Israel prova amb èxit una possible vacuna contra la Covid-19 en hàmsters

Els assajos seguiran amb altres animals i, en una última etapa, passaran a l'experimentació amb humans

zentauroepp53835534 passengers are seen through a window as they wear masks whil200621195407

zentauroepp53835534 passengers are seen through a window as they wear masks whil200621195407 / AMIR COHEN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Institut d’Israel per a la Investigació Biotecnològica ha provat amb èxit una possible vacuna contra la Covid-19 en rosegadors, un pas que li permetrà avançar en les proves amb altres animals i, en una última fase, amb humans, segons ha informat aquest diumenge el digital local ‘Times of Israel’.

El centre, dependent del Ministeri de Defensa, espera acabar la preparació de la vacuna en un any o fins i tot abans, segons ha concretat en un informe publicat aquest divendres passat a biorXiv, un portal en què els textos encara no han sigut sotmesos a revisió per altres experts, tot i que poden deixar els seus comentaris.

Els investigadors van experimentar amb dos grups de hàmsters infectats: uns no han sigut vacunats i els altres han rebut una vacuna de «dosi única» que produeix «una inducció ràpida i potent d’anticossos neutralizants contra el SARS-CoV-2».

Els rosegadors immunitzats han deixat de perdre pes corporal, a diferència dels altres. Al seu torn, els pulmons dels que no estaven vacunats han patit «danys extensos en els teixits i alts nivells virals», cosa que contrasta amb els altres, que han mostrat una «patologia pulmonar menor i sense càrrega viral».

Els experiments amb rosegadors són part d’un procés preliminar clau per al desenvolupament de vacunació contra el coronavirus. Si funcionen amb èxit, les proves poden seguir amb altres animals i, en una última etapa, passar a l’experimentació amb humans per comprovar l’efectivitat de la vacuna i els seus possibles efectes secundaris, segons han especificat els investigadors en el seu informe.

Notícies relacionades

El maig passat, l’Institut d’Israel per a la Investigació Biotecnològica ja va aconseguir desenvolupar anticossos que neutralitzen el coronavirus, cosa que ha de servir per accelerar la creació de fàrmacs per als pacients infectats.

Aquest dissabte, un centre d’investigació dependent de l’Exèrcit ha assegurat que Israel ja ha entrat en una segona onada de contagis, i ha advertit que, si no s’adopten mesures per aturar-ne la propagació, en un mes hi podria haver mil casos diaris i centenars de morts.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions