Avantatges i limitacions de l'app RadarCovid per rastrejar contactes positius

L'eina del govern espanyol és gratuïta i se'n garanteix la privacitat, però hi ha poques persones que s'hagin instal·lat l'aplicació

Eduard QuerolActualitzat

RadarCovid és l'aplicació que el govern espanyol ha fet arribar a les comunitats autònomes per ajudar a rastrejar els contactes de persones amb Covid. Ja es pot descarregar en mòbils intel·ligents. A Catalunya s'espera implementar-la la setmana que ve per un problema d'integració amb el sistema, segons el Departament de Salut.

Perquè funcioni, cal tenir activat el bluetooth. Cada vegada que dos mòbils hagin passat més de 15 minuts a menys de dos metres de distància, els aparells ho recordaran durant una setmana.

Durant aquest període, si el propietari d'un mòbil actiu és diagnosticat positiu, els sanitaris de la seva comunitat li donaran un codi per introduir-lo -voluntàriament- a l'aplicació. Si ho fa, tots els mòbils que van estar en situació de risc rebran un avís de possible contagi pel fet d'haver estat a prop d'un positiu.

Ara bé, aquells 15 minuts, van ser una situació de risc?

Per Sergio Alonso, investigador de Biocomsc, de la UPC, hi ha limitacions:

"L'aplicació mai pot saber si portes la mascareta o no la portes posada. En teoria, tampoc no detecta si estàs a l'aire lliure o estàs en un lloc tancat. Potser pot detectar molts casos que, realment, no són perillosos."

Tot el procés garanteix la privacitat de les dades. Malgrat això, fins ara, a Espanya, s'han comptabilitzat 4,6 milions de descàrregues, és a dir, només 1 de cada 10 habitants s'hauria baixat l'aplicació.

"Per donar dades comparatives, a Alemanya més o menys el 22% de la gent se l'ha baixat. Voldria dir que només detectem el 5% de tots els contactes que hi ha."

Ulises Cortés, catedràtic d'Intel·ligència Artificial i coordinador del grup d'Intel·ligència Artificial del BSC, diu que l'efectivitat depèn de quantes persones s'instal·len l'aplicació.

"Tenint un 40 o un 50% es tindria una millor imatge de quantes persones estan contagiades i es tindria una millor imatge de les persones que estan en contacte. Per tant, la qualitat del rastreig milloraria."

A Espanya no s'ha calculat quants usuaris introdueixen el codi per informar que són positius. A Alemanya, el 43% no ho comuniquen. I a Catalunya, els codis encara no es faciliten.

"Crec que en tot aquest temps en què s'ha estat preparant l'aplicació ha faltat pedagogia per conscienciar la població que és necessari tenir-ho. Aquest és un ajut que no descansa, al qual no has de pagar res i que et permetrà tenir informació que és valuosa."

Però, per Sergio Alonso, el rastrejador continua sent imprescindible.

"Òbviament no pot substituir mai un rastrejador. Un rastrejador pot preguntar, pot veure on has estat i pot detectar els casos de les cadenes de contagi."

A Catalunya, el Departament de Salut ha posat en marxa una nova eina digital per reforçar el rastreig de casos de Covid. Es tracta del ContacteCovid.cat.

Els usuaris que estan pendents del resultat d'una PCR rebran un missatge de text per accedir-hi i poder fer una primera llista de contactes estrets. Si el resultat és positiu, se'ls avisarà automàticament. També donarà informació sobre l'aïllament i com fer el seguiment dels símptomes.

Més endavant, s'enllaçaran els casos positius a l'aplicació estatal Radar Covid.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut