La mascareta també protegeix qui la porta: la quantitat de virus inhalat seria menor

La revista científica New England Journal of Medicine apunta a una menor gravetat de la malaltia si hi ha un ús generalitzat de la mascareta

Mònica Bertran/Oriol Esteve

L'ús generalitzat de la mascareta, més enllà d'evitar que una persona infectada en contagiï d'altres, podria protegir també qui la porta. En cas d'infectar-se, la quantitat de virus inhalat seria menor i això es traduiria en una menor gravetat de la malaltia. És una hipòtesi que apunta un editorial de la revista científica New England Journal of Medicine.

De moment és només una hipòtesi difícil de demostrar, però ja hi ha molts indicis que apunten en aquesta direcció. Si normalment hi ha cap a un 40% d'asimptomàtics, als entorns on tothom porta mascareta poden arribar al 80%.

D'aquesta manera, la població s'aniria immunitzant sense passar la malaltia de manera greu. El coordinador de la Unitat Covid de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, explica l'efecte terapèutic que pot tenir a l'espera d'una vacuna:

"Estem en un punt en què, si disposem d'una eina com és la mascareta, que permet evitar arribar a formes més greus, com ara una pneumònia, i passar la malaltia de manera asimptomàtica, és una ajuda terapèutica com la vacuna, sense arribar-ho a ser, esclar."

El coordinador de la Unitat Covid Hospital del Mar, Robert Güerri, confia en l'efecte terapèutic que pot tenir l'ús generalitat de la mascareta a l'espera d'una vacuna
El coordinador de la Unitat Covid de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, confia en l'efecte terapèutic que pot tenir l'ús generalitat de la mascareta a l'espera d'una vacuna (CCMA)

Des de l'epidemiologia tenen més reticències, però el director de la Unitat de Seguiment Covid de Catalunya, Jacobo Mendioroz, valora els beneficis:

"De tot el que no estigui demostrat en soc crític. Això no vol dir que no sigui interessant. La mascareta té clarament molts beneficis i si inclús produeix casos de malalties més lleus, fantàstic."

El director de la Unitat de Seguiment Covid de Catalunya, Jacobo Mendioroz:
El director de la Unitat de Seguiment Covid de Catalunya, Jacobo Mendioroz: "La mascareta té clarament molts beneficis" (CCMA)

El cert és que a Catalunya, tot i que hi ha molta transmissió del virus, la situació en centres com l'Hospital del Mar és "significativament millor" que fa una setmana, segons Güerri.

Ara, el 60% dels positius que es detecten no tenen símptomes. La causa principal és que es fan moltes més proves, i no se sap si la mascareta també hi té alguna incidència.

El que és segur és que sí que evita contagis i, fins i tot, que pot tenir un efecte psicològic.

"També ens ajuda, d'alguna manera, a ser conscients que estem en una època de pandèmia i que hem de comportar-nos amb les mesures recomanades i ajudar-nos perquè no ens en oblidem", apunta Mendioroz

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut