crisi sanitària

Els EUA estimen que la vacuna no estarà disponible per al públic fins a la segona meitat del 2021

El director dels CDC assegura que el subministrament inicial serà «molt limitat» i haurà de prioritzar-se

El portaveu de Sanitat que va cridar a la insurrecció armada s'aparta del càrrec amb una baixa laboral

zentauroepp54959948 robert redfield200916204511

zentauroepp54959948 robert redfield200916204511 / Andrew Harnik POOL

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En la vertiginosa cursa per trobar la vacuna contra la Covid-19 tot són presses, dreceres i promeses de les autoritats per trobar al més aviat possible la fórmula que permeti recuperar l’anhelada normalitat. Però de tant en tant es llancen advertències que sonen a bany de realitat, com la que ha llançat aquest dimarts el director dels Centres de Control i Prevenció de les Malalties (CDC) dels Estats Units. En una compareixença davant el Congrés, Robert Redfield ha afirmat que no espera que la vacuna estigui disponible per a la majoria de la població fins a la segona meitat del 2021. Una vegada ho estigui, serà gratuïta per a tota la ciutadania, segons ha confirmat aquest dimecres el Govern federal. 

Redfield ha remarcat que, si bé les primeres inoculacions podrien estar llestes a l’octubre o al novembre, el subministrament serà inicialment «molt limitat» i haurà de prioritzar-se la seva administració per vacunar primer els treballadors en primera línia o les persones de risc. «Si el que em pregunta és quan estarà disponible de manera generalitzada per al públic nord-americà, d’una manera que ens permeti recuperar la nostra vida normal, crec que haurem d’esperar fins al tercer trimestre o finals del segon trimestre del 2021», ha afirmat el cap dels CDC. 

Les seves paraules contrasten amb el missatge que està venent el president Donald Trump. El republicà no deixa de pressionar perquè la vacuna s’aprovi abans de les eleccions presidencials del 3 de novembre i en cap moment ha explicat que la població haurà d’esperar torn per rebre-la. «Som a unes setmanes d’aconseguir-la», va insistir dilluns durant un ‘town hall’ televisat. Trump no només ha demostrat una enorme incompetència durant la gestió de la pandèmia, sinó que ell mateix va reconèixer davant el periodista Bob Woodward que va minimitzar deliberadament els seus riscos «per no crear pànic». És a dir, que va mentir a la població quan la vida de centenars de milers de persones estava en joc. 

Però ara mira de desdir-se’n. «No la vaig minimitzar. De fet, en molts sentits, la vaig exagerar si et fixes en les accions que vam prendre». Una vegada més va insistir que el virus «desapareixerà» amb o sense vacuna, una vegada s’aconsegueixi el que va anomenar «mentalitat de grup» per referir-se a la immunitat de grup. No és només Trump el que continua a l’ull de l’huracà. També estan sent molt qüestionats els CDC, en altre temps una de les institucions sanitàries més prestigioses del món. Diverses investigacions periodístiques sostenen que els CDC van ocultar informació a les autoritats locals en els primers mesos de la pandèmia i van contribuir a minimitzar els riscos sobre el nou coronavirus. 

Notícies relacionades

La caòtica resposta nord-americana, molt polititzada per Trump, va arribar a dosis de paroxisme dilluns, quan el principal portaveu del Departament de Salut, nomenat pel president al principi de la pandèmia, va acusar a Facebook els científics de l’Administració d’estar conspirant per enfonsar Trump i va demanar als seus seguidors que es preparin per aixecar-se en armes després de les eleccions si Biden es nega a acceptar la seva eventual derrota. Durant la seva diatriba conspiranoica, Michael Caputo va arribar a dir que veu «ombres allargades» al sostre del seu apartament. 

Després de l’escàndol generat per les seves crides a la insurrecció, Caputo ha demanat disculpes i ha anunciat que s’agafarà una baixa per malaltia. Són bones notícies per als CDC, ja que han sigut Caputo i altres càrrecs polítics nomenats per Trump els que han mirat de descafeïnar les recomanacions i advertències sanitàries de la institució.