Les dones només són un 28% del personal investigador de tot el món (Foto: EFE/ Fernando Villar)
Les dones només són un 28% del personal investigador de tot el món (Foto: EFE/ Fernando Villar)

Un fàrmac de baix cost reduiria un terç la mortalitat dels pacients més greus de Covid-19

Les dades preliminars d'un estudi de la Universitat d'Oxford assenyalen que la dexametasona, un antiinflamatori de fàcil accés, podria donar resultats contra la Covid-19

Actualitzat

La dexametasona, un medicament de fàcil accés i de baix cost, pot ajudar a salvar vides de pacients que es troben en estat greu a causa del coronavirus.

El fàrmac, un esteroide conegut i que actualment s'utilitza com a antiinflamatori i immunosupressor, contribueix a reduir l'excessiva resposta defensiva del cos contra la Covid-19, una reacció que pot portar a la mort, segons indica un estudi de la Universitat d'Oxford.

Els investigadors assenyalen que el fàrmac redueix en un terç el risc de mort dels pacients connectats a ventilació i en una cinquena part el dels pacients que no estan connectats a ventiladors, però necessiten oxigenoteràpia.

Les dades preliminars de l'estudi no detecten benefici de l'ús de la dexametasona en contagiats que no necessiten suport per respirar. Segons l'estudi, és el primer fàrmac capaç de reduir la mortalitat del virus.

 

 

El Regne Unit n'aprova l'ús als hospitals

La publicació de l'estudi ha estat molt ben rebuda al Regne Unit, que aquest mateix dimarts ha aprovat l'ús de la dexametasona en els hospitals per als casos de coronavirus. Un dels investigadors principals de l'estudi, Peter Horby, ha destacat a la BBC que el preu del medicament és molt assequible i ha insistit que és un tractament amb efectes només en els casos greus:

"Els resultats ens van sorprendre. El cost total del tractament al Regne Unit és d'uns cinc euros. Això és fantàstic, especialment en països amb pocs recursos, on aquest medicament és encara més barat. Però no és un fàrmac perquè se'l prengui la gent a casa".

 

 

Un medicament que ja s'utilitza

Fonts del Departament de Salut apunten que la dexametasona és un corticoide que ja s'està administrant als centres hospitalaris catalans, però sense una evidència clara, que l'estudi de la Universitat d'Oxford podria proporcionar.

Per la seva banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha valorat la importància de l'estudi sobre els efectes de la dexametasona, però ha demanat prudència:

"L'estudi d'Oxford amb dexametasona sembla sòlid i podria confirmar que pot reduir la letalitat de la Covid-19, però cal ser molt prudents encara".

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dimarts
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la roda de premsa d'aquest dimarts (EFE / La Moncloa)

 

La dexametasona és un dels medicaments que s'estan utilitzant en l'assaig clínic que experimenta amb tractaments existents per a altres malalties per esbrinar si també funcionen contra el coronavirus.

En aquest estudi, en funcionament des del mes de març, s'hi ha inclòs un fàrmac utilitzat contra la malària, la hidroxicloroquina, que posteriorment s'ha descartat davant la por que incrementi les morts i els problemes coronaris.

Un altre medicament, el remdesivir, un antiviral pensat inicialment contra l'Ebola, ha mostrat que escurça la durada dels símptomes de la malaltia, però no hi ha proves concloents sobre els efectes en la mortalitat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus CiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut