Neandertals, humans i coronavirus. Tot plegat sembla una relació estranya però podria tenir una explicació. Els científics han afirmat que una cadena d'ADN que triplica el risc de desenvolupar Covid-19 sever es va transmetre dels neandertals als humans moderns

Segons recull un article del The Guardian, els orígens dels gens de risc van sortir a la llum quan alguns científics suecs i alemanys van comparar l'ADN de pacients molt malalts de coronvirus amb el dels neandertals. El tram d'ADN que fa que els pacients siguin més propensos a patir el virus de manera més severa coincideix amb l'obtingut d'un neandertal a Croàcia. 

Del Neandertal a l'humà modern?

"Gairebé caic de la cadira perquè el segment d'ADN era exactament el mateix que el del genoma neandertal", explicava el professor assistent de l'Institut Karolinska d'Estocolm Hugo Zeberg en una entrevista amb el diari britànic. ​Zeberg i el coatutor de l'estudi Svante Pääb, director de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva a Leipzig, sospiten que els gens neandertals han persistit en els humans moderns perquè alguna vegada van provocar algun benefici i potser van ajudar a combatre altres infeccions. Ara, i només quan s'enfronta a una nova infecció, ha quedat manifesta la seva debilitat. 

Ara bé, malgrat les conclusions, el mateix estudi constata que no està clar com els gens poden empitjorar tot i que sí que se sap que un gen juga un paper important en la resposta immune. "Estem intentant identificar quin gen és el jugador clau o si n'hi ha diversos. La resposta és que no sabem encara quins són els crítics en Covid-19", exposava Zeberg.

coronavirus cell unsplash

Coronavirus / Unsplash

L'estudi, publicat a la revista científica Nature, constata que el grup de gens al cromosoma tres es troba amb una freqüència més alta a Bangladesh, on el 63% de la població té, com a mínim una còpia de la seqüència de l'ADN.  "Els gens d'aquesta regió poden haver protegit als neandertals contra algunes altres malalties infeccioses que no existeixen en l'actualitat. I ara, quan ens enfrontem al nou coronavirus, aquests gens neandertals tenen conseqüències tràgiques", detallava Pääbo al mateix The Guardian. 

Símptomes de coronavirus més temps

El coronavirus ja ha infectat a més de 34,2 milions de persones a tot el món. Malgrat que ara se'n saben més coses, encara se'n desconeixen moltes afectacions. Cada vegada són més els experts i supervivents que veuen cada vegada més un impacte més llarg del coronavirus, amb més temps de recuperació. De fet, un estudi publicat el 20 d'agost va trobar que tres quartes parts dels pacients amb coronavirus ingressats a l'hospital encara pateixin símptomes fins a tres mesos després, segons recollia la setmana passada el diari britànic The Independent. Alguns fins i tot no podien fer tasques com rentar-se, vestir-se o tornar a la feina. 

El coronavirus prolongat o de llarg termini​ no és ben bé un terme mèdic oficial però sí que el fan servir aquells pacients que tenen de manera prolongada o que pateixen els símptomes més enllà de dues setmanes. Entre aquests hi ha fatiga, dificultat respiratòria, dolors musculars, mal a les articulacions, confusió mental, pèrdua de memòria o falta de concentració, segons recull l'entitat nord-americana Mayo Clinic. Tot i que no es creu que siguin contagioses sí que pateixen els efectes durant mesos.