ciència

La immunitat al coronavirus pot durar anys, segons un estudi

Les descobertes d'aquest informe aporten una dosi de tranquil·litat als immunòlegs, que temen que la vacunació hagi de ser recurrent per evitar nous contagis

-FOTODELDÍA- GRAFCVA9213. VALENCIA, 04/11/2020.- Los hospitales de la Comunitat Valenciana tienen ingresadas en las unidades de cuidados intensivos (UCI) en estos momentos a 204 personas con coronavirus, cifra que ya supera la mitad del pico que se alcanzó en la primera ola de la pandemia.En la imagen, personal sanitario atienden a un paciente en la Unidad de Cuidados Intensivos del Hospital La Fé de Valencia.EFE/ Juan Carlos Cárdenas

-FOTODELDÍA- GRAFCVA9213. VALENCIA, 04/11/2020.- Los hospitales de la Comunitat Valenciana tienen ingresadas en las unidades de cuidados intensivos (UCI) en estos momentos a 204 personas con coronavirus, cifra que ya supera la mitad del pico que se alcanzó en la primera ola de la pandemia.En la imagen, personal sanitario atienden a un paciente en la Unidad de Cuidados Intensivos del Hospital La Fé de Valencia.EFE/ Juan Carlos Cárdenas / Juan Carlos Cárdenas (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Quant temps pot durar la immunitat al coronavirus? Anys, potser fins i tot dècades, segons un nou estudi, la resposta més esperançadora fins al moment a una pregunta que ha enfosquit els plans de vacunació generalitzada.

L’estudi apunta que vuit mesos després de la infecció, molts dels infectats mantenen prou càrrega immune per evitar un nou contagi possiblement durant anys. Una de les autores de l’estudi, Shane Crotty, assenyala a ‘The New York Times’ que «la dosi d’immunitat identificada pot evitar a la majoria de la gent caure greument malalta o ser hospitalitzada». 

Les descobertes d’aquest estudi aporten una dosi de tranquil·litat als immunòlegs, que temen que la vacunació hagi de ser recurrent per evitar nous contagis. Saber que el coixí d’immunitat perdura, aporta marge de maniobra davant la pandèmia.

La investigació de l’Institut d’Immunologia de La Jolla (Califòrnia) i l’Escola de Medicina del Mont Sinaí de Nova York, no ha sigut revisada per la comunitat científica, però és l’estudi més complet i de més abast sobre la memòria immune al coronavirus fins a la data. Incorpora mesuraments de quatre tipus de resposta immunitària: anticossos IgG, cèl·lules B de memòria (que recorden el patogen i poden respondre ràpidament amb anticossos davant una reinfecció) i dos tipus de cèl·lules T que acaben amb altres cèl·lules infectades. L’objectiu era analitzar la resposta immune en el seu conjunt.

Aquest element s’uneix a un altre recentment conegut: els supervivents d’altres SARS provocats per altres virus mantenen la seva immunitat fins a 17 anys després. La investigació de l’equip de La Jolla i Mont Sinaí concorda amb un altre recentment publicat per la Universitat de Washington, que assenyalava un horitzó d’almenys tres mesos d’immunitat entre els supervivents del SARS-Cov-2.

Tots aquests estudis mostren un patró comú: una vegada passada la fase més virulenta de la malaltia, i després de superar unes setmanes crítiques, la resposta immunològica sembla bastant convencional. 

L’estudi matisa que un nombre petit de contagiats no va mostrar una resposta immunitària duradora, potser per la diferència de càrrega vírica a què es van veure exposats els seus cossos. La futura vacuna pot compensar aquest tipus de deficiència immunitària, segons explica a ‘The New York Times’ la immunòloga Jennifer Gommerman, de la Universitat de Toronto.

Notícies relacionades

Per realitzar aquest estudi, l’equip mèdic va reclutar 185 homes i dones, de 19 a 81 anys, que s’havien recuperat de Covid-19. Gairebé tots presentaven símptomes lleus que no requerien hospitalització. La majoria va proporcionar només una mostra de sang, però 38 van proporcionar múltiples mostres durant molts mesos.