Skip to main content
Close

Llum verda a l’assaig clínic per estudiar l’eficàcia del plasma convalescent com a tractament per la COVID-19

whatsapp_image_2020-10-28_at_16.15.12.jpeg

L’estudi, co-liderat pel director d’IrsiCaixa Bonaventura Clotet, avaluarà l’eficàcia del plasma convalescent com a tractament de la COVID-19 en persones majors de 50 anys amb simptomatologia lleu o moderada, i no hospitalitzades

IrsiCaixa, juntament amb la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS), l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), el Banc de Sang i Teixits, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Grifols i la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord, ha iniciat un assaig clínic, l’estudi CONVERT, amb l’objectiu de frenar la progressió de la COVID-19. L’estudi, liderat pels doctors Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa, i Oriol Mitjà, investigador de FLS, pretén avaluar l’eficàcia del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb COVID-19 lleu o moderada, i no hospitalitzades. El plasma convalescent és un component que s’obté de la sang de persones que han superat recentment la COVID-19. Aquest, conté anticossos contra el virus SARS-CoV-2 i és per això que es pot utilizar per complementar i estimular el sistema immunitari dels malalts.

El propòsit de l’estudi és saber si el tractament precoç de la malaltia amb aquest plasma permet frenar la seva progressió, així com disminuir la severitat i durada dels símptomes. Es tracta d’una teràpia segura prèviament avaluada per frenar altres afeccions, com ara l’epidèmia del SARS-CoV-1 de 2003, la pandèmia del virus de la grip H1N1 de 2009-2010 i l’epidèmia del MERS-CoV-2 de 2012.

 

El seguiment dels voluntaris serà de dos mesos des de l’inici de l’estudi

Els participants de l’estudi CONVERT, paral·lelament al tractament de COVID-19 pautat pel seu metge o metgessa, rebran plasma convalescent o placebo, aleatòriament. A més a més, l’assaig serà ‘doble cec’; ni l’equip investigador ni els participants sabran qui ha rebut què.

El plasma convalescent i el placebo tindran una aparença similar i tant la seva administració com el seguiment dels pacients es farà tenint en compte el mateix protocol. Aquest fet limita els possibles biaixos i dóna el màxim rigor científic a l’estudi. A partir del dia de l’administració –en el que els pacients també se sotmetran a una exploració física, acompanyada d’una extracció de sang i una mostra nasofaríngia–, es farà un seguiment mèdic durant 2 mesos aproximadament. Al llarg d’aquest període de temps, i en moments diferents de l’estudi, els voluntaris hauran de realitzar diferents tasques, tals com prendre’s la temperatura corporal, completar un qüestionari en quant als símptomes, atendre un seguiment telefònic i rebre visites domiciliàries per part del personal sanitari.

 

Crida a la participació

El personal investigador té com a objectiu involucrar a l’estudi un mínim de 400 persones amb COVID-19. Conscients del repte científic, logístic i organitzatiu que comporta l’assaig, fan una crida a la participació ciutadana. Així, encoratgen a participar en l’estudi a les persones de 50 anys o més que hagin obtingut un resultat positiu de COVID-19 mitjançant una prova PCR i que tinguin símptomes que no requereixin hospitalització des de fa menys de 5 dies. Poden participar-hi les persones assignades a la regió sanitària de Barcelona, Metropolitana Sud i Metropolitana Nord. Els interessats poden inscriure’s a l’estudi a través del web www.estudiconvert.org o contactant per correu electrònic a l’adreça estudicovid19@flsida.org.

Pel que fa al plasma convalescent, el personal investigador compta amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits per obtenir-lo, i aprofiten també per fer una crida a la població que hagi superat la malaltia de COVID-19 fa més de 28 dies i menys de 3 mesos i que vulguin fer una donació de plasma. Per tal de poder fer la donació cal inscriure’s a la següent adreça: https://www.donarsang.gencat.cat/ca/plasma-de-malalts-convalescents-de-la-covid-19.

 

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: