Productes químics d'imatges d'arxiu
Productes químics d'imatges d'arxiu

Creixen les intoxicacions per un derivat del lleixiu venut com a solució contra la Covid

El Servei d'Informació Toxicològica avisa que entre l'abril i el juliol ha rebut un total de 26 consultes telefòniques per consum d'MMS

Quique Badia MasoniActualitzat

L'emergència sanitària viscuda els últims mesos per la irrupció de la Covid-19 ha deixat el terreny adobat per al sorgiment de tota mena de suposades "solucions miraculoses" per combatre-la.

L'Institut Nacional de Toxicologia del Ministeri de Justícia ha alertat aquest dilluns de l'increment del consum d'una d'aquestes solucions: l'anomenada MMS, sigla de "suplement mineral miraculós" en anglès.

L'MMS és una solució tòxica, un derivat del lleixiu nociu per a la salut humana comercialitzat com a desinfectant. El Servei d'Informació Toxicològica (SIT) de l'institut avisa que entre l'abril i el juliol ha rebut un total de 26 consultes telefòniques per consum d'aquest compost químic.

Aquesta xifra suposa un increment molt substancial d'aquesta mena d'intoxicacions si la comparem amb les 8 consultes fetes durant tot el 2019. Més del triple en només quatre mesos.

El SIT recorda que aquesta solució no està indicada per al consum humà pels efectes adversos que té: és un producte altament irritant per ingesta, inhalació o en contacte amb les mucoses o la pell.

Difusió organitzada a les xarxes

A principis d'abril, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya denunciava un dels principals promotors d'aquesta solució, Josep Pàmies, per promoure l'MMS com a tractament per a la Covid-19. Malgrat que cap estudi científic li atorga propietats curatives, Pàmies assegura que aquest compost cura també la malària i l'Ebola.

Aquesta iniciativa va en sintonia amb la posició oficial de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris o l'Administració de l'Alimentació i els Fàrmacs dels EUA, que ja han alertat de la perillositat de la substància.

En aquest mateix sentit, un informe del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) publicat a finals de març advertia de l'increment de vídeos en plataformes com YouTube i de missatges a les xarxes socials que presentaven l'MMS com la cura per al coronavirus. De fet, Catalunya és el territori on més cerques del terme "MMS" es van fer, segons Google Trends, coincidint amb l'inici de la pandèmia.
 


 

La supressió dels vídeos en temps de pandèmia, quan aquestes plataformes s'han mostrat més sensibles contra els enganys en matèria de salut a les xarxes, ha empès els defensors d'aquest derivat del lleixiu a organitzar-se en aplicacions de missatgeria.

Un exemple d'això és el grup de Telegram "La Botica de Pàmies", un grup que aplega més de 7.000 persones i en què s'ofereixen recomanacions per adquirir MMS i consells diversos per "guanyar" discussions en grups de WhatsApp familiars.

"La Botica", a més, dona aixopluc a tota mena de negacionistes del coronavirus i a persones oposades a la vacunació.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut