La UPC coordina a Barcelona una prova pilot de l'aplicació Co-Aps, per gestionar la densitat de passatgers al transport públic en temps de pandèmia

El grup de recerca Data Management (DAMA-UPC), juntament amb l’'spin-off' Sparsity Technologies, vinculada a la Universitat, ha desenvolupat l’aplicació mòbil Co-Aps, que informa sobre la densitat de passatgers del transport públic i ajuda a gestionar-la, amb l’objectiu de reduir la propagació de la COVID-19. Fins al final de desembre s’ha posat en marxa la primera prova pilot per assajar l’app a Barcelona i, de manera paral·lela, a les ciutats d’Istanbul, Karditsa i Sofia.

01/12/2020

Barcelona participa des d’aquesta setmana en les proves pilot del projecte Co-Aps de prevenció de la propagació de la COVID-19, juntament amb les ciutats europees d’Istanbul, Karditsa i Sofia. El Data Management Group (DAMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) coordina el projecte a Barcelona, que es desenvolupa juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i altres participants europeus. El projecte Co-Aps està finançat per l’EIT Urban Mobility, una iniciativa de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT, per les sigles en anglès) que, des del gener del 2019, treballa per afavorir canvis positius en la manera de desplaçar-se de les ciutats per fer-los llocs més habitables.

La plataforma Co-Aps, dissenyada pel grup DAMA-UPC juntament amb l’spin-off Sparsity Technologies, implementa una tecnologia mòbil per recopilar dades d’usuaris anònims en temps real. Aquestes dades proporcionen informació sobre les multituds i la densitat als espais públics que gestionen les operadores de transport i les autoritats de les ciutats, de manera que ajuden a gestionar l’ocupació i evitar aglomeracions en temps de pandèmia. Mitjançant aquesta informació els passatgers i passatgeres poden prendre decisions informades abans i durant el seu viatge.

Durant la fase de prova pilot per assajar Co-Aps, que durarà fins al final d’any, les persones usuàries de les xarxes de transport de TMB podran contribuir al perfeccionament de l’aplicació aportant dades d’ocupació en temps real a partir de la seva experiència mentre es desplacen amb bus i amb metro. Les persones més actives rebran compensacions en forma de regals. La prova pilot que s’ha iniciat a Barcelona es realitza a diverses estacions centrals de metro (de les línies L5 i L4).

El coordinador del grup DAMA-UPC, Josep Lluís Larriba, explica que “amb aquesta app les ciutats i les operadores de transport públic podran donar un millor servei als ciutadans/usuaris, establint rutes per a la seva mobilitat més informades, la qual cosa ajudarà a evitar densificacions innecessàries i permetrà que les persones usuàries prenguin rutes alternatives menys massificades”.

Com funciona Co-Aps?
Quan s’utilitza Co-Aps, que està disponible a Google Play per a Android i a Apple Store per a iOS, es demana a usuaris i usuàries que proporcionin informació en temps real del transport públic, mitjançant diversos jocs, com per exemple respondre a: quina ocupació hi ha en una estació específica? Quin percentatge de passatgers porta màscares? 

A més de contribuir a reduir la difusió de la COVID-19, les persones que interactuen amb l'app poden acumular punts que es podran bescanviar per bitllets de transport públic, o descomptes en serveis. Per poder optar a un premi s’han de resoldre com a mínim deu dels reptes que es plantegen en accedir a l’app.   

Juntament amb la informació proporcionada pels passatgers, en aquesta prova pilot s’utilitzaran dades com el pes dels vagons, el nombre de passatgers a les estacions i les dades de fonts multitudinàries proporcionades per TMB, que utilitzarà aquesta informació per planificar la freqüència dels trens.