El virus del refredat comú pot protegir contra el SARS-CoV-2, segons un estudi alemany

El 35% de pacients sans que han passat un refredat comú tenen cèl·lules immunitàries que reaccionen al nou coronavirus

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Un estudi alemany revela que l'exposició a coronavirus més inofensius, com el del refredat comú, té un efecte protector davant del SARS-CoV-2 en persones que no han tingut la malaltia. Això explicaria per què el SARS-CoV-2 en algunes persones desenvolupa símptomes greus i fins i tot mortals, mentre que en d'altres la Covid-19 és asimptomàtica o no els infecta. Aquest camí pot tenir implicacions importants en el disseny i l'anàlisi dels propers assajos de vacuna per a la Covid-19 i en el tractament de la malaltia.

Un equip d'investigadors de la Universitat Mèdica Charité de Berlín i l'Institut Max Plank de Genètica Molecular ha publicat aquest dimecres el seu estudi a la revista Nature, basat en la investigació de les cèl·lules T auxiliars, un tipus de glòbul blanc implicat en la regulació de la resposta immune. Els investigadors van trobar que una de cada tres persones sense exposició prèvia al SARS-CoV-2 tenien cèl·lules T auxiliars capaces de reconèixer el nou coronavirus. El motiu seria que el SARS-CoV-2 comparteix similituds estructurals amb el coronavirus del refredat comú.

De 18 pacients amb Covid-19 es van aïllar aquestes cèl·lules immunes en 15 casos, un 83%, però el que va sorprendre els científics és trobar aquestes cèl·lules en la sang de 24 de les 68 persones sanes que es van analitzar. La doctora Claudia Giesecke-Thiel, una dels autors de l'estudi, afirma que aquestes cèl·lules T dels pacients sans reaccionen perquè reconeixen parts de l'estructura del SARS-CoV-2 que també es troben en el coronavirus del refredat comú.

"Els investigadors van poder demostrar que les cèl·lules T auxiliars aïllades de participants sans que van reaccionar al SARS-CoV-2 també van ser activades per diversos coronavirus de refredats comuns. Això suggereix que les cèl·lules T auxiliars d'individus sans reaccionen al SARS-CoV-2 a causa de l'exposició prèvia a coronavirus endèmics com el del refredat comú."
"Una de les característiques de les cèl·lules T auxiliars és que no només són activades per un agent patogen amb un ajustament exacte, sinó també per patògens amb una semblança suficient."

Cosa que demostra, segons Giesecke-Thiel, que estem davant d'una "reactivitat creuada".

 

 

Efecte protector

El professor Leif Erik Sander, codirector del Departament de Malalties Infeccioses i Medicina Respiratòria de la Universitat Mèdica Charité i també autor de l'estudi, considera que aquesta reactivitat creuada pot tenir un efecte protector davant del SARS-CoV-2 i de la gravetat dels símptomes de la malaltia.

"En general, és possible que les cèl·lules T auxiliars reactives tinguin un efecte protector, per exemple, ajudant el sistema immunitari a accelerar la producció d'anticossos contra el nou virus. En aquest cas, haver passat fa poc un refredat comú podria provocar símptomes menys greus de COVID-19."

Això podria significar que les persones que han passat un refredat normal podrien tenir una immunitat semblant a la que tenen altres persones després de passar la Covid-19. Si fos així, a més d'obrir-se més vies de recerca per a una vacuna, es podria plantejar la possibilitat d'infectar grups de persones amb el virus del refredat comú, sense risc de tenir complicacions, per generar immunitat com a solució provisional i d'emergència.

Però el doctor Sander alerta que també és possible que la immunitat reactiva creuada porti a efectes potencialment negatius en l'evolució clínica de la Covid i diu que cal aprofundir en l'estudi d'aquesta via.

Un nou estudi determinarà fins a quin punt es pot utilitzar aquesta immunitat (Pixabay)

Continuació de l'estudi

El refredat comú està provocat per diversos tipus de virus i es pot considerar una malaltia respiratòria lleu. El més comú és el rinovirus, que la Universitat d'Oxford utilitza com a base per desenvolupar la vacuna. Però hi ha diversos tipus de coronavirus endèmic humà que causen entre el 20 i el 30% dels refredats o grips comuns cada any.

Per determinar fins a quin punt les infeccions anteriors amb coronavirus de refredat comú poden proporcionar protecció a les infeccions de SARS-CoV-2 calen més estudis.

El professor Andreas Thiel, investigador de la Charité i el tercer dels autors de l'estudi, explica que "les estimacions actuals suggereixen que l'adult mitjà contraurà una infecció causada per un dels quatre coronavirus endèmics aproximadament cada dos a tres anys".

"Si suposem que aquests virus del refredat són capaços de conferir un cert nivell d'immunitat contra el SARS-CoV-2, això significaria que les persones que han tingut una exposició freqüent a aquestes infeccions i han adquirit una immunitat creuada de cèl·lules T auxiliars reactives han de tenir una millor protecció."

Ja s'ha posat en marxa una nova investigació dirigida per la mateixa Universitat Mèdica Charité i l'Institut Max Plank de Berlín per ajudar a predir el curs clínic de la Covid-19, tant en persones amb infeccions anteriors de SARS-CoV-2 com sense. "Això té una importància cabdal, tant pel que fa al dia a dia de la gent com al tractament dels pacients", ha conclòs el professor Thiel.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus CiènciaRecerca científicaSalut
Anar al contingut