El transport públic segueix funcionant al 100% a Catalunya en plena segona onada de la pandèmia. Les noves restriccions aplicades pel Govern no contemplen cap mesura en aquest àmbit, tot i demanar reduir la mobilitat i evitar-lo. Per això, la investigadora en aerosols atmosfèrics del CSIC, María Cruz Minguillón, ha explicat aquest diumenge en una entrevista RAC1 alguns consells per reduir el risc en aquests llocs, com ara no parlar.

Minguillón, ha assegurat que, a banda de les recomanacions habituals com ventilar els espais, un factor molt important a l'hora de viatjar és mantenir el silenci. D'aquesta manera, s'evita que es contamini més l'aire i es redueix el risc de contagi. "L'ideal seria que al metro indiquessin que s'ha de fer silenci. Callats i amb la mascareta ajustada baixa molt el risc", ha dit.

A més, l'experta ha recomanat fer trajectes tan curts com sigui possible per tal de reduir el temps d'exposició. En el cas dels autobusos o els serveis de Rodalies, Minguillón ha explicat que el risc és menor, ja que es compta amb una major ventilació en comparació al metro.

Metro Barcelona recurs   Twitter TMB

Foto: TMB

El transport públic manté l’oferta al 100%

Malgrat les restriccions en mobilitat que demanen a la ciutadania reduir la mobilitat i la interacció social, el transport públic seguirà oferint el 100% de la seva capacitat actual per donar servei als desplaçaments permesos: serveis sanitaris, obligacions laborals, retorn al lloc de residència i cura de persones amb dependència, entre altres supòsits.

Tot i això, l’ATM recorda que l’ús de la mascareta és obligatori a tot el transport públic en tot moment i, per tant, s’ha d’evitar menjar o beure, ja que suposa treure’s la mascareta. Per reforçar les mesures d’autoprotecció, a més, s’han instal·lat gels hidroalcohòlics en aquelles estacions interiors on encara no hi havia dispensadors disponibles. Per la seva banda, la xarxa de transport públic aplica mesures i protocols de ventilació i neteja per garantir la seguretat dels usuaris.