Salut

De la sida a la COVID: 25 anys de recerca d'excel·lència en epidemiologia i infeccions de transmissió sexual a Catalunya

De la sida a la COVID: 25 anys de recerca d'excel·lència en epidemiologia i infeccions de transmissió sexual a Catalunya

query_builder   10 desembre 2020 15:06

event_note Nota de premsa

De la sida a la COVID: 25 anys de recerca d'excel·lència en epidemiologia i infeccions de transmissió sexual a Catalunya

  • El Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT) ha esdevingut un centre de referència en l’epidemiologia del VIH i la resta d’infeccions de transmissió sexual, tant nacionalment com internacional
  • El CEEISCAT lidera actualment diverses iniciatives de recerca sobre la COVID-19 a Catalunya, com el projecte Escoles Sentinella per a la monitorització de la pandèmia en l’àmbit escolar
De la sida a la COVID: 25 anys de recerca d'excel·lència en epidemiologia i infeccions de transmissió sexual a Catalunya

La consellera Salut, Alba Vergés, va inaugurar ahir 9 de desembre la jornada commemorativa dels 25 anys del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), òrgan tècnic del Departament de Salut en el marc del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV).  En paraules de la consellera: “el CEEISCAT ha sigut un model d’èxit de saber combinar una expertesa tècnica amb les persones que han de dissenyar les polítiques per tal de millorar el coneixement sobre l’epidèmia i les eines de prevenció mitjançant la recerca aplicada en salut pública”. Sota el títol “La sindèmia VIH-SARS CoV-2 des de la perspectiva de salut pública”, la jornada va posar en valor la feina feta durant aquests 25 anys i les fites aconseguides, i es va analitzar l’impacte de la COVID-19 en l’epidèmia de VIH, en especial sobre les persones que viuen amb aquest virus.

La jornada va comptar amb la presència de destacats ponents internacionals, com el doctor Sten H. Vermund, degà de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Yale, que va ressaltar les similituds i diferències entre l’epidèmia del VIH i la del SARS-CoV-2 i l’impacte d’aquesta última a tot món. També es va evidenciar que el coneixement previ del VIH ha servit de base per a diversos estudis centrats en trobar possibles tractaments per a la COVID-19. Així com que els centres comunitaris de tot Europa han vist fortament afectada, i fins i tot aturada, la seva activitat de testatge del VIH i altres ITS durant els darrers mesos.

Recerca en COVID-19 a les escoles

El CEEISCAT ha rebut l’encàrrec del Departament de Salut de liderar diverses iniciatives de recerca aplicada sobre la COVID-19 a Catalunya, coordinant diversos projectes sobre monitoratge i avaluació de la infecció per SARS CoV-2. És el cas d’Escoles Sentinella, un projecte que fa el seguiment d’alumnes i personal de diversos centres educatius de Catalunya per monitoritzar la infecció i els seus determinants, i avaluar estratègies de cribratge alternatives. “El projecte Escoles Sentinella es basa en l’experiència continuada del CEEISCAT en el monitoratge bioconductual del VIH i ITS, i posa en valor el fet de tenir un centre pioner que ha sabut connectar-se amb el món i liderar projectes internacionals de gran envergadura”, assegurava la consellera de Salut, Alba Vergés.

Aquest centre de recerca també està coordinant els projectes reunits sota el títol TÉSTATE COVID en el qual s’aprofita la plataforma TÉSTATE, que ja funcionava com a eina de testatge amb la prova del VIH i de l’hepatitis C, per tal d’avaluar l’ús de proves ràpides de COVID-19 al personal sanitari i de l’àmbit educatiu. També és responsable del projecte SEROCAP, el primer estudi que permetrà conèixer l’exposició a la infecció que han tingut els pacients atesos en els centres d’atenció primària de Catalunya.

25 anys d’un centre de recerca aplicada de referència

L’any 1995 es va crear el Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), amb l’objectiu de realitzar la vigilància epidemiològica de la infecció per VIH i la sida, i estudiar-ne els processos relacionats mitjançant els sistemes de vigilància epidemiològica i projectes de recerca propis. Durant la seva intervenció, Vergés va destacar que sentia que feia “honor a les persones que van crear al CEEISCAT”, als consellers que l’han precedit i, en especial, al doctor Jordi Casabona, director del centre durant aquests 25 anys, que han fet possible que el CEEISCAT hagi estat, i segueixi sent, “un centre de referència”.

Precisament el doctor Joan Colom, director del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV), va destacar que “gràcies al CEEISCAT hem pogut millorar la gestió de la informació i la vigilància epidemiològica del VIH/sida i altres infeccions de transmissió sexual, i hem millorat l’abordatge d’aquestes infeccions per tal de potenciar-ne les polítiques de prevenció. Continuarem mantenint aquesta aposta estratègica per l’excel·lència, que ens ha portat al PCAVIHV i al CEEISCAT a la integració de la recerca i de la vigilància formal de les tres infeccions, el VIH, les ITS i les hepatitis víriques, com la majoria d’organismes internacionals”.

Al llarg d’aquests 25 anys, el CEEISCAT ha vist reconeguda la seva tasca en nombroses ocasions per part del principals organismes del sector sanitari, com l’Organització Mundial de la Salut o el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. Diverses iniciatives i projectes s’han reconegut com a bones pràctiques en el monitoratge i avaluació d’aquestes epidèmies. Casabona va destacar que “el CEEISCAT va introduir les enquestes bioconductuals en poblacions sentinella a l’estat i que, malgrat les dificultats inicials, van permetre recollir dades de manera repetida per a aprofundir en el coneixement de les poblacions vulnerables”. De la mateixa manera, també es va introduir el cribratge de base comunitària, sent la xarxa catalana DEVO, creada al 1994, l’origen de l’actual xarxa europea de centres comunitaris COBATEST, que coordina el CEEISCAT.

Des de la seva creació l’any 1995, el CEEISCAT ha liderat projectes que han rebut finançament de les principals convocatòries per a la recerca biomèdica. És el cas de La Marató de TV3, que va donar suport a la cohort de pacients amb VIH PISCIS, que segueix més de 22.000 pacients de Catalunya i Balears per estudiar l’envelliment en aquesta població; i que actualment, amb el suport de la Fundació La Caixa,  està estudiant la qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH.

Igualment, el CEEISCAT participa en més d’una vintena de projectes de recerca, entre els quals destaquen iniciatives europees en diagnòstic precoç que han permès millores en el diagnòstic precoç del VIH a Europa; gràcies a l’harmonització de les dades en centres comunitaris i de la seva vinculació amb els sistemes sanitari nacionals (projectes HIV-COBATEST i EURO HIV Edat, ambdós finançats per la Comissió Europea).

SIVES 2020

Durant la jornada s’ha anunciat la propera publicació del SIVES 2020 (Sistema Integrat de Vigilància Epidemiològica de la SIDA/VIH/ITS/HV a Catalunya), el document tècnic editat pel CEEISCAT des de 1995 de manera periòdica que permet disposar de les dades de vigilància epidemiològica, monitoratge i avaluació més actualitzades en relació al VIH, les infeccions de transmissió sexual i, enguany també, les hepatitis víriques, per tal de dissenyar polítiques que permetin millorar les mesures de prevenció i control d’aquestes infeccions. El SIVES destaca per la seva capacitat per integrar gran quantitat de fonts d’informació que permeten obtenir una visió completa de la situació epidemiològica d’aquestes infeccions i les corresponents respostes , i per aquesta gestió de la informació ha rebut el  reconeixement de la OMS com a bona pràctica en monitoratge i avaluació.  

El SIVES 2020 es publicarà durant el primer trimestre de 2021, una data que s’ha vist endarrerida a causa de la situació de la pandèmia de la COVID-19.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia