Sala de premsa Premsa i mitjans

En marxa un projecte d'agricultura urbana, local i tradicional a Sabadell

Projecte experimental d'agricultura urbana a Sabadell
Terrenys del Parc Agrari de Sabadell on es desenvoluparan els projectes pilots (Foto: Ajuntament de Sabadell)

L'ICTA-UAB i l'Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat, per dur a terme l'experiència pilot d'un projecte per impulsar l’aparició de sistemes alimentaris arreu d’Europa mitjançant la promoció de les iniciatives locals.

21/07/2020

"Pensar globalment, menjar localment" és el lema impulsor del projecte europeu "Sistemes alimentaris en ciutats europees" (FoodE) en el qual participen l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i l'Ajuntament de Sabadell a través del Parc Agrari de Sabadell, i que permetrà la posada en marxa d'una experiència pilot d'agricultura al centre de Sabadell i a la seva àrea periurbana per produir varietats agrícoles tradicionals i locals, involucrant als agricultors i a la ciutadania en general.

La creixent població mundial, l'augment de la urbanització i l'esgotament dels recursos naturals exerceixen pressió sobre la seguretat alimentària mundial. Tot això, juntament amb els efectes del canvi climàtic, posa en risc el subministrament d'aliments i enfronta a les cadenes alimentàries a grans reptes. En aquest context, els aliments locals, assequibles i saludables produïts de manera sostenible es converteixen en una necessitat. El projecte FoodE vol impulsar l’aparició de sistemes alimentaris arreu d’Europa, promovent les iniciatives locals.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Sabadell i l’ICTA-UAB han constituït la Comunitat FoodE, una plataforma d'intercanvi de coneixement integrada per tots els actors implicats en el sistema alimentari urbà. D’aquesta manera, Ajuntament de Sabadell i altres institucions públiques de l’àrea metropolitana de Barcelona, ciutadans, petites empreses, cooperatives, ONGs, i escoles i instituts podran proposar activitats d’interès, compartir idees, experiències d'èxit i eines per tal de donar suport a la ciutat i tota l’àrea en la seva transició cap a sistemes alimentaris innovadors i sostenibles.

Els investigadors de l'ICTA-UAB, liderats pel director de centre Xavier Gabarrell, desenvoluparan un marc metodològic a través de l'anàlisi de més de 800 experiències agràries urbanes i periurbanes, i generaran informació d'utilitat per a l'assessorament de tot els projectes pilot. Està previst que es posin en marxa 15 projectes pilot amb socis locals en 12 ciutats o regions europees (Nàpols, Bolonya, Sabadell, Tenerife, Amsterdam, Lansingerland, Berlín, Oslo, Longyearbyen, Romainville, Iasi, Ljubljana) i avaluaran els seus resultats per una possible replicabilitat en altres circumstàncies.

L'Ajuntament de Sabadell, amb l'assessorament de l'ICTA-UAB, desenvoluparà tres accions experimentals, un hort urbà social al centre de la ciutat, una zona de conreus experimentals a la zona de Parc Agrari, i una horta social a Can Bages, a la zona del Riu Ripoll. Aquestes àrees seran utilitzades per implementar una experiència d'agricultura local, tradicional, orgànica i de qualitat mitjançant un sistema de producció net i sostenible. Els productors de Parc Agrari contribuiran a la producció i comercialització dels aliments a través del Mercat Central de Sabadell. També hi intervindran les cooperatives de consumidors de productes orgànics locals existents a la ciutat. El projecte té previst implicar els centres escolars de la ciutat amb programes educatius sobre alimentació.

El projecte FoodE, finançat pel programa marc de la Unió Europea Horitzó 2020, aporta una visió clara de cap a on ha d'avançar Europa a llarg termini. Busca connectar i aprofitar al màxim les iniciatives alimentàries de base de tot Europa que aborden la sostenibilitat dels sistemes alimentaris regionals. Les iniciatives combinaran tecnologies d'avantguarda amb sistemes socials innovadors i models de negocis. Comptaran amb el paper actiu dels ciutadans involucrats en la producció, distribució i consum d'aliments, convertint-se així en prosumidors (productors-consumidors)".

Dirigit per la Universitat de Bolonya, FoodE reuneix un consorci altament qualificat de 24 organitzacions. Comprèn universitats, instituts de recerca, PIME, ONG, així com consells municipals repartits en 8 països de la UE.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Energia neta i assequible
  • Consum i producció responsables
  • Ciutats i comunitats sostenibles