Territori

Elements principals del projecte QUIFER

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la UB, premiats per un projecte per detectar la potencial sobreexplotació d'aqüífers

query_builder   29 setembre 2020 16:23

event_note Nota de premsa

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la UB, premiats per un projecte per detectar la potencial sobreexplotació d'aqüífers

  • El QUIFER empra imatges del satèl·lit Sentinel-1 i intel·ligència artificial per detectar moviments del terreny provocats per l’existència de pous d’aigua

 

  • Aquesta eina facilitarà controlar els aqüífers que es poden estar sobreexplotant i els no autoritzats

 

  • L’equip també guanya un altre premi pel projecte QUIFERO, complementari de l’anterior, per identificar punts d’extracció d’aigua per al seu ús en conreus
Elements principals del projecte QUIFER

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Universitat de Barcelona (UB) han guanyat el premi de l’edició 2020 de l’Space App Camp, organitzat per l’Agència Europea de l’Espai (ESA), amb el projecte QUIFER. Es tracta d’una metodologia que empra imatges del satèl·lit europeu Sentinel-1 i intel·ligència artificial per detectar moviments del terreny provocats per l’existència de pous d’extracció d’aigua i identificar aqüífers que es poden estar sobreexplotant.

 

En concret, el projecte QUIFER (aQuifer sUrveillance by sentInel interFERometry) es basa en les imatges del satèl·lit radar Sentinel-1, que detecten la subsidència (enfonsament) d’un terreny. Aquestes imatges s’analitzen amb intel·ligència artificial per identificar quan les deformacions es deuen a l’extracció d’aigua amb caràcter estacional i no a altres circumstàncies, com obres o moviments sísmics. És possible fer aquesta precisió perquè els sòls d’on s’extreu aigua s’enfonsen durant l’estiu i es recuperen durant la tardor-hivern.

 

Aquesta metodologia pot tenir múltiples aplicacions pràctiques. Per exemple, elaborar un estudi d’aqüifers sobreexplotats a Catalunya i poder millorar-ne la gestió.

 

El projecte ha estat desenvolupat per l’Àrea d’Observació de la Terra de l’ICGC i pel Doctorat Industrial en Observació de la Terra i Intel·ligència Artificial, de la UB i l’ICGC. A l’edició 2020 del guardó es van presentar 55 propostes i es van seleccionar 5 finalistes.

 

Identificar pous usats en regadius

 

D’altra banda, l’equip de l’ICGC i la UB també ha resultat guardonat per un altre projecte presentat a la menció especial del mateix certamen, enguany dedicada a l’agricultura. És el projecte QUIFERO, evolutiu del QUIFER.

 

El QUIFERO creua les dades dels dos satèl·lits europeus, Sentinel-1, que és un radar, i el Sentinel-2, que permet observacions òptiques d'alta resolució de les superfícies terrestres. Aquest creuament permet generar geoinformació nova, com ara, mesurar el vigor de la vegetació que creix en les zones de conreu.

 

Fent servir els dos projectes premiats és possible, per exemple, identificar aqüífers sobreexplotats que s’estiguin emprant per regar en l’agricultura. En aquest cas, destacaria una zona de conreu amb una vegetació de gran vigor situada en una zona on el recurs hídric és escàs.

 

L’Space App Camp de l’ESA és una iniciativa que va néixer el 2012 i que enguany s’ha dut a terme telemàticament. Ofereix un marc de treball virtual per a experts en observació de la terra, intel·ligència artificial i gestió de projectes, que poden presentar a concurs els projectes que es basen en aquests tres eixos. Una condició addicional és que la idea presentada es pugui explotar i utilitzar com un aplicació per a mòbils i dispositius electrònics.

1  

Imatges

Imatge Quifer

Imatge Quifer 348

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 396

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia