PAS PER PAS

¿Què són els aerosols i com influeixen en el contagi de la Covid?

El virus es pot transmetre a través de tres vies; les gotes de saliva, les superfícies i els aerosols

La transmissió aèria podria ser responsable de més del 75% dels casos, suggereixen els experts

m destacado

m destacado

3
Es llegeix en minuts
Alex R. Fischer / Valentina Raffio

Ara mateix, mentre llegeixes aquestes línies, estàs inhalant i exhalant aire. No ho pots veure, però al teu voltant estàs creant un núvol d’aerosols; unes partícules minúscules, inferiors a 100 micres, que es poden quedar flotant en l’aire unes quantes hores. Com un fum sense olor ni color. En circumstàncies normals, aquesta anècdota serviria per amenitzar una conversa amb curiositats científiques. Però en plena pandèmia de Covid-19, entendre aquest concepte podria ser la clau per frenar els contagis.

Imaginem un pacient infectat per aquest virus. El patogen només té tres maneres de saltar d’una persona a una altra (perquè, a diferència del que es creu, aquests ‘bitxos’ no tenen la capacitat de moure’s pel seu compte). La primera estratègia és la més immediata; els virus poden fer servir les gotes de la saliva a tall de projectil. ¿Avantatge? Al ser relativament grans, poden allotjar un bon grapat de virus. ¿Desavantatges? Que només infecten si encerten directament als ulls, nas o boca. I que cauen ràpidament pel seu propi pes.

La segona via de contagi són les superfícies. És allà on, refugiat a les gotes de saliva expulsades en el pas anterior, el virus es queda arrepapat en un espai durant un temps. En aquest cas, només aconseguiria infectar en cas que una persona el toqués i just després es fregués els ulls, el nas o la boca. Si no, ‘moriria’ al cap d’unes hores.

La tercera via de contagi és la menys òbvia però la més important. Es tracta, com no, dels famosos aerosols. Aquestes minúscules partícules poden quedar suspeses en l’aire durant hores. Més en un espai tancat i sense ventilació. En aquests entorns, com més gran sigui la quantitat de persones i major l’ímpetu amb què parlen (criden o canten), més s’impregna l’aire d’aquestes partícules. José Luis Jiménez, un dels màxims experts del món en aerosols, explica que la transmissió aèria podria ser rere més del 75% dels contagis de Covid-19.

Mesures de prevenció

Les mesures aplicades fins a la data per frenar l’expansió del virus intenten, cadascuna a la seva manera, minimitzar el risc en cadascuna d’aquestes vies de contagi. Per exemple. Mantenir dos metres de distància entre persones evitaria que les gotes de saliva saltessin d’una persona a l’altra. Però, pel contrari, mantenir la distància de seguretat sense utilitzar loa mascareta no evitaria la difusió dels aerosols.

El correcte ús de les mascaretes, amb la distància de seguretat, ajudaria a minimitzar el risc de contagi. Aquestes peces sanitàries ajuden tant a bloquejar les gotes de saliva més grans com a minimitzar la fuga d’aerosols. Això sí, les peces han de ser d’un material de qualitat (preferentment homologat) i estar ben ajustades a la cara perquè realment funcionin.  

Entorns de risc

La regla d’or per entendre els aerosols és imaginar-los com si fossin fum. Al visualitzar-los així queda clar per què els espais tancats i sense ventilació són entorns de risc. Com més gent hi hagi fumant i menor sigui la possibilitat de moure l’aire, més boirina quedarà a l’aire.

La quantitat d’aerosols expulsada pot variar en funció de l’activitat. Cada gotícula de saliva que exhalem surt acompanyada de més de 1.000 aerosols. Però quan major sigui l’ímpetu amb què s’expulsa, major és la quantitat d’aerosols que es genera. Per posar un exemple, al cridar s’alliberen 50 vegades més partícules que estant en silenci.

La importància de la ventilació

Notícies relacionades

La clau per desfer-se dels aerosols és evitar que impregnin l’aire durant molt temps, sobretot en espais tancats. Això es pot aconseguir o bé ventilant l’espai. O bé filtrant l’aire. L’alternativa és traslladar les activitats a l’exterior, on el ‘fum’ de partícules es dissipa més fàcilment.

Mariano Safra i Javier Salas ja han explicat a ‘El País’ com es contagia el virus en un saló, un bar i una classe. Aquí presentem uns exemples més de com es transmet el virus en funció del lloc, la ventilació i el comportament de la gent.

Temes:

Coronavirus