Empresa i Treball

Foto de família de la presentació de 42 Barcelona

El Departament d'Empresa i Coneixement, Fundación Telefónica i l'Ajuntament de Barcelona posen en marxa 42 Barcelona, el campus de programació més innovador del món

query_builder   16 desembre 2020 13:53

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Coneixement, Fundación Telefónica i l'Ajuntament de Barcelona posen en marxa 42 Barcelona, el campus de programació més innovador del món

Foto de família de l'acte de presentació de 42 Barcelona
·     El campus de programació iniciarà activitat el segon semestre de 2021 al Parc Tecnològic de Barcelona Activa

·     La iniciativa de Fundación Telefónica en col·laboració amb el departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona desembarcarà al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, un espai de 1.622 m2 que obrirà el segon semestre de 2021 amb capacitat per a 600 estudiants

·    Barcelona se suma a Madrid, Málaga, Urduliz (Biscaia) i Alacant, ciutats que han apostat per 42, un model pedagògic pioner basat en l’aprenentatge entre parells i la gamificació, on cada estudiant marca lliurement el seu ritme d’aprenentatge i on prima el treball col·laboratiu, l’esforç i la constància

·    Gratuït, presencial i obert 24/7, el model de 42 ve avalat per resultats tan exitosos com el 100% d’inserció al mercat de treball en més de 20 països com França, Països Baixos o Estats Units d’Amèrica; o una mitjana de vuit ofertes de feina per estudiant durant el temps que romanen en el programa

Per a més informació: 42barcelona.com

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, la Fundación Telefónica i l’Ajuntament de Barcelona sumen esforços i aposten pel model pedagògic innovador i disruptiu de 42, amb la posada en marxa del campus de Barcelona al Parc Tecnològic de Barcelona Activa. 42 Barcelona obrirà les seves portes el segon semestre de 2021 en un espai de 1.622 m2 amb capacitat per a 600 estudiants. El model 42 està avalat pel seu èxit d’inserció laboral en més de 20 campus de tot el mon, amb l’objectiu de formar els i les professionals digitals del futur per a un mercat laboral canviant que requereix noves competències digitals i transversals.

En una societat en què la digitalització de totes les activitats quotidianes creix de manera imparable, la manca de capacitació digital pot arribar a convertir-se en un factor d'exclusió social, a nivell de la pròpia formació acadèmica. Aquesta manca de capacitació contrasta amb la demanda cada vegada més elevada de perfils digitals qualificats al mercat laboral. Entre 2017 i 2019, només a Barcelona, ​​la demanda de perfils digitals s'ha incrementat un 80% i l'oferta un 30%. Segons les últimes dades de l'Ajuntament de Barcelona, ​​el sector d'Informació i Comunicacions és dels pocs on han augmentat els llocs de treball tot i la crisi Covid enguany, amb un creixement interanual de l'1,6% en el tercer trimestre del 2020.

Anticipar-se a un mercat laboral demandant de noves professions digitals

Amb 42 Barcelona, ​​Fundación Telefónica, l'Ajuntament de Barcelona -​​a través de Barcelona Activa-, i el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya fan un pas més i s'anticipen a l'escenari professional del futur. Junts volen donar resposta a les necessitats del mercat laboral i preparar la societat per a les noves professions digitals a Barcelona, ​​un referent d'innovació i que té un ferm compromís per captar talent tecnològic i apostar per la formació digital per a tota la societat. Barcelona és una ciutat de coneixement de referència internacional, la quarta ciutat més innovadora d'Europa i la 21 del món segons el rànquing Innovation Cities Index 2021. Així mateix, Barcelona es troba al capdavant de ciutats europees com a pol d'emprenedoria tecnològic, sent, per tercer any consecutiu, la tercera urbs preferida per establir-hi una start-up.

A l'acte de presentació, que ha tingut lloc aquest migdia al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, han assistit el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa; el tinent d'alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni; i la directora general de la Fundació Telefónica, Carmen Morenés.

El conseller Tremosa ha assegurat que el projecte 42 Barcelona és un “cas a celebrar de col·laboració públicoprivada”, i ha explicat que les grans empreses “estan en la frontera de la innovació tecnològica i coneixen la seva evolució, i a les administracions ens correspon acompanyar i facilitar iniciatives com aquesta”. Tremosa ha recordat que estem vivint una “autèntica revolució digital” que multiplicarà la productivitat en tots els sectors, i s’ha felicitat perquè 42 Barcelona va directament dirigida a “fer possible l’increment de formació necessari per accedir als llocs de treball més qualificats que donen lloc a aquesta augment de productivitat”. El conseller també s’ha proposat col·laborar “més i millor” amb l’Ajuntament de Barcelona. “És obligació de les administracions entendre’ns en projectes com ara aquest, que poden transformar les habilitats de les persones de la ciutat i del país”, ha afirmat. 

Durant la seva intervenció, Carmen Morenés ha afirmat que “a Fundación Telefónica preparem a les persones per a la nova ocupació, i és ja un dels nostres programes més exitosos, perquè puguin portar una vida plena en aquesta societat tan carregada d’oportunitats i, al mateix temps, tan competitiva. El nostre compromís amb la nova ocupació es mostra a través de la formació digital, portant iniciatives tan pioneres i noves com 42 Barcelona”. Morenés ha afirmat que es tracta d’un model revolucionari on l’estudiant es posa al centre de la seva formació, aprèn al seu ritme, entre iguals i treballa en equip. “Estic segura que 42 Barcelona serà un èxit, como ho és 42 Madrid, on hi ha 26.000 candidats desitjant entrar a l’acadèmia”.

El tinent d’Alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha posat en valor el projecte de 42 Barcelona perquè “per al Govern municipal obrir el campus 42 a Barcelona és un pas clau en la nostra aposta per la formació i la innovació com a fórmula de futur i de sortida a la crisi econòmica actual. Aquí es podran formar de manera gratuïta els i les professionals del sector TIC, per afrontar un mercat laboral cada cop més tecnològic i canviant, i en aquest àmbit estem posant esforços com a administració, també a través de la col·laboració públicoprivada, perquè estem convençuts que dona bons resultats a la ciutat”. Collboni ha destacat l’aposta per ubicar el 42 Barcelona a Nou Barris per reforçar l’impuls de transformació del teixit productiu d’aquest districte de Barcelona i que ve avalat per l’èxit del Cibernarium, i ha remarcat que la iniciativa se suma a l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona per reforçar el talent digital i apostar per generar nous espais per a l’economia digital, com el de l’antic edifici de Correos.

La metodologia 42: aprenentatge entre iguals i gamificació

Els nous reptes i oportunitats de la revolució digital obliguen els professionals a life long learning, un continu procés d'aprenentatge per a ser competents en el mercat laboral durant la seva trajectòria professional. La metodologia de 42, que aterra ara a Barcelona i porta implantada un any a Espanya, prepara la societat per a aquesta nova ocupabilitat. Contribueix a formar futurs programadors i professionals digitals qualificats perquè puguin fer front als nous reptes laborals, perfils digitals que, després de la pandèmia, són més necessaris que mai per reactivar l'economia.

El model 42 assumeix el repte d'oferir oportunitats laborals en tecnologies com la ciberseguretat, el Big Data, la Intel·ligència Artificial, el Blockchain o el Iot, entre altres, professions que estan entre les més demandades avui dia. Un mètode pioner i disruptiu, basat en l'aprenentatge entre iguals, la gamificació i l'autoaprenentatge, que ve avalat per l'èxit del 100% d'inserció laboral en més de vint països.

Per ser admès al campus de 42 Barcelona no es necessiten coneixements tècnics previs ni titulació de cap mena, només tenir més de 18 anys, ganes d'aprendre, actitud i perseverança. Per accedir caldrà superar dues fases: un test d'inscripció online i un període presencial de 26 dies (la piscina) que serà una enorme experiència per als candidats a accedir al campus definitivament. Després d'això, començaria la formació com a estudiant de 42 Barcelona.

La Filosofia 42

42 és molt més que una acadèmia de programació, és una revolució que trenca amb tots els paradigmes de l'educació. La filosofia de 42 va més enllà de formar en habilitats tècniques; també busca preparar l'estudiant en les aptituds i competències transversals més valorades per les empreses com l'esforç, la tolerància a la frustració, la capacitat de superació, la resolució de problemes, la flexibilitat cognitiva o el treball en equip. És un nou concepte en el qual l'estudiant aprèn a aprendre, tria lliurement el seu camí i on la col·laboració és una màxima. Tot això en un espai dissenyat per inspirar als futurs programadors i programadores durant el seu aprenentatge, on es fomenta la creativitat, la intel·ligència emocional i la convivència.

Sobre 42 global

El 2020, el model d'èxit de 42 es va expandir de la mà de Fundació Telefónica i a banda de Madrid, s'han sumat els campus de Màlaga, en col·laboració amb l'Ajuntament de Màlaga; el d'Alacant en col·laboració amb la Generalitat Valenciana; el d'Urduliz, en col·laboració amb la Diputació Foral de Biscaia i, ara, el de Barcelona. Les quatre ciutats iniciaran el seu camí el 2021. De fet, l'expansió ve avalada per l'èxit de l'acadèmia de Madrid. En només un any, al campus madrileny s’hi han inscrit més de 26.500 persones d'edats compreses entre els 18 i els 61 anys, de totes les comunitats autònomes i de més de 25 països diferents, entre els quals Veneçuela, Perú, Colòmbia, Itàlia, França i Corea del Sud.

42 va ser fundada el 2013 a Paris, quan la indústria de la tecnologia informàtica es va veure afectada per una gran manca de programadors. Per formar en massa els millors professionals de l'endemà, independentment del seu origen, 42 s'està expandint internacionalment i, dins de la seva Xarxa 42, forma part d'un grup de campus associats a França, Bèlgica, Marroc, Finlàndia, els Països Baixos, Rússia, Brasil, Indonèsia, Armènia, Japó, Colòmbia, Espanya, Canadà i Itàlia.

http://www.42.fr/

 

Fundación Telefónica: impulsant el costat social de l'era digital

Fundación Telefónica treballa des de 1998 per ser catalitzadora de la inclusió social a l'era digital. Amb aquesta visió, busca millorar les oportunitats de desenvolupament de les persones a través de projectes amb ànima digital, vocació global i inclusius, servint-se de l'educació i la formació com a vehicles fonamentals per a la transformació social. Desenvolupa, a més, projectes educatius, de divulgació de el coneixement i culturals, d'ocupabilitat i voluntariat que responen als reptes del món digital, perquè ningú no quedi enrere.

 Present a 35 països -Espanya, Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia-, durant 2019 va arribar a més de 11,8 milions de persones a través dels seus programes. Fundación Telefónica aposta per la innovació educativa i la formació per a la nova ocupabilitat. Crea projectes on la tecnologia és la seva aliada, i promou aliances amb institucions, empreses i agents socials que l'ajuden a amplificar el seu impacte.

 Treballa per millorar les capacitats, competències i habilitats en el context de la nova realitat laboral orientant, assessorant i formant per als perfils digitals més demandats d'avui i demà. Està compromesa, en definitiva, amb donar resposta a la demanda d'un mercat laboral canviant a través del seu programa de formació digital, Conecta Empleo o 42, una nova metodologia per a una nova era.

Generalitat de Catalunya

El Pacte Nacional per a la Societat de el Coneixement (PN@SC) és un acord de país impulsat per la Generalitat de Catalunya per establir i aplicar una estratègia compartida entre l'àmbit de l'educació superior, la investigació i la innovació, i l'economia productiva per construir la Catalunya del futur. Signat al maig de 2020, al PN@SC compta amb la participació i el consens de 78 representants de les universitats, els centres de recerca, l'estudiantat, els sindicats, el món empresarial, l'àmbit territorial i tots els grups polítics amb representació a Parlament de Catalunya.

Dos dels principals objectius del PN@SC són facilitar l'aparició i l'atracció de talent, i transformar el coneixement en prosperitat i benestar, de manera que es doni resposta a les necessitats socials actuals, es generi nova ocupació i es vehiculi la innovació empresarial. La participació a 42 Barcelona s'emmarca en les estratègies dissenyades per assolir aquests objectius, com són la implementació d'un sistema de formació contínua superior i la digitalització de les empreses.

Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa

Barcelona Activa és l'agència de desenvolupament econòmic local de Barcelona. Fundada el 1987, ha ajudat a crear 29.000 empreses (una mitjana de més de 3 empreses per dia) durant aquests 30 anys, amb un índex de supervivència que, en el 80% dels casos, supera els quatre anys. Des de l'entitat s'ha atès i acompanyat a més de 600.000 persones. Barcelona Activa compta, avui en dia, amb una capacitat per atendre 12.000 empreses a l'any i incubar 200.

Formació i Innovació són dos pilars de l'agència, que a més compta amb els serveis de Cibernàrium per oferir cursos des dels nivells més bàsics a avançats en tecnologia, de manera gratuïta a tota la ciutadania de Barcelona, ​​adaptats enguany a l'àmbit online, oferint formacions i masterclass a distància a través de l'Aula Virtual. A més, compta amb la IT Academy de Cibernàrium que ofereix cursos gratuïts de programació web de més llarga durada, i que ha anunciat que formarà 3.000 professionals web en els propers cinc anys (2021-2025).

Les accions de Barcelona Activa es regeixen per la voluntat de fer de Barcelona una ciutat de referència internacional per treballar, emprendre i viure amb valors socials i ambientals. A més, l'agència econòmica municipal vol contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones promovent la competitivitat econòmica de la ciutat i el reequilibri dels territoris, a través del foment de l'ocupació de qualitat, l'impuls a l'emprenedoria i el suport a un teixit empresarial plural, divers i sostenible, des d'una perspectiva econòmica, social i ambiental.

Per a més informació: www.42barcelona.com

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

 

3  

Imatges

El conseller Tremosa, el tinent d'Alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i la directora general de la Fundació Telefónica, Carmen Morenés, al capdavant de l'equip de persones que han fet possible el projecte 42 Barcelona

El conseller Tremosa, el tinent d'Alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i la directora general de la Fundació Telefónica, Carmen Morenés, al capdavant de l'equip de persones que han fet possible el projecte 42 Barcelona 1779

El conseller Tremosa saluda la directora general de Fundación Telefónica, Carmen Morenés, i el tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaum Collboni, abans de l'acte

El conseller Tremosa saluda la directora general de Fundación Telefónica, Carmen Morenés, i el tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaum Collboni, abans de l'acte 1470

El conseller Tremosa, durant la seva intervenció en la presentació de 42 Barcelona

El conseller Tremosa, durant la seva intervenció en la presentació de 42 Barcelona 1601

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa Escola 42

Nota de premsa Escola 42
PDF | 153

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia