Junts per primera vegada a televisió

Trilla i Mitjà recomanen fer tests periòdics a les escoles, sobretot als docents

Oriol Mitjà proposa fer cada setmana les proves d'antígens, que donen el resultat en 10 minuts, per detectar els casos de Covid

Actualitzat

Davant l'imminent inici del curs escolar, Antoni Trilla i Oriol Mitjà, experts en epidèmies, insisteixen a començar les classes seguint totes les mesures de precaució. En declaracions al "FAQS", de TV3, recomanen grups estables i reduïts, i fer proves periòdiques al professorat.
Per primer cop des del mes de juny, la taxa de contagi de la Covid-19 a Catalunya se situa per sota de l'1.

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, i el metge i investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Oriol Mitjà, consideren que fer tests massius entre l'alumnat abans de començar el curs seria una de les mesures que reduiria els temors de la comunitat educativa.

"La idea és intentar que els nens no estenguin potencialment la malaltia a persones de més risc."

 

"Tu si tinguessis criatures o els teus nebots, els deixaries anar a l'escola? La meva resposta és: sí, els deixaria anar a l'escola, però quan els recollís no els portaria a veure els avis ni cap persona de risc."

Oriol Mitjà, metge i investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (CCMA)

 

Mitjà s'ha mostrat partidari que els grups de classe tinguin només un professor únic i que al mestre se li faci un test setmanal.

"I l'altra qüestió és que els adults sí que poden infectar els nens, per tant els professors sí que podrien infectar les criatures. Jo posaria uns mínims, els professors únics per grup, és a dir grups reduïts, un professor únic per grup, testatge a tots els professors de forma setmanal, amb PCR o altres tests ràpids d'antigen, si els fas de forma setmanal aquest adult no infectarà aquella classe de nens. I testatge a tots els nens abans d'anar a veure els avis."

 

 

Els test d'antígens, presentat fa pocs dies, és segons Mitjà, una possibilitat ràpida de control, que dona el resultat en 10 minuts.

"Els professors si diem que podrien infectar als alumnes els hauries de testejar totes les setmanes amb els test d'antígens. Amb un cotonet que entra un o dos centímetres al nas i no és dolorós, aquest cotonet es posa en una cassette semblant a una prova d'embaràs, hi poses dues gotes i per uns 4 euros tens el resultat positiu o negatiu en només 10 minuts."

Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, de Barcelona (CCMA)


Trilla matisa, però, que aquesta estratègia tot i que és desitjable, costarà posar-la a la pràctica ara que només falta una setmana per començar les classes. El cap d'epidemiologia del Clínic, ha insistit en la millora dels mecanismes de rastreig i aïllament dels casos positius.

"L'única cosa que és molt important és que darrera la prova hi ha un metge que et diu que si els positius has de fer això, que t'has d'aïllar, t'hem d'ajudar a què t'aïllis bé, que has d'estar 10 dies, o els 14 dies si estàs en quarantena. Hi ha molta gent que a vegades es fa la prova i no rep les instruccions o les rep tard, i una de les coses que hem de millorar encara, i millorar molt, és el rastreig, l'estratègia de prova, el que segueix a la prova i l'aïllament."

 

Trilla i Mitjà al plató del FAQS aquest dissabte(CCMA)

Vacuna de la grip  

D'altra banda, davant l'arribada de la grip a l'hivern, el doctor Trilla recomana més que mai vacunar-se contra aquest virus. Però avisa que la vacuna no protegeix contra la Covid, sinó que tindrà altres beneficis.

"Si algun any toca, és aquest, no tant per no agafar la Covid, que no té res a veure, però sí que ajudarà molt a no estar malalt, dintre del que és l'efectivitat d'aquesta vacuna, a no saturar idealment els serveis d'urgències i a no complicar el diagnòstic."

 

Diada: evitar aglomeracions

Els dos especialistes han desaconsellat fer una Diada amb actes presencials al carrer, per evitar aglomeracions de gent i mobilitat, sobretot tenint en l'horitzó pròxim la reobertura de les escoles.

Una mesura, que si la situació continua com fins ara, no descarten que es plantegi també per a les cavalcades dels Reis, al gener.

 

Taxa de contagis, per sota de l'1

La situació de contagi, és a dir, el nombre de persones que infecta, de mitjana, cada afectat de Covid 19, continua millorant a Catalunya, i se situa aquest diumenge per sota de l'1.

 


 Aquesta xifra, del 0,97, que no s'assolia des de mitjans de juny, indica, segons els experts, que és el punt òptim per intentar controlar la pandèmia.
 

Torra: "Un esforç més"

El president Quim Torra, que ha convocat una reunió els directors dels centres educatius, demana "un darrer esforç" a la població a "mantenir les màximes prevencions, reunions de menys de 10 persones i evitar desplaçaments innecessaris" de cara al nou curs escolar.

El president agareix al ciutadans "l'esperit solidari" que ha fet possible que la taxa de contagi hagi baixat per sota de l'1 a Catalunya.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut