Un dels grans desafiaments davant el coronavirus és esbrinar les raons per les quals algunes persones desenvolupen efectes gravíssims mentre que d'altres romanen asimptomàtiques. Durant tots aquests mesos, científics d'arreu del món estan duent a terme assajos per conèixer les causes d'aquesta situació i qualsevol nou descobriment en aquest sentit és benvingut, ja que pot suposar saber per endavant qui pot desenvolupar la variant més perillosa de la malaltia.

Una de les últimes investigacions ha estat duta a terme per científics de la Universitat de Tel Aviv, que suggereixen que els portadors de les mutacions genètiques PiZ i PiS tenen un alt risc de malaltia greu i fins i tot de mort arran de la Covid-19.

Pel que sembla, aquestes mutacions condueixen a una deficiència a la proteïna alfa1-antitripsina, que protegeix els teixits pulmonars del dany en cas d'infeccions greus. Altres estudis ja han associat la deficiència d'aquesta proteïna amb dany inflamatori a la funció pulmonar en altres malalties.

Sanitàries realitzant proves

Els portadors de les mutacions genètiques PiZ i PiS podrien patir casos més greus de Covid-19

L'estudi

Els experts van analitzar dades de 67 països de tots els continents. Les comparacions van mostrar una correlació positiva molt significativa entre la prevalença de les dues mutacions en la població i les taxes de mortalitat per Covid-19 a molts països, com els Estats Units, el Regne Unit, Bèlgica, Espanya i Itàlia, entre altres.

El següent pas és corroborar aquestes troballes amb assajos clínics i, si es validen, realitzar un garbellament en tota la població per identificar portadors de les mutacions PiS i PiZ perquè prenguin mesures addicionals de distanciament social i convertir-se en objectiu prioritari per a la vacunació una vegada que estigui disponible la vacuna. Segons els investigadors, això pot ser molt efectiu per reduir les taxes de morbiditat i mortalitat de la Covid-19.

L'anàlisi de les bases de dades revela que a Bèlgica, on 17 de cada 1.000 persones porten la mutació PiZ (la més dominant de les dues mutacions analitzades en aquest estudi), la taxa de mortalitat va ser de 860 per milió segons xifres de setembre de 2020. A Espanya el panorama és similar: 17 de cada 1.000 ciutadans porten la mutació PiZ, i la taxa de letalitat és de 640 per milió.

Als Estats Units, on 15 de cada 1.000 són portadors, 590 de cada milió van morir a causa del coronavirus. Les xifres al Regne Unit són semblants: 14 de cada 1000 porten la mutació i 60 de cada milió han mort de Covid-19. A Itàlia, on 13 de cada 1.000 són portadors, la taxa de mortalitat és de 620 per milió. A Suècia, on 13 de cada 1.000 són portadors, la taxa de mortalitat és de 570 per milió.

Màscares de colors

A l'Àfrica, on aquestes mutacions apareixen en menor grau, la mortalitat és més baixa

D'altra banda, els investigadors van trobar que a molts països de l'Àfrica i el sud-est asiàtic, on aquestes mutacions són relativament rares, les taxes de mortalitat de Covid-19 són més baixes. Al Japó, on 9 persones per cada milió van morir en durant pandèmia, la prevalença de les mutacions és insignificant. També es van trobar nombres similars a la Xina, Corea del Sud, Taiwan, Tailàndia, el Vietnam i Cambodja.