Més talent femení a les aules: el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC passa del 24 % al 29 % en cinc anys

Més talent femení a les aules: el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC passa del 24 % al 29 % en cinc anys
+
Descarregar

Més talent femení a les aules: el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC passa del 24 % al 29 % en cinc anys

Més talent femení a les aules: el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC passa del 24 % al 29 % en cinc anys
+
Descarregar

Imatge del programa 'Aquí STEAM UPC' per atraure talent femení als estudis de tecnologia i enginyeria

Més talent femení a les aules: el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC passa del 24 % al 29 % en cinc anys
+
Descarregar

Rosa Giralt, professora de la UPC, el curs passat, realitzant un dels tallers del projecte 'Aquí STEAM UPC' a l'Escola Rossend Montané de Sant Pere Molanta (Olèrdola)

Més talent femení a les aules: el percentatge de noies que trien estudiar a la UPC passa del 24 % al 29 % en cinc anys
+
Descarregar

Alumnat de l’Escola Jaume Balmes, de Corbera de Llobregat, en el taller realitzat per la professora de la UPC Sandra Bermejo

Més iniciatives per fomentar vocacions STEAM

Sota el mateix paraigua de la iniciativa ‘Aquí STEAM UPC’ s’afegeixen, a més, les altres estratègies i actuacions que promou la UPC en matèria d’igualtat, encaminades a aprofitar el talent de les dones, configurar una comunitat amb més presència de dones, donar resposta al marc legal vigent i transformar la realitat d'on partim per corregir els biaixos de gènere. Exemples d’aquestes iniciatives són ‘+NoiesTIC’, el programa ‘Inspira STEAM, Catalunya’ i ‘Una enginyera a cada escola’.

Un 29,2 % del nou estudiantat que ha començat el grau aquest curs acadèmic a la UPC són noies: un increment gradual d’un 21 % en els darrers cinc cursos. En total, 1.514 noies han triat començar un grau a la UPC, una universitat que concentra al voltant del 80 % dels estudis STEAM a Catalunya.

25/11/2020

Els resultats de la matrícula de nou accés als graus de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), aquest curs 2020-2021, mostren que un 29,2 % del nou estudiantat de grau són noies. Això suposa un increment d’un 21 % (5 punts) en els darrers cinc cursos: el curs 2016-2017, el percentatge de noves estudiants matriculades a graus de la UPC va ser del 24,2 % i ha anat augmentat, any rere any, fins a arribar al 29,2 % d’aquest curs. En total, més de 1.500 noies s’han matriculat de primer curs en un estudi de grau, en centres propis, de la UPC.



El percentatge de dones que trien estudis STEAM ha crescut també en titulacions que tenen en els darrers anys una baixa matrícula de noies. Així, el curs 2019-2020, el percentatge de nou estudiantat femení era del 15,7 % en els estudis vinculats a l’Enginyeria Informàtica, mentre que per a aquest curs la xifra ha assolit el 16,4 %. En el cas dels graus vinculats a l’Enginyeria de Telecomunicació, ha passat del 17 % del curs 2019-2020 al 23 % d’aquest curs, mentre que en els relacionats amb l’Enginyeria Industrial ha passat del 22,2 % el curs 2019-2020 al 24,2 % d’aquest curs.

Els percentatges fins i tot són més alts en alguns àmbits. Així, en els graus vinculats a l’àmbit de les Ciències i Tecnologies de la Salut, aquest percentatge s’enfila fins al 82 %; en els d’Arquitectura, l’Urbanisme i l’Edificació, al 52,9 %; en els estudis vinculats a l’Enginyeria de Biosistemes i Agroalimentària, al 53,2 %; i el grau relacionat amb l’àmbit del Medi Ambient, la Sostenibilitat i els Recursos Naturals, al 37,7%.

Aquest augment gradual de noves estudiants dels àmbits STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, per les seves sigles en anglès) també s’ha vist reflectit en la matrícula total de la UPC: un 26,9 % de l’estudiantat de grau de la UPC són noies, un percentatge que era del 25,3 % el curs 2016-2017. En total, aquest curs 2020-2021 s’han matriculat a la UPC 20.635 estudiants de grau; d’aquests, 5.181 són estudiantat de nou accés.

2.000 nens i nenes ja formen part de l’’Aquí STEAM UPC’
El percentatge del 29 % s’acosta a l’objectiu que s’ha marcat la Universitat per atraure talent femení: en posar en marxa el programa ‘Aquí STEAM UPC’, ara fa dos anys, les previsions eren arribar en cinc anys al 30 % d’estudiantat femení en les carreres científiques i tecnològiques, amb l’horitzó d’assolir la paritat a les aules. Un programa, l’’Aquí STEAM UPC’, que inicia aquest curs la seva segona edició, amb l’objectiu d’atreure talent femení als estudis de tecnologia i enginyeria a Catalunya. Adreçat a noies d’entre 9 i 14 anys, el programa vol trencar els estereotips i rols de gènere establerts en la societat i fer visibles nous referents femenins d’una manera atractiva i propera per a les noies.

La primera edició del programa –el projecte pilot que es va desenvolupar durant el curs 2019-2020– ha comptat amb la participació uns 2.000 nens i nenes de 28 escoles de primària (de 4t a 6è) i instituts públics (1r i 2n d’ESO) d’arreu de Catalunya que volien desenvolupar un pla d’acció per incorporar accions STEAM a les aules. En total, s’hi han desenvolupat 40 activitats (xerrades, tallers, conferències) i ha comptat amb la implicació de 28 professores i investigadores de la UPC que han fet d’enllaç amb els centres educatius.

El projecte pilot ha estat molt ben valorat pels centres educatius. Dels 23 que han respost l’enquesta de satisfacció,18 centres han valorat les activitats amb la màxima puntuació (un 82% dels centres educatius), mentre que 19 centres han valorat a les professores i investigadores de la UPC que han presentat les activitats amb la màxima puntuació (un 86% dels centres educatius).

Segell distintiu
Els centres educatius que han participat en aquesta primera edició de la iniciativa rebran el proper mes de desembre el segell ‘Escoles STEAM Aquí’: un distintiu escolar que reconeix aquelles escoles i instituts que impulsen la igualtat de gènere i que fomenten les vocacions científiques i tecnològiques entre les dones, a través d’accions específiques.

El lliurament del segell tindrà lloc el proper mes de desembre, en el marc de l'acte de cloenda i reconeixement als centres educatius participants i a les dones referents UPC: les professores i investigadores que, amb l’activitat realitzada als centres, han fet visibles figures femenines en els àmbits STEAM.

Presentació de la segona edició
El 12 novembre ha tingut lloc l’acte de presentació de la nova edició del projecte ‘Aquí STEAM UPC’ amb la benvinguda als 26 centres educatius de tot Catalunya que se sumen al projecte. L’acte ha anat a càrrec de la vicerectora de Docència i Estudiantat de la UPC, Núria Garrido, i la vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat, Gemma Fargas. La iniciativa compta, aquest any, amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

La programació de l’’Aquí STEAM UPC’ per a aquest curs acadèmic s’ha adaptat a les noves circumstàncies provocades per la pandèmia per la COVID-19 i s’han dissenyat tenint en compte dos possibles escenaris: que hi hagi algun tipus d’activitat presencial o que totes les activitats s’hagin de fer de forma virtual. Així, s’han adaptat les activitats, els recursos i els continguts didàctics del projecte; s’han dissenyat dos programes de formació específics per al foment de vocacions STEAM des de la perspectiva de gènere, adreçats al professorat dels centres educatius i als referents UPC, i s’impulsarà la plataforma web ‘Aquí STEAM UPC’ per tal que sigui un punt de trobada per als centres educatius i repositori de les experiències i activitats del projecte. La iniciativa també compta amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona.