Ara que ens trobem en la segona onada de la pandèmia de coronavirus, una investigació dona noves esperances sobre la immunitat i suggereix que aquesta pot durar molt temps, fins i tot tota la vida. És més, apunta que els refredats que s'han superat en el passat poden proporcionar alguna protecció contra la Covid-19.

L'estudi, publicat a la revista mBio per expert en malalties infeccioses del Centre Metge de la Universitat de Rochester (Estats Units), és el primer en mostrar que el virus causant de la Covid-19, SARS-CoV-2, incita les cèl·lules B de memòria, cèl·lules immunes de llarga vida que detecten patògens, creen anticossos per destruir-los i els recorden per al futur. La pròxima vegada que el patogen intenti entrar al cos, aquestes cèl·lules B de memòria poden entrar en acció encara més ràpid per eliminar la infecció abans que comenci.

Atès que les cèl·lules B de memòria poden sobreviure durant dècades, podrien protegir els supervivents de la Covid-19 d'infeccions posteriors durant molt temps. Investigacions posteriors hauran de confirmar-ho.

Reactivitat creuada

L'estudi també és el primer en informar sobre la reactivitat creuada de les cèl·lules B de memòria, el que significa que les cèl·lules B que una vegada van atacar als coronavirus causants del fred semblaven reconèixer també el SARS-CoV-2. Els autors de l'estudi creuen que això podria significar que qualsevol que hagi estat infectat per un coronavirus comú -que és gairebé tothom- podria tenir algun grau d'immunitat preexistent a la Covid-19

"Quan observem les mostres de sang de les persones que s'estaven recuperant de la Covid-19, semblava que molts d'ells tenien un conjunt preexistent de cèl·lules B de memòria que podien reconèixer el SARS-CoV-2 i produir ràpidament anticossos que podien atacar-lo", explica l'autor principal de l'estudi, Mark Sangster.

Sinovac vacuna xina coronavirus EFE

La investigació pot ajuts a desarrolar una vacuna / EFE

Investigació

Les troballes es basen en una comparació de mostres de sang de 26 persones que es recuperaven de la Covid-19 de lleu a moderat i 21 donants sans les mostres dels quals es van recollir fa de sis a deu anys, molt abans que poguessin haver estat exposats al SARS-CoV-2. A partir d'aquestes mostres, els autors de l'estudi van mesurar els nivells de cèl·lules B de memòria i anticossos que es dirigeixen a parts específiques de la proteïna Spike, que hi ha en tots els coronavirus i és crucial per ajudar els virus a infectar les cèl·lules.

La proteïna de Spike es veu i actua una mica diferent en cada coronavirus, però un dels seus components, la subunitat S2, es manté pràcticament igual a tots els virus. Les cèl·lules de memòria B no poden diferenciar entre les subunitats S2 dels diferents coronavirus, i ataquen indiscriminadament. Almenys, l'estudi va trobar que això era cert per als betacoronavirus, una subclasse que inclou dos virus causants de refredats, així com el SARS, MERS i SARS-CoV-2.

El que aquest estudi no mostra és el nivell de protecció proporcionat per les cèl·lules B de memòria reactiva croada i com impacta en els resultats dels pacients. "Això és el següent. Ara hem de veure si tenir aquest conjunt de cèl·lules B de memòria preexistents es correlaciona amb símptomes més lleus i un curs de la malaltia més curt - o si ajuda a augmentar l'eficàcia de les vacunes Covid-19, postil·la un altre dels autors, David Topham.