Oriol Mitjà diu a Science que la hidroxicloroquina no seria efectiva per prevenir la Covid
Oriol Mitjà, investigador de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol

Oriol Mitjà diu a Science que la hidroxicloroquina no seria efectiva per prevenir la Covid

L'estudi, que encara no s'ha publicat, no veu cap diferència significativa en les persones exposades al virus que l'han pres i les que no

Judith Casaprima SaguésActualitzat

La hidroxicloroquina no serveix per prevenir la Covid-19, segons un article de la revista Science que cita Oriol Mitjà. L'investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol ja ha acabat l'estudi clínic sobre la hidroxicloroquina, i sembla que no ha obtingut el resultat esperat: El medicament no aportaria beneficis preventius contra el coronavirus.

La investigacio s'ha centrat a establir l'eficàcia preventiva de la hidroxicloriquina (CCMA)


La revista Science avança declaracions d'Oriol Mitjà, que explica que no s'han observat diferències significatives entre les persones ha estat prenent hidroxicloroquina per evitar el contagi i les persones que no n'han pres.

"No hi va haver cap diferència significativa entre el nombre de persones de cada grup que va desenvolupar Covid-19. Les dades són importants perquè provenen de grans proves aleatòries. Fins ara, la majoria de les dades provenen d'assaigs petits o sèries de casos. Una metaanàlisi de 24 estudis publicats a l'Anals de Medicina Interna va concloure que hi havia "evidències insuficients i sovint contradictòries sobre els beneficis i els perjudicis de l'ús d'hidroxicloroquina o cloroquina per tractar Covid-19."

A l'assaig hi han participat 2.300 voluntaris. Ara falta aclarir si el medicament antimalària funciona com a tractament un cop ja s'està malalt. Mitjà diu que farà públiques les conclusions de l'estudi quan acabi l'avaluació externa.

L'estudi de Mitjà s'ha mogut per tot arreu per recollir mostres (CCMA)

Segons Mitjà, ara cal avançar en els estudis que investiguen l'efectivitat de la hidroxicloriquina en el tractament de la Covid-19.
 

Un fàrmac esperançador i controvertit

La hidroxicloroquina és un fàrmac que s'ha utilitzat amb eficàcia en la prevenció i el tractament de la malària, i en casos de sida i ràbia. Aquest fet va animar els científics a investigar si també ho podria ser per al coronavirus. 

La investigació de l'equip d'Oriol Mitjà, a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, va ser una de les primeres que es va engegar en aquest sentit. Amb la campanya Jo em corono es va ajudar a finançar la investigació.

(CCMA)

El president dels Estats Units, Donald Trump, va decidir prendre l'hidroxicloroquina de manera preventiva abans que hi hagués cap evidència de la seva eficàcia, fins i tot quan estava desaconsellada pels experts arran d'un polèmic estudi publicat a The Lancet. L'estudi afirmava que el fàrmac no només no era efectiu en el tractament de la Covid-19, sinó que augmentava la mortalitat i el risc de malalties cardíaques als pacients que en prenien.

L'alarma va fer que l'OMS aturés els assajos amb hidroxicloroquina de manera preventiva, fins que es va desmentir aquesta conclusió.
 

 

Oriol Mitjà, expert en malalties infeccioses, va ser una de les veus que va desmentir aquest estudi, denunciat per científics de l'ISGlobal de Barcelona.
 

Mitjà va atribuir, en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", l'error dels resultats a la recopilació de les dades que van utilitzar els autors de l'estudi. 

ARXIVAT A:
CiènciaCoronavirus Investigadors catalans
Anar al contingut