Oxford anuncia que la seva vacuna contra la Covid té una efectivitat del 70%
Oxford ha desenvolupat la seva vacuna amb l'empresa AstraZeneca (Reuters/Dado Ruvic)

Oxford admet un error en les dosis de la vacuna i anuncia un assaig addicional

L'eficàcia més alta de la vacuna contra la Covid, del 90%, es va obtenir amb una forma d'administració que es va fer per error

RedaccióActualitzat

Dins de la cursa per obtenir una vacuna contra la Covid-19, AstraZeneca i la Universitat d'Oxford van anunciar fa tres dies que el seu sèrum tenia una eficàcia de fins al 90%. Aquest percentatge s'aconseguia, van dir, amb una de les formes d'administració de la vacuna: primer mitja dosi i al cap d'uns dies una dosi sencera. En canvi, si s'optava per dues dosis senceres, l'efectivitat era del 62%.

L'anunci va crear una certa confusió que, lluny de dissipar-se, ha anat en augment, sobretot després que la Universitat d'Oxford ha admès que les "diferències" en la forma d'administració de la vacuna en la fase III de l'assaig clínic van tenir un error com a punt de partida.

"Es van fer servir dos nivells de dosis, basats en la mateixa mesura de la concentració utilitzada en la fase I, però de resultes d'una diferència en el procés de manufactura per a l'últim estudi, es va demostrar posteriorment que aquest mètode va sobreestimar la dosi en els nous lots, cosa que va suposar l'administració de mitja dosi com a primera dosi", han explicat des de la institució britànica.

Oxford afegeix que es va traslladar aquest fet a l'organisme regulador i es va acordar un pla per provar la combinació de dosis en la fase III de l'assaig.

Dades que es van obviar en l'anunci

El que no es va dir dilluns, però, va ser que la forma d'administració que va obtenir l'eficàcia del 90% es va adjudicar a un grup amb molts menys participants, cosa que, per alguns, posa els resultats en entredit.

És el cas del responsable del programa de finançament per al desenvolupament de vacunes dels Estats Units, Moncef Slaoui.

Segons el diari Financial Times, Slaoui va revelar el dia 24 que el subgrup que va rebre la fórmula més efectiva -d'unes 2.300 persones- es va limitar a persones de menys de 55 anys, les que tenen menys risc de tenir complicacions per la Covid. Per això, Slaoui planteja la possibilitat que la diferència en l'eficàcia de la vacuna hagi estat "fortuïta".

La Universitat d'Oxford ha defensat que els mètodes per mesurar la concentració "ja han quedat establerts" i que pot assegurar "que tots els lots de la vacuna són ara equivalents".

AstraZenca, per la seva part, ha afirmat que l'assaig es va fer d'acord "als més alts estàndards". Un portaveu de la farmacèutica britanicosueca ha anunciat que continuaran treballant amb els organismes reguladors per trobar "la millor aproximació" i avaluar la protecció que ofereix el seu antídot. I, segons la cadena Bloomberg, es plantegen un nou assaig per confirmar les dades.

La vacuna d'Oxford i AstraZeneca aspira, juntament amb les de Pfizer i Moderna, a obtenir l'aprovació dels organismes reguladors abans que acabi l'any, i té l'avantatge que és més barata i fàcil d'emmagatzemar que les seves competidores.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut