L'Ajuntament de Terrassa lliura a la UPC el premi honorífic a la Innovació Lluís Muncunill 2020

L'Ajuntament de Terrassa lliura a la UPC el premi honorífic a la Innovació Lluís Muncunill 2020
+
Descarregar

El rector de la UPC, Francesc Torres, durant la seva intervenció en l'acte

L'Ajuntament de Terrassa lliura a la UPC el premi honorífic a la Innovació Lluís Muncunill 2020
+
Descarregar

Els premis s'han lliurat a la Sala Muncunill de l’Ajuntament de Terrassa.

L'Ajuntament de Terrassa lliura a la UPC el premi honorífic a la Innovació Lluís Muncunill 2020
+
Descarregar

Els guardons dels premis Muncunill, que distingeixen la innovació local, empresarial, cultural i social d'àmbit estatal

L'Ajuntament de Terrassa lliura a la UPC el premi honorífic a la Innovació Lluís Muncunill 2020
+
Descarregar

El Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), mitjançant el superordinador MareNostrum, porta a terme diverses investigacions centrades a combatre la COVID-19

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha lliurat al rector de la UPC, Francesc Torres, el premi honorífic a la Innovació Lluís Muncunill 2020 per la transferència i generació constant de coneixement de la Universitat i, en especial, per la seva implicació en el control i en les mesures preventives i pal·liatives de la pandèmia pel COVID-19. Els premis Lluís Muncunill s'han lliurat el 17 de setembre en un acte institucional sense públic que ha tingut lloc a la Sala Muncunill de l’Ajuntament de Terrassa.

18/09/2020

Els premis Lluís Muncunill a la Innovació que lliura l’Ajuntament de Terrassa arriben a la seva quarta edició, en un any marcat per la pandèmia de la COVID-19. L’Ajuntament de Terrassa impulsa aquests guardons per reconèixer i posar en valor la innovació i la creativitat que assoleixen un rendiment social, econòmic o d'altre àmbit. En l'edició d'enguany ha decidit distingir amb el premi honorífic la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) per la seva activitat de recerca i de cooperació en la lluita contra la pandèmia de la COVID-19.

Segons l’Ajuntament de Terrassa, “els grups de recerca universitaris són un exemple de retorn social sense ànim de lucre i d'implicació amb les institucions i les empreses per trobar solucions als reptes que es planteja la societat. La UPC s'ha mostrat especialment activa i involucrada en la lluita contra la pandèmia de la COVID-19. Sempre hi són i quan més els necessitem. El reconeixement a la UPC també posa l’èmfasi en valors com el treball, el talent, la cooperació, la innovació i, sobretot, el compromís social, des dels àmbits del coneixement, la ciència i la tecnologia.”

L’Ajuntament destaca la tasca del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercompucació (BSC-CNS), que mitjançant el superordinador MareNostrum porta a terme diverses investigacions centrades a combatre el COVID-19, o la del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC), que elabora informes periòdics de risc de rebrot per a la Comissió Europea. També posa de relleu altres projectes amb els que la comunitat universitària de la UPC ha col·laborat i col·labora en la lluita contra la pandèmia, com ara l’assessorament al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre els requeriments tècnics que es necessiten per fabricar màscares sanitàries reutilitzables i segures; el projecte transversal per fabricar mascaretes reutilitzables a les empreses de l’entorn de Terrassa; la fabricació de material de protecció per a centres sanitaris; el respirador artificial fabricat amb impressora 3D, o l'aplicació a Catalunya del sofware Go.Data, una eina per recollir dades de camp durant emergències de salut pública.

Així mateix, el consistori terrassenc ha posat en valor molts altres projectes de la UPC en aquesta lluita per la pandèmia que es poden consultar en aquest enllaç.

La UPC compta amb una presència molt important al territori de Catalunya, amb diferents  campus a les ciutats de Barcelona, Castelldefels, Manresa, Terrassa, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú. Només al campus de la UPC a Terrassa hi estudien i treballen prop de 6.000 persones, entre l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT)  i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), així com en els diferents centres i grups de recerca. Aquest nucli universitari posiciona la UPC com una de les principals institucions de la ciutat i un agent clau de transformació social.

Els premis Muncunill reconeixen i posen en valor la innovació i la creativitat que assoleixen un rendiment social, econòmic o d'altre àmbit. Els guardons es lliuren a persones o entitats que tinguin una solvència tècnica, històrica i contrastada vinculada a aquest concepte. Hi ha quatre categories: local, empresarial, cultural i social (les tres darreres, d'àmbit estatal).