EFECTES DE LA COVID

Els experts adverteixen de seqüeles cardíaques en casos asimptomàtics de coronavirus

El portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i catedràtic de la Universitat Miguel Hernández avisa sobre els resultats d'estudis internacionals entre universitaris esportistes

rozas53009362 madrid  02 04 20   coronavirus  covid 19  una enfermera hace200601155456

rozas53009362 madrid 02 04 20 coronavirus covid 19 una enfermera hace200601155456 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Victoria Bueno

Especialistes de la província d’Alacant en Salut Pública adverteixen de les primeres evidències inicials sobre l’existència de seqüeles cardíaques a conseqüència d’un contagi de coronavirus,malgrat que la malaltia s’hagi cursat amb símptomes lleus i fins i tot en persones asimptomàtiques.

Encara amb totes les cauteles, perquè els estudis de referència són preliminars i hi continua havent nombrosos interrogants sobre el virus de la Covid-19, el portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i catedràtic de la Universitat Miguel Hernández, Ildefonso Hernández, fa referència a un recent estudi publicat a la revista ‘Jama Cardiology’ «amb dades valuoses i preocupants» sobre el resultat d’una anàlisi entre esportistes universitaris de la Universitat Estatal d’Ohio, a Columbus (EUA).

Tots els casos analitzats deriven de contagis asimptomàtics o lleus de Covid-19 en persones joves en edat universitària que participen en algun esport, des del futbol al bàsquet passant per les diferents disciplines en atletisme. És el que va portar els responsables del campus a plantejar-se la conveniència o no de reprendre l’activitat esportiva després d’haver-se contagiat, i malgrat que els símptomes de Covid van ser lleus.

Inflamació del cor

Els resultats dels investigadors de Columbus revelen la presència d’una inflamació del cor denominada miocarditis que, amb el temps, pot «comprometre la capacitat de bategar del múscul cardíac», com precisa l’informe de referència facilitat pel catedràtic Ildefonso Hernández a preguntes del diari ‘Información’.

Tot i que es tracta d’un estudi de curt abast,genera inquietuds importants, com constaten al seu torn altres experts epidemiòlegs consultats al respecte. En qualsevol cas insisteixen que és massa aviat per treure conclusions perquè la pandèmia no ha complert ni tan sols un any de curs.

En concret, per al responsable de malalties infeccioses a l’Hospital de Sant Joan d’Alacant, Francisco Jover, la informació sobre les seqüeles entre persones asimptomàtiques és encara escassa. Considera al seu torn que no existeixen prou dades com perquè puguin resultar concloents.

No obstant, el doctor Jover tampoc descarta que hi pugui haver seqüeles a nivell pulmonar també en persones asimptomàtiques que han passat la Covid-19. «En paral·lelisme amb el VIH, una altra pandèmia, fins que no hagi passat més temps no es tindran idees clares del que passa en realitat», contemporitza.

Prevalença

La investigació realitzada entre joves asimptomàtics de Covid-19 per la més gran de les universitats nord-americanes fa al seu torn referència a un altre estudi alemany previ, que també aprecia «seqüeles postinfeccioses cardiovasculars» entre pacients germànics, independentment de la gravetat amb què hagin cursat la malaltia. «Els resultats de l’estudi proporcionen informació important sobre la prevalença de l’afectació cardiovascular», afirmen.

Notícies relacionades

En aquest cas, pacients sense cardiopaties preexistents ni necessitat d’ingrés hospitalari per la Covid-19, van presentar «una afectació inflamatòria cardíaca freqüent, similar a pacients hospitalitzats», conclou l’estudi.

Quedar-se a casa 

El progressiu creixement de casos a determinades localitats de la província d’Alacant,que ha portat Sanitat a adoptar mesures restrictives en algunes localitats, entre les quals Elx Oriola, porta el doctor Ildefonso Hernández a ratificar que «en una situació de creixement de taxes no és convenient augmentar la probabilitat de la transmissió originada per la interacció social. Sense prou capacitat per identificar els casos no es pot tenir capacitat de futur», en el sentit que si es perd la traçabilitat, com va admetre la consellera, el més convenient és quedar-se a casa.

Temes:

Coronavirus