Salut

Cribratge

Salut intensifica els cribratges intensius de COVID amb més de 21.000 proves PCR arreu del territori

Els resultats de les proves han donat una total de 513 casos positius asimptomàtics, un percentatge del 2,41 % de la població analitzada

query_builder   21 agost 2020 16:33

event_note Nota de premsa

Salut intensifica els cribratges intensius de COVID amb més de 21.000 proves PCR arreu del territori

Els resultats de les proves han donat una total de 513 casos positius asimptomàtics, un percentatge del 2,41 % de la població analitzada

Salut insta a la població a reduir la interacció social ja que gran part dels brots són deguts a trobades

El Departament de Salut ha fet un total de 21.216 proves PCR* en el conjunt de cribratges intensius de COVID arreu del territori català. Les proves han tingut un total de 513 positius de COVID-19 asimptomàtics, cosa que suposa un percentatge del 2,41 % de les mostres analitzades. La detecció precoç d’aquests positius i el posterior aïllament és clau per disminuir la transmissió comunitària.

A Santa Coloma de Gramenet es va dur a terme el cribratge massiu ja entre el 10 i el 14 d’agost i el 17 i 18 d’agost, i va permetre realitzar 3.888 PCR en els barris de Llatí, Fondo i Santa Rosa. El 4,2% d’aquestes proves van sortir positives, així que es van detectar més de 160 asimptomàtics.

En un principi les proves s’havien de realitzar en els barris de Llatí i Fondo durant la setmana del 10 d’agost. La bona rebuda del cribratge va fer que des de Salut i l’Ajuntament es decidís prolongar-lo dos dies més, 17 i 18 d’agost, i fer-lo extensible a Santa Rosa.

A Barcelona, al barri de El Besòs i El Maresme s’ha fet un total de 1.541 proves PCR per al cribratge intensiu de COVID-19 del 17 al 19 d’agost. Un 2,21% d’aquestes proves han estat positius en el virus (34 casos). Estaven cridats a fer-se la prova veïns i veïnes asimptomàtics que viuen a la zona delimitada pel c/ Jaume Huguet, Rambla de Prim, c/ Llull i c/ Ramon de Penyafort.

També s’ha fet cribratge al barri de Torre Baró amb 835 proves PCR per al cribratge intensiu de COVID-19 al amb un 2,75% d’aquestes proves han estat positius en el virus (23 casos).

Per la seva banda, a Sabadell el cribratge que aquesta setmana s’ha fet al barri de Ca n’Oriac, entre el 18 i 19 d’agost, s’han fet 1.230 PCR. L’estudi ha permès diagnosticar més d’una vintena d’infectats de COVID-19 sense símptomes aparents. Aquestes dades s’afegeixen a les recollides en dates anteriors als barris de Picasso i Termes, arribant a un total de 4.452 PCR realitzades a Sabadell, amb un total de 1,59 % de positius (71 casos).

En el cas de la capital vallesana, el públic a qui s’adreçava l’estudi era majoritàriament població jove d’entre 15 i 35 anys. En estudis previs s’havia detectat que el 60% dels positius d’aquest grup d’edat en aquesta ciutat eren asimptomàtics.

Del 18 al 20 d’agost es va fer el cribratge intensiu a Benifallet, on es va fer un total de 648 proves PCR, de les quals van donar resultat positiu en COVID-19 2 casos.

A Vilafranca del Penedès es va fer el cribratge intensiu de la població d’una àrea bàsica de salut (ABS), on entre el dilluns dia 10 d’agost i fins al divendres 14 d’agost, es van recollir un total de 3.022 proves PCR, de les quals un 0,53% van donar resultat positiu en COVID-19 (16 casos).

Quant al cribratge massiu a Terrassa, va començar el divendres 7 d’agost i finalment es va desenvolupar un dia més del previst, fins al dilluns 10 d’agost. Al llarg dels tres dies de recollida de mostres (7, 8 i 10 d‘agost), a Terrassa es van fer 3.448 proves PCR amb un 0,87 % de positius (30 casos).

Els cribratges massius van començar a Ripollet, Granollers i Torregrossa. A Ripollet, durant tres dies, es van fer 2.176 PCR, amb un 0,60% de positius (13 casos). Pel que fa al cribratge massiu a Granollers, s’hi van fer 1.053 proves PCR de les quals el 10,26% van ser positiu en COVID (108 casos). I a Torregrossa s’hi van fer 153 PRC de les quals, un 3,27% van ser positius (5 casos).

S’inicien les proves a PCR a altres territoris

Són diversos els municipis del territori català que han iniciat aquesta setmana cribratges intensius per detectar persones asimptomàtiques i poder trencar noves cadenes de contagi. És el cas Granollers, Les Franqueses del Vallès i Canovelles, on s’ha decidit realitzat una estratègia comunitària que acabarà el proper dijous 27 d’agost. El dispositiu compta amb tres punts de recollida de mostres per fer les PCR, habilitats al CAP de Canovelles, el CAP de Les Franqueses i el CAP Sant Miquel de Granollers, a la zona sud de la ciutat. Les PCR es faran per carrers, habilitant un dia específic per grups de carrers concrets i facilitant l'assistència als dispositius.

També estan cridats a participar del cribratge massiu els veïns dels barris de Collblanc i la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat. La recollida de mostres s’adreça als residents en aquests barris que tinguin entre 18 i 40 anys d’edat i siguin asimptomàtics. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Centre Municipal Torre Barrina (Parc de la Marquesa, carretera de Collblanc, 67, l’Hospitalet de Llobregat). Aquest punt romandrà obert avui i del dilluns 24 fins al dijous 27 d’agost, de 9.00 a 19.00 hores.

Pel que fa a Reus, les proves es fan al CAP Sant Pere per als veïns del barri de la Sardana i a l’Hospital Sant Joan de Reus per als dels barris de la Pastoreta i Monestir. La població diana són persones d’entre 20 i 50 anys i la recollida de mostres es farà avui, demà i el dilluns 24 d’agost depenent de la zona.

Totes aquestes intervencions són possibles gràcies al lideratge de l'atenció primària i vigilància epidemiològica amb la col·laboració dels professionals dels hospitals, del SEM i el suport dels ajuntaments i de diverses entitats locals.. I sobretot gràcies a la participació i la implicació de la ciutadania dels diversos territoris en la contenció de la COVID-19, per aturar els contagis de la malaltia.

 

*Aquestes dades són encara provisionals i poden variar.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia