Un dispositiu permet detectar el coronavirus a la saliva amb un mòbil intel·ligent
Una persona recull la seva pròpia mostra de saliva a Salt Lake City (Reuters/Bing Guan)

Un laboratori a petita escala: detectar Covid amb una mostra de saliva i el mòbil

Diversos estudis assenyalen que l'anàlisi de saliva pot ser tan útil com la de mucosa, més ràpida i menys invasiva, si la mostra es recull correctament

Un test de Covid que es pot fer amb una mostra de saliva i un mòbil intel·ligent. És el sistema que han assajat amb èxit investigadors nord-americans i que podria facilitar les proves i reduir molèsties i requeriments de personal sanitari.

El sistema l'ha elaborat i provat un equip encapçalat per Bo Ning i Tony Hu, de la Universitat Tulane de Nova Orleans. La descripció i la metodologia de les proves s'han publicat a la revista Science Advances.

La majoria dels tests actuals per detectar si una persona està infectada amb el virus SARS-CoV-2 es basen en mostres nasofaríngies –de la part superior de la gola, on s‘uneix amb el conducte nasal- que s'han d'obtenir amb personal especialitzat i amb molèsties per a la persona a qui es realitza. Una alternativa més senzilla és la mostra nasal.

Com que l'anàlisi de saliva també pot servir per detectar la presència d'ARN del coronavirus, els investigadors han construït un prototip basat en aquest mètode.


Simplificar les proves

El dispositiu utilitza un xip on hi ha un enzim que amplifica l'ARN del virus per augmentar la quantitat de mostra per a l'anàlisi. El xip està integrat en un telèfon intel·ligent connectat remotament a un microscopi de fluorescència. La imatge enviada des del mòbil la llegeix aquest segon dispositiu per determinar si el virus està present a la mostra.

El dispositiu es va assajar en 12 persones infectades i 6 persones sanes que van fer de control. Es va poder distingir entre infectats i sans.

A més, els autors van comparar mostres de saliva i de mucosa en primats no humans abans i després de la infecció. Van constatar que el virus estava present també en la saliva i que això podria ser un mètode de detecció del SARS-CoV-2 posterior a la infecció.

Els autors creuen que desenvolupar i simplificar aquest sistema pot facilitar molt les proves en el futur:

"Creiem que aquesta plataforma de mòbil intel·ligent, una aplicació futura similar, ofereix la possibilitat d'augmentar la capacitat de testeig de la Covid-19 i simplificar potencialment la verificació del traçat de contactes per millorar la contenció local de la malaltia i actualitzar els esforços regionals de control."

 

 

L'anàlisi de saliva, fiable

Estudis molt recents han confirmat que el virus es pot detectar tant a la mucosa com a la saliva. El més recent l'ha dut a terme un equip d'investigadors del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, encapçalat per Esther Babady. S'ha publicat en el Journal of Molecular Diagnostics.

La conclusió dels autors és que una mostra de saliva és tan efectiu com una mostra nasal. I això evitaria, segons ells, exposar personal sanitari, perquè no caldria que fossin ells els que la recollissin, com afirma Babady:

"L'ús de saliva recollida per un mateix té el potencial de minimitzar l'exposició de treballadors sanitaris i disminueix la necessitat de dispositius especialitzats per a la recollida, com ara mitjans de transport de mostres."

El material genètic del virus està present a la saliva en quantitats similars i es mantenen estables durant 24 hores en gel o fins i tot a temperatura ambient.

Els investigadors van recollir, entre el 4 d'abril i l'11 de maig, durant el pic del brot de Covid a Nova York, mostres de 285 treballadors del Memorial Sloan Kettering. Tots havien tingut símptomes de Covid o havien estat exposats al SARS-CoV-2.

De cadascun es van prendre dues mostres. Els resultats indicaven que entre la mostra de saliva i la nasal, segons com s'obtinguessin, hi havia una coincidència en els resultats d'entre el 93 i el 97,7%. La sensibilitat estava entre el 94,1 i el 96,7%.

Si la mostra de saliva s'obtenia amb col·lutori, l'efectivitat baixava al 63% i la coincidència al 85,7%.

A principis de maig i degut a l'impacte de la pandèmia, la FDA dels Estats Units va autoritzar el primer test de diagnòstic de Covid que permetia recollir mostres de saliva a casa. 


A la recerca de tests ràpids

El doctor Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia de Vall d'Hebron, assenyala que la presència de senyals del virus a la saliva és un fet ben conegut, però que "no sabem exactament què volem dir quan parlem de saliva".

Així, si es fa una recollida de saliva ben dirigida i sabent què s'agafa, si la boca s'ha de netejar o no abans de prendre la mostra i altres circumstàncies, pot ser totalment fiable. Però matisa això:

"El que no s'ha avaluat en cap estudi és l'autopresa de mostra. Però cal anar cap aquí perquè s'han de fer més accessibles a la població les proves ràpides."

Per això, si s'explica bé com prendre la mostra es podrien dur endavant, però també depèn de si es vol detectar material genètic del virus –l'ARN- o una proteïna. I explica que, de moment, no hi ha cap reactiu homologat en el mercat per analitzar-ho.
 

Presa de mostres a l'octubre
L'anàlisi de saliva facilitaria la presa de mostres (ACN)


El doctor Pumarola assenyala que hi ha molts equips, a tot el món, que intenten desenvolupar el que s'anomenen tests de diagnòstic ràpid (TDR) per fer-los a casa. I que la tendència va cap a aquí, com s'ha vist les darreres dècades amb altres temes:

"Un exemple clar és la prova d'embaràs, que es pot fer senzillament a casa. També hi ha algunes malalties que requereixen un aprenentatge i uns dispositius, com el de control de glucosa que es fan els diabètics".

El mateix s'està assajant amb certes infeccions de transmissió sexual, perquè la prova es pugui fer a casa. O en el cas del papil·loma, es vol que la mostra es pugui prendre casa, encara que s'hagi d'enviar després a través d'una farmàcia o un centre mèdic.

La conclusió és que el test amb saliva és, si es du a terme correctament, tan fiable com el de la mucosa. I que dispositius com el que es basa en el telèfon intel·ligent poden fer-ho encara més fàcil.

Però que s'ha d'establir bé de quin tipus de mostra es tracta i com es pren i homologar els sistemes per saber quin senyal concret es busca per detectar la presència del SARS-CoV-2.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Recerca científicaTecnologia
Anar al contingut