MANIFEST DE LA INDÚSTRIA

Les farmacèutiques es comprometen a no forçar l'aprovació d'una vacuna

Nou empreses llancen un manifest per assegurar la «integritat del procés científic» i els «alts estàndards ètics» dels assajos clínics

La iniciativa es va fer pública un dia abans de l'anunci de l'aturada dels assajos d'Oxford i AstraZeneca

zentauroepp54749178 soc vacuna200903182525

zentauroepp54749178 soc vacuna200903182525 / CHANDAN KHANNA

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Les principals empreses farmacèutiques immerses en la carrera contra la Covid-19 llancen un compromís conjunt per «defensar la integritat del procés científic» i els «alts estàndards ètics» dels assajos clínics. Aquest manifest, llançada tan sols unes hores abans que Oxford anunciés l’aturada de la seva vacuna estrella, implica que els desenvolupadors de les vacunes es comprometen a tirar endavant els seus projectes només si aconsegueixen totes les proves d’eficàcia i seguretat necessàries. Així ho asseguren GlaxoSmithKline, AstraZeneca, BioNTech, Sanofi, Moderna, Novavax, Pfizer, Johnson & Johnson i Merck.

La publicació d’aquesta declaració d’intencions no és casual. La pressa per trobar una vacuna capaç d’acabar amb la pandèmia de Covid-19, així com les pressions polítiques per aconseguir-ho, han fet saltar les alarmes sobre la investigació d’aquests compostos. Les patents (provisionals) registrades molt de pressa per la Xina i Rússia, van fer enfurismar la comunitat científica per la falta de proves presentades. I la petició de Donald Trump per tenir una vacuna abans de les presidencials de novembre, va fer brollar la por per l’aprovació prematura del compost.

Notícies relacionades

Com a resposta a aquesta inquietud, les farmacèutiques es comprometen a seguir quatre principis. Primer, prioritzar la seguretat i el benestar de les persones vacunades. Segon, continuar complint els estàndards científics i ètics tant en els assajos com en el procés de fabricació. Tercer, demanar només l’autorització de les fórmules que demostrin seguretat i eficàcia en la fase 3 dels assajos clínics. I quart, garantir el subministrament global de vacunes quan per fi s’aconsegueixi aprovar-les.

«Creiem que aquest compromís ajudarà a garantir la confiança del públic en el rigorós procés científic i normatiu mitjançant el qual s’avaluen les vacunes contra la Covid-19 i, en última instància, en la seva aprovació», anuncien les farmacèutiques agrupades sota aquest manifest, que respon a les inquietuds expressades per la comunitat científica i la ciutadania en els últims mesos.