà, pel que fa als casos més greus que van requerir d’ingrés hospitalari i els que van patir complicacions respiratòries greus durant l’ingrés, com ara embòlia pulmonar i pneumònia organitzativa. De moment, però, la recuperació, segons coincideixen els experts consultats, és lenta.

Proves d’imatge (radiografia o TAC de tòrax) i de funció pulmonar són algunes de les proves que es porten a terme als pacients post-Covid-19 i que ara han fet incrementar l’activitat en els servei de diagnòstic un cop ha baixat el nombre d’ingressos i ha augmentat el nombre d’altes, explica Xavier Muñoz, pneumòleg al Vall d’Hebron. Aquest hospital disposa d’una consulta específica per als casos postCovid-19 en què, precisament, col·laboren de forma molt estreta els serveis de radiologia de l’hospital. Aquesta consulta ja té un potencial de prop de 2.000 pacients, la xifra de malalts ingressats al centre. Per ara, s’han començat a fer les primeres proves als malalts que van patir una afectació més greu, uns 250, i de moment els danys residuals persisteixen. Encara caldrà esperar, però, un parell més de mesos per acabar d’avaluar l’existència de seqüeles, i tot fa preveure que el seguiment s’allargarà com a mínim entre sis mesos i un any, assegura Muñoz.

LA XIFRA

6
mesos
es calcula que, com a mínim, s’allargarà el seguiment de malalts de Covid-19.

Pèrdues d’olfacte en el 50% dels malalts

Un dels símptomes de la Covid-19 que ja ha quedat establert després d’un inici dubtós és la pèrdua d’olfacte i, com a conseqüència d’això, la pèrdua del gust. Es calcula que gairebé un 50% dels pacients amb Covid-19 s’han vist afectats per aquesta alteració i d’aquests un 40% el poden recuperar al cap de dues setmanes. Tanmateix, en el tant per cent restant la pèrdua pot tenir una durada més llarga i lenta que podria arribar a ser definitiva si al cap de sis mesos encara perdura. Aquesta afectació sol ser habitual en malalties causades per virus que afecten les vies respiratòries, però en aquest cas el que la fa diferent és l’alt nombre de persones que la pateixen en comparació a altres malalties com la grup. Per aquesta raó, l’hospital del Mar està realitzant un estudi sobre l’olfacte en el qual es mesura l’activitat elèctrica que es genera al cervell quan s’estimulen elèctricament les cèl·lules olfactòries de la mucosa nasal. Aquest estudi permetrà analitzar l’afectació i si la pèrdua de l’olfacte “és o no reversible”, explica el cap d’otorrinolaringologia, Jacinto García de l’Hospital del Mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona