Proves en 15 minuts: els tests d'antígens comencen a arribar als CAP i hospitals
Sanitaris prenent mostres per fer tests de coronavirus (EFE)

Hospitals catalans proven un test ràpid per a diagnosticar la Covid en 15 minuts

Obtenir els resultats en poc temps permetria rebaixar pressió sobre l'atenció primària i els laboratoris, que ara no donen l'abast

Actualitzat

Els hospitals de Vall d'Hebron i Bellvitge, de Barcelona, i el Germans Trias i Pujol, de Badalona, proven aquests dies la fiabilitat d'un test per diagnosticar la Covid-19 que permetria tenir els resultats en 15 minuts.

Aquestes proves per obtenir un diagnòstic ràpid ajudarien a guanyar temps i, a més, rebaixarien la pressió sobre els laboratoris, que ara mateix no donen l'abast, tal com explica Tomàs Pumarola, cap de Servei de Microbiologia de Vall d'Hebron:

"El que ens permetria és, especialment a l'assistència primària, tenir una prova ràpida a la mateixa consulta del pacient i, per tant, poder gestionar aquest pacient en 10-15 minuts."

Tomàs Pumarola, cap de Servei de Microbiologia de la Vall d'Hebron
Tomàs Pumarola, cap de Servei de Microbiologia de Vall d'Hebron

La pandèmia ha portat al límit la capacitat de diagnòstic dels laboratoris. Les PCR a hores d'ara són les proves més fiables, però s'estan assajant aquestes proves que serien una alternativa més ràpida. Aquests tests, tot i ser menys sensibles, detecten la proteïna del virus.

La prova és semblant a la PCR, amb un frotis de nas i gola, i si finalment tirés endavant a l'atenció primària s'estalviaria molt temps als laboratoris. De les 100.000 proves que es fan a la setmana, els CAP en representen el gruix principal.

A més, "permetria fer el seguiment de contactes immediatament per trencar les cadenes de transmissió", ha destacat Pumarola que assegura, però, que caldria valorar "si la pèrdua de sensibilitat d'aquestes proves ràpides compensen tot el que faciliten".

Realització de tests PCR en una escola
Els tests ràpids no serien útils en totes les situacions

Els experts alerten que els tests ràpids no serien útils en qualsevol situació:

"Si del que estem parlant és d'entrar, per exemple en una escola, i fer 500 determinacions pot ser complicat. Hem d'esperar 10 o 15 minuts, s'ha de fer d'un en un, s'ha de fer davant de la persona i, potser, és molt més fàcil enviar-les al laboratori a fer PCR."

 


Proves menys molestes

Per evitar mètodes tan invasius també s'està provant el test amb saliva, que tot i que "a priori" és molt fàcil de recollir és una mostra difícil de processar perquè no té la mateixa homogeneïtat per a tothom: "Hi ha gent que la té molt líquida, en altra gent és més mocosa, i això ens complica molt la vida perquè hem de tractar una a una les mostres, d'una manera especial", explica el cap de Servei de Microbiologia de Vall d'Hebron.

Aquests nous sistemes també permetrien deixar de fer els tests ràpids que es fan a dia d'avui, amb una gota de sang. En aquest cas s'utilitza un sistema semblant al test d'embaràs, però, segons la comunitat científica, són molt poc fiables.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut