Vés al contingut
Contactes
Ubicacions i telèfons

Centraleta 93 253 21 00

De dilluns a diumenge, de 8:00 a 20:30 h

Programació o canvi de cita +34 93 253 21 00

De dilluns a divendres, de 8:00 a 19:00 h

Atenció Privada - Pacients internacionals +34 93 600 97 83

De dilluns a divendres, de 8:00 a 19:00 h

Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

Passeig Sant Joan de Déu, 2, 08950 Esplugues de Llobregat

Com arribar

Ajuda
En què et podem ajudar?

Centraleta 93 253 21 00 De dilluns a diumenge, de 8:00 a 20:30 h

Temes d’ajuda

Icona Tràmits i gestions

Tràmits i gestions

Icona Cites

Cites

Icona Ubicacions i contacte

Ubicacions i contacte

Icona Pacient internacional

Pacient internacional

Icona Colabora

Col·labora

Webs
Webs i Apps de l’Hospital Sant Joan de Déu
Filtres

Blog del Àula Hospitalària de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

Plataforma digital de promoció de la salut i el benestar infantil.

Formació continuada en Medicina Pediàtrica i Obstetricia.

Web de la FSJD, entitat de suport als centres de recerca de Sant Joan de Déu.

Portal de recursos sobre diabetis tipus 1 en edat infantil. 

Informació i recursos sobre errors congènits del metabolisme.

Promoció del benestar emocional i prevenció dels problemes de salut mental dels adolescents.

App amb eines útils pels pacients i famílies de l'Hospital.

App amb eines útils pels pacients i famílies de l'Hospital.

Campanyes de captació a favor de projectes assistencials de l'Hospital. Crea la teva!

Campanyes de captació a favor de la recerca que porta a terme l'Hospital. Participa!

Web de l'IRSJD, centre de recerca i innovació en biomedicina.

Consell Científic del nostre Hospital format per infants i adolescents.

Unitat de Medicina de l'Esport Clínic-SJD.

Dona al SJD Pediatric Cancer Center Barcelona per curar a molts més valents.

App que dóna accés al Portal del Pacient des del mòbil.

App que dóna accés al Portal del Pacient des del mòbil.

Versió per a ordinador de la plataforma de comunicació entre pacients, família i equip assistencial.

Blog de l'agermanament amb l'Hospital de Lunsar en Sierra Leone.

Venda de productes solidaris de Sant Joan de Déu.

Comunitat de pacients, clínics i investigadors sobre les malalties minoritàries.

Plataforma digital referent en temes de salut mental.

App per a millorar la forma de realitzar cariotipus humans.

Llengua -
Ajuda
Websites i Apps de SJD

L'estudi Kids Corona mostra una baixa taxa de contagi als casals d'estiu

La distribució d'infants en grups "bombolla" s'ha mostrat eficaç per a contenir la transmissió de la infecció i evitar el tancament dels casals.

La plataforma Kids Corona, que l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona va posar en marxa el passat mes d'abril continua oferint respostes per conèixer millor quina és la incidència, afectació i capacitat de transmissió de la COVID-19 en infants i embarassades.

En aquest moment ja hi ha dades sobre quina és la capacitat de transmissió de la malaltia de nens i nenes, fet que aporta informació valuosa sobre com obrir de forma segura les escoles al setembre.

L'Hospital Sant Joan de Déu ha portat a terme durant cinc setmanes un estudi de recerca a 22 casals d'estiu de l'àrea de Barcelona recollint de forma sistemàtica mostres de 1.905 participants que han desenvolupat les seves activitats en un entorn de convivència similar al d'una escola.

A banda, també s'han estudiat altres grups de convivència d'altres casals on un dels nens o el monitor havien estat diagnosticats de COVID-19, arribant a més de 2.000 participants en l'estudi.

Es tracta d'un dels estudis més amplis que s'han realitzat a nivell internacional per respondre a la pregunta: Com transmeten els infants el coronavirus SARS-CoV-2 a altres menors o a adults?

La iniciativa s'ha finançat gràcies a importants donacions privades, ha representat el desplegament d'un equip de més de 60 professionals i ha implicat a diversos experts nacionals i internacionals en el seu disseny i seguiment, com el BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya, l'ISGlobal o el Centre de Regulació Genòmica.

A més, s'ha desenvolupat en coordinació amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya seguint la seva línia d'actuació relativa a la COVID-19 i els infants.

Número reproductiu empíric local del 0,3

Durant les cinc setmanes, el treball de recerca ha identificat un total de 39 casos índex (de nova aparició): 30 infants i 9 monitors. Els 30 casos pediàtrics han tingut contacte amb 253 nens i nenes durant els casals (pertanyents als seus grups estables de convivència), 12 dels quals (4,7%) han estat contagiats (positius secundaris), fet que representa un número reproductiu empíric local (R) del 0,3. Aquesta taxa és gairebé sis vegades més baixa que la que presentava la població general (1,7 a 2) en el moment de fer-se l'estudi en les àrees on estaven ubicats els casals d'estiu, mesurada pel número reproductiu empíric (R) .

La major part dels casos índex pediàtrics detectats (22) no han transmès cap infecció en els casals. Cinc casos índex ho han transmès a un contacte, dos a dos contactes i un a tres contactes.

Les activitats s'han desenvolupat en un entorn similar al d'una escola, implementant mesures bàsiques de contenció de risc: rentat de mans freqüent, grups "bombolla" reduïts, ús de mascareta i activitats principalment a l'aire lliure.

Quant a les edats dels infants analitzats, cal dir que, en el present estudi, els més petits (menors de 12 anys) han mostrat la mateixa capacitat de transmissió de la malaltia que els més grans (de 13 a 17 anys).

Els grups "bombolla" són eficaços per contenir la transmissió de COVID-19

"La distribució de nens i nenes en grups 'bombolla', tal com s'ha fet als casals d'estiu, s'ha mostrat eficaç per a contenir la transmissió de la infecció, per facilitar la traçabilitat dels contactes i per permetre la quarantena selectiva", apunta la investigadora principal de l'estudi, Iolanda Jordan, i afegeix: "això no exclou que un sistema amb grups més grans no pugui funcionar".

Igualment, destaca que el fet de rentar-se les mans de forma protocol·litzada cinc o més vegades al dia s'ha associat a una disminució en la transmissió de malaltia.

Finalment, l'estudi mostra que hi ha una alta correlació entre la incidència de la infecció en la població general i el nombre de casos índex detectats als centres de la mateixa zona, el que demostra que els participants en activitats d'estiu no han estat grans transmissors de la malaltia i que el cribratge proactiu en àrees d'alta incidència pot ser molt efectiu.

Les proves PCR en saliva són fiables i ben acceptades

Pel que fa a les proves que s'han fet als participants en aquests casals d'estiu, es destaca que els tests PCR en saliva són fiables i millor acceptats que les proves nasofaríngies.

Aquest fet és especialment rellevant per a les persones a les quals se'ls ha de repetir sovint la prova i especialment per als nens i nenes.

Segons Iolanda Jordan, "el nostre treball, en definitiva, dona pistes per obrir les escoles al setembre d'una forma segura i controlada, aplicant mesures com les que s'han implementat als casals d'estiu, és a dir, amb grups 'bombolla', utilització de mascareta i rentat de mans freqüent". A més, afirma que "d'aquesta manera, s'aconseguirà mantenir la transmissió de la infecció a nivells molt baixos i garantir el funcionament normal de la majoria de les escoles".

Limitacions de l'estudi

Els investigadors posen de manifest que aquesta investigació compta amb algunes limitacions a l'hora d'extrapolar els resultats. Destaquen que el seguiment s'ha fet en un temps reduït (cinc setmanes) i que els resultats provenen de proves PCR, però que encara estan pendents de les proves serològiques que podrien provocar alguna variació. També s'ha fet un seguiment clínic als contactes per a detectar possibles falsos negatius.

També cal tenir en compte que la major part de les activitats dels casals d'estiu s'ha fet a l'aire lliure i amb grups petits, de manera que els resultats no són directament extrapolables a altres condicions.

Estudis anteriors sobre la incidència i afectació de la COVID-19

Durant els passats mesos d'abril i maig, els investigadors de la plataforma Kids Corona van investigar sobre la incidència i afectació de la COVID-19 en infants i embarassades. Van estudiar 411 famílies amb un total de 724 nens en què almenys un dels progenitors havia tingut la malaltia.

A més, van analitzar els casos de nens i nenes atesos a l'Hospital Sant Joan de Déu amb un diagnòstic confirmat de COVID-19 o símptomes compatibles amb aquesta malaltia, així com les embarassades ateses a Sant Joan de Déu i als hospitals de Sant Pau i Clínic.

Les proves serològiques que es van fer en aquestes llars van permetre als investigadors descobrir que un 17,5% dels infantsque havien conviscut amb un pare o mare malalt de COVID-19 també havien contret el virus. És un percentatge molt semblant al què es va identificar en els adults que havien estat en contacte amb un convivent infectat (18,9%).

Això va portar als investigadors a concloure que els nens s'infecten igual que els adults quan estan exposats a una font d'infecció. Però la malaltia es manifesta molt més lleu en els nens i nenes que en els adults, ja que més del 99% dels menors no mostraven símptomes o aquests eren poc importants.

A més, els investigadors van analitzar a 874 embarassades i van concloure que les gestants infectades durant el primer trimestre (54 dones) van tenir quadres més lleus, amb un 70% de dones asimptomàtiques i 30% amb símptomes lleus. En canvi, en les embarassades infectades durant el tercer trimestre (71 dones) hi va haver menys casos asimptomàtics (52%), amb un 43,5% de símptomes lleus i 4,5% amb pneumònia.

Les donacions que han fet possible els estudis

Tots els estudis impulsats per la plataforma Kids Corona han estat possibles gràcies al finançament de la societat civil.

Cal destacar la donació de 500.000 euros que ha aportat la Fundació Barça, a partir d'una beca de la Stavros Niarchos Foundation, i que s'emmarca en l'aliança a llarg termini que aquestes institucions van iniciar amb el projecte de l'SJD Pediatric Cancer Center Barcelona i que es torna a posar de manifest amb la plataforma Kids Corona.

Igualment, cal destacar l'aportació de 200.000 euros de Banco Santander.

El projecte també ha comptat amb l'ajuda de la Fundació Privada Nou Mil·lenni, Villa Reyes, Fundación Carmen y María José Godó, i la immobiliària Colonial, entre altres entitats.

Centres col·laboradors en els projectes de recerca de Kids Corona

Coparticipants:
  • Hospital Clínic.
  • Hospital Sant Pau.
  • BIOCOMSC de la UPC.
  • IsGlobal.
  • Centre de Regulació Genòmica (CRG).
  • Universitat de Barcelona.
  • Universitat Internacional de Catalunya (UIC).
  • Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).
Aliances en la recerca en Pediatria:
  • Meyer Children’s University Hospital, Firenze (Itàlia).
  • Children’s University Hospital Latvia, Riga (Letònia).
  • Dr. Von Hauner Children’s Hospital, Munich (Alemanya).
  • Helsinki University Hospital (HUS), Helsinki (Finlàndia).
  • Schneider Children’s Medical, Tel Aviv (Israel).
  • Hospital pediátrico Niños de Acosta Ñu (Paraguai).
Aliances en la recerca en maternofetal:
  • Helsinki CHUV Centre hospitalier universitaire vaudois, Lausanne (Suïssa).
  • Zelazna Medical Center, Varsòvia (Polònia).
  • Technical University of Munich (Alemanya).
  • Fetalmedizin (Àustria).
  • The Institute for the Care of Mother and Child, Praga (Txecoslovàquia).
  • Federación Mexicana de Medicina MF/Medicina Fetal (Mèxic).
  • Kharkiv Medical Academy of Postgraduate Education, Kharkiv (Ucraïna).
  • Hospital Clínico Universitario de Chile (Xile).
  • Hospital italiano de Buenos Aires (Argentina).
  • Institute of Clinical Sciences Lund (Skane, Malmö/Lund, Helsingborg) (Suècia).
  • Mangiagalli Milano (Itàlia).
  • Ospedale Parma (Itàlia).
  • Ospedale Brescia (Itàlia).
  • Sydney LHD (Austràlia).