Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura videoconferència

Catalunya i Baixa Saxònia col·laboraran en matèria de recerca per a convertir l'agricultura en una sistema resilient per al futur

query_builder   6 novembre 2020 14:48

event_note Nota de premsa

Catalunya i Baixa Saxònia col·laboraran en matèria de recerca per a convertir l'agricultura en una sistema resilient per al futur

Foto web de la videoconferència.
Un moment de la videoconferència.

Baixa Saxònia i Catalunya aspiren a una col·laboració en matèria d’investigació. Aquest és el resultat d’un intercanvi entre la consellera d’Agricultura de Baixa Saxònia, Barbara Otte-Kinast, i la consellera catalana d’Agricultura, Teresa Jordà, que han mantingut en format de videoconferència, recentment, juntament amb delegacions d’ambdues parts.

La consellera d’Agricultura de Baixa Saxònia, Barbara Otte-Kinast, remarca que “l’agricultura de Baixa Saxònia es troba en un procés de transformació sense precedents. En aquest context, podem aprendre els uns dels altres, i buscar solucions de forma conjunta!”. Barbara Otte-Kinast explica que la transició cap a una agricultura que gestioni els recursos naturals de forma eficient i que vetlli pel benestar animal ja ha començat. Tanmateix, això posa pressió en les explotacions per a fer canvis i adaptar-se. És justament aquí on entra en joc el projecte de recerca conjunta. “Podríem col·laborar en l’àmbit de la bioeconomia, per exemple, per a desenvolupar enfocs conjunts per a què els agricultors puguin aprofitar-ne tot el seu potencial com a font d’ingressos addicional”.

Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, va posar de relleu la importància del sector agroalimentari català, destacant-ne alguns valors. Així, Teresa Jordà va subratllar que es tracta d’un sector “estratègic, fort, dinàmic, competitiu, sostenible, i innovador, i des del Departament apostem fermament per aquesta innovació i transferència per a garantir la seva òptima viabilitat de futur”. Jordà també va incidir en la conveniència de l’esmentada col·laboració entre Catalunya i la Baixa Saxònia, i més tractant-se de dues regions força similars quant al sector agroalimentari, per a sumar sinèrgies en el marc de les diferents estratègies de la Unió Europea en la matèria i en la línia d’obtenir produccions agràries sostenibles.

En el decurs de la reunió es va explicar que des del DARP s’està desenvolupant l’estratègia de bioeconomia de Catalunya, un dels fonaments de la qual és la valorització de les dejeccions ramaderes. També s’està treballant en un pla de ramaderia sostenible, per tal de fer una transició del model ramader actual cap a un model més resilient. Alhora es va destacar la participació del Departament d’Agricultura català en diferents projectes europeus en l’àmbit de la valorització de les dejeccions, com és el LIFE AGRICLOSE, i el H2020 Fertimanure. I es va destacar el projecte que s’està portant a terme per a implantar un sistema de certificació d’agricultura sostenible, juntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, així com altres línies de recerca que s’està duent a terme des de l’IRTA per a la implantació de criteris de sostenibilitat en el món agroalimentari.

Baixa Saxònia i Catalunya es caracteritzen per tenir una economia agrària intensiva, especialment en la ramaderia. És en aquest sentit que els socis volen col·laborar en matèria d’investigació agrària. La qüestió principal és: Com podem convertir les regions amb ramaderia intensiva en sistemes agraris resilients per al futur? La col·laboració es basa en una proposta de la Unitat de Coordinació Científica de la Unió d’Investigació Transformadora agrar Baixa Saxònia (trafo:agrar). La proposta preveu la creació d’un consorci de múltiples parts interessades de regions amb ramaderia intensiva. “En aquest context, els i les representants del món de la recerca, de l’agricultura i la veterinària, l’empresa i els governs regionals col·laboren de forma regular amb la unitat d’innovació agrària d’igual a igual. La combinació del coneixement, l’experiència i els plantejaments de diferents actors ha de permetre trobar solucions innovadores per als reptes urgents i generar noves tecnologies, productes i ofertes,” explica la directora de trafo:agrar, Dra. Barbara Grabkowsky.

Com a pas següent, les unitats tècniques identificaran camps d’actuació. L’objectiu comú és una col·laboració en l’àmbit de la investigació agrària per a optar a fons europeus per a la investigació (Horizon EUROPE) per a trobar solucions als problemes dels sistemes agraris intensius basades en el coneixement.

La propera trobada entre les dues conselleres està programada per a la primavera de 2021, amb una invitació de Barbara Otte-Kinast per a rebre la seva homòloga catalana, Teresa Jordà, a Baixa Saxònia. Si la situació de la pandèmia del coronavirus no permet una trobada en persona, l’intercanvi tornaria a celebrar-se en forma de videoconferència. De tota manera, es crea un grup de treball per a analitzar les diferents propostes, trobar sinèrgies, i establir col.laboració entre les dues regions.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Imatges

Un moment de la vídeoconferència.

Un moment de la vídeoconferència. 589

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia