Salut aplicarà noves proves diagnòstiques: tests ràpids i la tècnica pooling
Amb els test d'antígens s'obtenen resultats en només 20 minuts

Les noves proves diagnòstiques que aplicarà Salut: test d'antígens i tècnica pooling

Per detectar nous casos i fer-ho més ràpid, es comencen a fer servir tests ràpids i el sistema de pooling, que analitza les mostres de 8 persones conjuntament com si en fos una de sola

Actualitzat

El Departament de Salut començarà a fer de manera sistemàtica tests d'antígens, també coneguts com a tests ràpids perquè s'obté el resultat en només 20 minuts, segons ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés.

L'objectiu és augmentar la rapidesa i la capacitat de detecció de nous casos i els tindran CAPS i hospitals comarcals allunyats dels laboratoris. S'utilitzaran en persones amb símptomes, preferentment de menys de 5 dies d'evolució.

En paral·lel, Can Ruti i el Banc de Sang i Teixits i, més tard, Vall d'Hebron i Bellvitge començaran a utilitzar la tècnica pooling, que permet fer una sola prova PCR amb mostres de vuit persones. Aquesta tècnica permet augmentar molt la capacitat de diagnòstic, però és útil, sobretot, en zones amb baixa circulació del virus.

Vergés ha assegurat que volen anticipar-se perquè ja han començat a notar un increment de les visites a Urgències i els ingressos hospitalaris. La consellera, a més d'anunciar noves mesures en zones com el Vallès Occidental i demanar a la població de Catalunya que es quedi a casa, ha explicat la importància d'accelerar els diagnòstics:

"Insistim com és d'important poder tenir la prevalença, poder tenir la transmissió del virus el més baixa possible per poder aplicar tècniques que ens ajudaran al control de l'epidèmia."

 


Tests ràpids a persones amb símptomes

Després d'haver provat els tests ràpids i haver-ne comprovat l'eficàcia, Salut ha decidit introduir-los a la sanitat pública per als pacients amb símptomes, no per als asimptomàtics. És en aquest tipus de persones on els estudis han demostrat que els tests ràpids tenen més fiabilitat.

També s'utilitzaran en les zones que no disposen de laboratoris a prop. A diferència dels testos PCR, aquests donen el resultat en només 20 minuts i poden ser una eina molt eficaç per a aquestes zones allunyades dels laboratoris que analitzen els resultats.

En total, es posaran en marxa 500.000 testos d'antígens als hospitals comarcals i Centres d'Atenció Primària que tenen lluny els laboratoris on s'analitzen els tests PCR.


Què és la tècnica pooling?

La consellera de Salut ha explicat també que es començarà a utilitzar la tècnica pooling, que permet agilitzar els tests PCR perquè s'analitzen les mostres de vuit persones conjuntament com si en fos una de sola.

En el cas que la prova surti negativa, es considera que les vuit persones no tenen Covid i només en cas de donar positiu caldrà analitzar-les per separat.

Segons ha afirmat Vergés, suposarà "incrementar molt la capacitat diagnòstica" perquè és una tècnica que permet augmentar molt, fins i tot doblar, el número de persones a qui es fa la prova.

A les zones on hi ha una baixa prevalença de la malaltia "permetrà poder fer cribratges poblacionals amb moltes menys proves". És especialment útil per fer tests massius i en grups de persones sense simptomatologia, ha explicat Vergés.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut