Salut

CS

Salut confirma que prop d'un 74% dels contactes estrets segueix la quarantena, una xifra que ha augmentat i que és essencial per aturar els contagis

query_builder   7 desembre 2020 15:57

event_note Nota de premsa

Salut confirma que prop d'un 74% dels contactes estrets segueix la quarantena, una xifra que ha augmentat i que és essencial per aturar els contagis

  • El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit que tot i que hi ha un descens sostingut en el nombre de nous casos positius, l’epidèmia està en situació d’equilibri fràgil, perquè també s’està ralentitzant la velocitat d’alliberament de capacitat assistencial als hospitals
  • El conseller Sàmper agraeix a la ciutadania el compliment a la petició del Govern de la Generalitat perquè no es produís una sortida massiva
Salut confirma que prop d'un 74% dels contactes estrets segueix la quarantena, una xifra que ha augmentat i que és essencial per aturar els contagis

El secretari general de Salut, Marc Ramentol ha explicat en roda de premsa avui al migdia que s’ha apreciat “una millora notable en l’adherència a la quarantena dels contactes estrets”, és a dir, que ha crescut el compliment de les mesures de quarantena per part de les persones a qui s’ha indicat que són contacte estret. Del 60% de fa unes setmanes s’ha passat al 74% que fan seguiment de la quarantena, una xifra que aporta optimisme perquè “suposa un avenç per frenar les cadenes de transmissió de la Covid-19”, ha dit el secretari general.   

Ramentol també ha dit que, tot i que hi ha un descens sostingut en el nombre de nous casos positius, l’epidèmia està en situació d’equilibri fràgil, perquè també s’està ralentitzant la velocitat d’alliberament de capacitat assistencial als hospitals, cosa que obliga Salut a romandre amatent a l’evolució dels indicadors.

El secretari general de Salut ha recordat que des del Departament s’està fent front a la pandèmia a Catalunya mitjançant dues estratègies. Sobre la primera, la cerca activa de nous casos mitjançant els cribratges poblacionals continuats, ha indicat que ja s’han fet 76.000 proves (entre PCR i test d’antígens ràpids) en les darreres dues setmanes a més de 40 punts de tot el territori català.

La segona estratègia és el rastreig reforçat de Covid, que compta amb la incorporació efectiva de 449 nous professionals a Salut Pública que ja estan duent a terme la traçabilitat dels casos. En aquest punt, Ramentol ha remarcat que “ara mateix, tots els casos positius estan sent avisats el mateix dia del resultat de la prova: no hi ha cap retard ni en la trucada als positius ni en la trucada als contactes estrets”.

El secretari general ha finalitzat la seva intervenció dient que “una estratègia és impossible sense l’altra. Però sobretot, sense la conscienciació ciutadana. Tot el que fem a Salut no té sentit sense la col·laboració de la ciutadania amb les mesures de protecció personals i col·lectives per contenir l’expansió del virus”.

Per la seva banda, el sub-director de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i coordinador de la Unitat COVID, Jacobo Mendioroz, ha confirmat que en aquest moment la situació a Catalunya "és d’estabilitat, però serà a partir del pròxim divendres quan començarem a veure l’impacte real de la reobertura de l’activitat". És a dir, si es produeix un canvi important en la tendència de la taxa de transmissió, l’Rt que ara se situa en el 0,99, així com dels contagis.

Sobre el rastreig reforçat, Mendioroz ha posat l’èmfasi en el “gran esforç continuat que s’està fent des de Sistemes de la Informació que permetrà a Salut dotar-se d’eines d’anàlisi més potents que suposaran una millora crucial de cara a la contenció de la pandèmia, però també per a futures pandèmies”. Aquestes noves eines de traçabilitat estan en la seva darrera fase de desenvolupament i permetran, molt probablement a partir de la pròxima setmana, “localitzar amb més precisió els casos positius i connectar-los amb altres amb els qui, aparentment fins ara, no tenien cap relació”.

Finalment, Mendioroz ha volgut agrair a la ciutadania i als sectors que han tornat a l’activitat econòmica el seu comportament i responsabilitat social. “Estem junts en aquesta situació i per això hem de ser solidaris, perquè en la mesura en què tots treballem en la mateixa línia, arribarem a bon port en la pandèmia”, ha resolt.

Sàmper agraeix a la ciutadania que no hagi sortit massivament pel pont

Conseller Sàmper

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció agraint a la ciutadania “el compliment a la petició que la setmana passada vàrem fer des del Govern de la Generalitat que no es produís una sortida massiva” coincidint amb el pont, "i així va ser, com demostren les dades”. 

Sàmper ha explicat que dijous va haver-hi un augment d'un 5% de les sortides respecte del dijous previ, i d'un 9% respecte d'un dijous previ a les mesures restrictives. “És veritat que vam veure entre les 6 i les 9 del vespre cues amb retencions importants a les sortides de Barcelona, però les dades evidencien que la sortida no ha estat massiva com es preveia que podia succeir”, ha explicat. Els descensos s’han mantingut al llarg dels tres dies posteriors respecte de dies equivalents de 2019: divendres amb un 39% menys en l’entorn metropolità i un 32% menys en els grans corredors;  dissabte amb un 77% menys a l'entorn metropolità i als grans corredors d'un 72%;  diumenge, a l'anell 1 fins a les 20 h, el descens ha estat del 80% tant d'entrada com del sortida.

A preguntes dels periodistes sobre una possible sortida avui dilluns donat que no hi ha restriccions, Sàmper ha fet una crida a la població “és cert que no està prohibit però faig un prec a la gent perquè no surti i d'aquesta manera aturar el màxim possible les interaccions socials”.

En aquesta línia, el titular d’Interior ha recordat la importància de mantenir les mesures de distància, higiene de mans, mascareta i ventilació i ha advertit que “tant el pla de desescalada com el pla de Nadal poden variar en funció de les dades sanitàries i portar-nos cap a un costat o un altre”.

El conseller ha posat en valor que totes les policies de Catalunya estan fent controls als locals de restauració pero ha advertit que “la suma de tota les policies locals, que fan una feina increible de la mateixa manera que els Mossos d’Esquadra, no ens permet controlar tots els bars, cafeteries i restaurants de Catalunya perquè tenim unes dotacions policials infradotades i arribem on podem”.

Sàmper s’ha referit a la petició per part del govern andorrà de configurar una única comarca amb l’Alt Urgell i ha confirmat que  “ens hem reunit, ho estem treballant i és una qüestió que s’estudiarà dins el PROCICAT però el fet de no haver passat de tram ha ralentitzat algunes coses”.

Per la seva banda, el comissari Miquel Esquius ha fet un repàs de les dades policials de les darreres hores: en la darrera nit s’han aixecat 179 denúncies i s’ha tancat un local. Durant el cap de setmana, els Mossos d’Esquadra i les policies locals han aixecat 2.830 denúncies i s’han tancat 36 locals. 

Pel que fa al nombre de denúncies, el comissari també ha posat en valor que “aquest cap de setmana s’han fet més denúncies que la setmana passada i més que fa 15 dies però tampoc és el cap de setmana amb més denúncies. No ens trobem amb un comportament lineal”.

A preguntes de la premsa sobre una possible restricció als parcs naturals, el conseller Sàmper ha comentat que està en contacte amb la presidenta de la Diputació de Barcelona i “estem mirant de poder fer el mateix dispositiu que ja es va fer per tal de restringir els accessos als parkings”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia