Salut

Argimon: "Els cribratges són una eina molt valuosa per a controlar l'epidèmia"

query_builder   1 setembre 2020 19:06

event_note Nota de premsa

Argimon: "Els cribratges són una eina molt valuosa per a controlar l'epidèmia"

  • El secretari de Salut Pública recorda que cal abandonar l’estabilitat actual dels indicadors epidemiològics i passar a una reducció
  • En els darrers dies s'han realitzat 46.439 PCR en els cribratges massius –que se segueixen estenent per més ciutats-, i fins ara les dades presenten un 2,2 % de positivitat (1.021 casos)
Mendioroz, Argimon i Prats, avui en roda de premsa
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha posat en valor aquesta tarda en roda de premsa la importància dels cribratges comunitaris massius que s’han desenvolupat fins ara i que se seguiran desenvolupant arreu del país per al control de l’epidèmia de la COVID-19. “Són una eina molt valuosa per a aquest objectiu”, ha emfatitzat abans d’admetre, però, que no és l’única pràctica rellevant per a assolir-ho. “L’important no és tant la quantitat de cribratges que fem, sinó garantir que l’aïllament es faci i de forma correcta”, ha matisat Argimon. En aquest sentit, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha afegit que “cal anar ajustant les estratègies de cribratges a les necessitats concretes de les comunitat que ho requereixen, observant tots els indicadors possibles, no només el risc de rebrot"
 
De fet, l’estratègia de cribratge desenvolupada fins ara també l’ha avalada avui la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats. Per ella, “si tot va bé i l'estratègia de cribratges és exitosa, a part de tallar cadenes de contagi, s'hauria d'observar una tendència a la baixa”, ha dit abans d’explicar com ha evolucionat l’epidèmia en determinats punts del país on s’han realitzat cribratges. En aquest sentit, per exemple, ha indicat que a Reus i a Terrassa la tendència a l’alça va baixar passats 3 o 4 dies del cribratge, mentre que pel que fa a Santa Coloma, amb incidències molt més elevades, al trencament de la incidència a l’alça li va seguir un suau descens. “El cribratge serveix com a tallafocs; el que passi després depèn de molts factors. Mantenir la tendència a la baixa depèn, per exemple, de fer quarantenes”, ha reblat Prats. 
 
Per últim, el secretari de Salut Pública ha recordat que la situació epidemiològica a Catalunya segueix sent dolenta malgrat la darrera estabilitat dels indicadors principals. “No estem bé, cal baixar la corba epidèmica i és primordial reduir la interacció social”, ha reiterat. 
 
Resultats dels cribratges massius
Durant la compareixença, s’ha fet un repàs de la situació epidemiològica del conjunt de Catalunya i s’han donat les últimes dades del territori. 
 
Des de l’inici dels cribratges massius per detectar persones asimptomàtiques, s'han realitzat un total de 46.439 PCR. Els resultats presenten un 2,2 % de positivitat (1.021 casos). L’objectiu d’aquestes accions és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.
 
Fent focus en les dades dels últims cribratges finalitzats, en primer lloc cal destacar que a Alcarràs, el 26 d’agost, es van realitzar 380 PCR, de les quals 18  van ser positius (4,7 %). 
 
Els dies 21 i 22 d’agost i del 24 al 27 d’agost també es van realitzar cribratges massius a les localitats de Les Franqueses del Vallès i Canovelles, on els resultats van ser de 3.475 PCR realitzades a Les Franqueses del Vallès, de les quals 57 van ser positius (1,6 %), i 4.547 PCR a Canovelles, de les quals l’1,9 % (87 casos) van donar positiu.
 
En el cas de l’Hospitalet de Llobregat, els cribratges es van realitzar del 21 al 27 d’agost als barris de Collblanc i la Torrassa. En aquesta població es van fer un total de 1.886 PCR, de les quals 49 van ser positius (2,6 %). 
 
Pel que fa a Cornellà, en el barri de Sant Ildefons es van fer 4.107 PCR del 24 al 20 d’agost, dels quals un 2,5 % (104 casos), van ser positius asimptomàtics.
 
Del 26 al 28 d’agost també es van fer cribratges a Vic i a La Seu d’Urgell. A Vic, en concret al barri del Remei, es van fer 994 PCR, de les quals 56 van ser positius (5,6 %), mentre que a La Seu d’Urgell els resultats donen un 1,5 % de positius (20 casos), del total de 1.300 PCR realitzades. 
 
A Badalona les actuacions van començar el 28 i 29 d’agost amb una acció porta a porta a blocs de pisos del barri de la Salut. En aquesta acció es van fer 494 PCR, de les quals 13 van ser positius (2,6 %); aquesta acció estava plantejada com a complement del cribratge comunitari que es va iniciar ahir a les Àrees Bàsiques de Salut de Llefià i Gran Sol, dirigida específicament a la població de 15 a 40 anys i que durarà fins aquest divendres.
 
Finalment a Terrassa s’han tornat a organitzar cribratges massius, aquest cop als barris de Ca n’Anglada i Can Palet, del 25 al 31 d’agost, les dades dels quals s’estan analitzant i es tindran en els propers dies. 
 
Ampliació dels cribratges massius
En els propers dies està previst que els cribratges massius per identificar persones asimptomàtiques i trencar així cadenes de contagi s’expandeixi a altres municipis del territori català.
 
A part de les proves PCR ja anunciades als barris de la Florida, Pubilla Cases i les Planes, de l’Hospitalet de Llobregat, als barris de Llefià i Gran Sol de Badalona i a tres barris de Sant Boi de Llobregat (Marianao i Can Paulet i part del barri Centre), també s’estan organitzant de noves a Lleida i a Salt.
 
A Lleida els cribratges van començar divendres 28 d’agost al barri de Balàfia i seguiran els propers dies a altres zones. El calendari de cribratges poblacionals proposat pel Departament de Salut inclou també els barris de Pardinyes, Centre Històric, Mariola i Secà de Sant Pere. Concretament, el dimarts, dia 1 de setembre, al Centre Cívic de l’Ereta, de 9.30 a 13 h i de 15 a 19 h, es realitzaran les PCR dirigides a la població del barri Centre Històric. Dimecres, dia 2, al Centre Cívic de Balàfia hi podran anar de 9.30 a 13 h i de 15 a 19 h els veïns i veïnes dels barris de Pardinyes i Secà de Sant Pere. Per últim, dijous, dia 3, serà el torn del barri de la Mariola, on es recolliran les proves al Centre Cívic de la Mariola, entre les 9.30 i les 13 h, i a la tarda entre les 15 i les 19 h. Tots aquests cribratges van dirigits a les persones asimptomàtiques d’entre 18 i 40 anys, així com als seus cercles familiars que hagin pogut tenir una exposició de risc i que es vulguin realitzar les proves de manera voluntària.
 
Del 3 al 5 de setembre els cribratges massius arriben també a Salt. Aquesta actuació està adreçada a persones de 15 a 49 anys, sense símptomes, residents entre el carrer Major, el passeig de Marquès de Camps, l’avinguda de Països Catalans i el carrer Ramon y Cajal, que no se’ls hi hagi realitzat una PCR els dies previs. Les proves PCR es faran a Les Bernardes de Salt, de 10 a 14 h i de 15 a 19 h.

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
PDF | 989

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia