L'obtenció de la mostra de saliva és molt més fàcil i còmoda

Els alumnes es fan PCR amb saliva en un pla pilot per testar els grups bombolla

Es fa a les escoles del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, que té la densitat més gran d'Europa de centres educatius

RedaccióActualitzat

Des d'aquesta setmana, quan hi ha un positiu en alguna de les escoles o instituts del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, s'activa un protocol diferent i un nou mètode per fer la PCR als alumnes del grup bombolla.

Aquest dilluns s'ha posat en marxa un pla pilot proposat per l'Hospital Sant Joan de Déu, amb un doble objectiu: alliberar efectius de l'atenció primària i que l'obtenció de la mostra sigui més senzilla i menys molesta.

Aquí, el frotis nasofaringi, el procediment estàndard ja conegut, que consisteix a obtenir mostres del nas i de la boca amb un bastonet, incòmode per al pacient i que ha de ser realitzat per un professional sanitari, és substituït pel mètode de la PCR amb saliva.

Quina és la diferència?

D'entrada, que es fa a casa. A més, ho fa el mateix nen amb l'ajuda d'algun familiar.

 

Sant Joan de Déu facilita el kit per obtenir la mostra a casa (TV3)


D'aquesta manera, cada vegada que hi ha un positiu entre els alumnes d'una escola i cal fer proves a tot el grup bombolla, no cal mobilitzar professionals de l'atenció primària, que poden centrar-se en l'atenció a malalts.

S'utilitza un kit que s'ha distribuït prèviament a l'escola, per recollir la primera saliva del matí en un tub i traspassar-ne una mostra a un tubet, que és el que es porta al centre de recollida establert, on la recull, en aquest cas, l'Hospital Sant Joan de Déu, que la processa en el seu laboratori.

Els resultats es tenen en un termini d'entre 12 i 36 hores.

Tant la recollida del kit com el lliurament de la mostra ho fa algú del grup de convivència del nen, però no ell, que, d'aquesta manera, sí que pot fer l'aïllament des del primer dia, sense cap desplaçament.

 

Les mostres són lliurades per algun familiar en el centre de recollida (TV3)


Com que la mostra és saliva que es diposita directament en un tub amb la boca, la prova no és gens invasiva ni molesta.

A més, "és una mostra neta que aguanta moltes hores sense nevera", com ha explicat a TV3 Juanjo García, cap de Pediatria de Sant Joan de Déu, que remarca que la PCR amb saliva "ha demostrat sensibilitats entre el 95% i el 100%", la mateixa que la realitzada a partir del frotis nasofaringi.

Per tot plegat, García està convençut que "aquesta tècnica és el futur".

 

Juanjo García, cap de Pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu (TV3)


A Sant Joan de Déu, a més, ja en tenen experiència prèvia perquè és un mètode que ja han utilitzat en altres estudis, com el Kids Corona, realitzat aquest estiu.

El pla pilot de Sant Joan de Déu a Sarrià-Sant Gervasi allibera de la feina de fer PCR els grups bombolla de les escoles del districte als professionals del CAP Sarrià, que, precisament, és a la zona d'Europa amb més densitat d'escoles.

És el CAP de referència de 17.000 alumnes de 56 centres.

També allibera feina d'altres laboratoris, perquè fins ara el de Sant Joan de Déu no intervenia en les PCR de grups bombolla escolars.

García defensa que la participació de Sant Joan de Déu en la realització de proves als grups bombolla també facilita que les escoles puguin continuar obertes.

"Si aconseguim fer les PCR de manera més ràpida i senzilla, sense personal sanitari i amb un laboratori que fins ara no hi participava, farem que les famílies puguin tenir el resultat abans."


Sant Joan de Déu ja ha començat a treballar, també, amb els centres educatius vinculats a CAPSBE, a l'Esquerra de l'Eixample, i ben aviat ho farà amb els del CAP Poble-sec.

A més, ha estès l'oferiment a la seva zona d'influència, la Barcelona esquerra.

 

Sant Joan de Déu també participa en un cribratge a la UPC (TV3)


D'altra banda, està treballant, de manera puntual, en un programa pilot amb la Universitat Politècnica de Catalunya. Hi troben un grup d'edat que García explica que també els interessa molt per a l'estudi de la pandèmia, "perquè entre 20 i 30 anys és el marge d'edat que estem trobant que hi ha una incidència més elevada d'infeccions".

En aquest cas, però, es tracta d'un cribratge entre la població universitària, promogut pel Departament de Salut.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut