Recerca i Universitats

Sincrotró ALBA

El Sincrotró ALBA inicia el procés de renovació de les seves instal·lacions per fer el salt a la 4a generació

query_builder   17 desembre 2020 09:50

event_note Nota de premsa

El Sincrotró ALBA inicia el procés de renovació de les seves instal·lacions per fer el salt a la 4a generació

El Consell Rector del Sincrotró ALBA, amb representació del Departament d'Empresa i Coneixement i del Ministeri de Ciència i Innovació, ha donat llum verda per començar a treballar el 2021 en el projecte ALBA II, un ambiciós programa que transformarà l’ALBA en un sincrotró de 4ª generació amb la renovació del seu accelerador i components i la construcció de noves línies de llum

Sincrotró ALBA

El Consell Rector del Sincrotró ALBA, celebrat ahir, ha aprovat que el 2021 es realitzi el pre-disseny del projecte ALBA II, preveu la transformació del Sincrotró ALBA de 3a a 4a generació, a través de la substitució parcial del seu accelerador, la construcció de noves línies experimentals i la renovació d'alguns components de les línies existents. En la reunió, celebrada ahir, a la que hi va assistir el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, com a representant del Departament d’Empresa i Coneixement, es va donar llum verda a aquest pre-disseny que servirà per definir els paràmetres i el finançament necessari.

“La transformació de l’ALBA en un sincrotró de quarta generació és una excel·lent notícia per al sistema català de recerca i per al conjunt del país. Aquesta ambiciosa renovació tecnològica tindrà un retorn indiscutible per a la ciència, l'economia i el benestar del país en termes de recerca d’avantguarda, transferència de coneixement i competitivitat”, ha assegurat Grau.

El procés de renovació de l'ALBA és econòmicament molt eficient ja que preveu mantenir tota la infraestructura existent i la major part de les estructures de l'accelerador i de les línies experimentals, obtenint una gran infraestructura científica d'última generació amb un cost d'inversió d'uns 100 milions d'euros (la meitat del que va costar la construcció i funcionament de l'ALBA seus primers 8 anys). El projecte ALBA II suposa un increment marginal respecte al necessari per operar i mantenir l'actual infraestructura durant una dècada.

El disseny i la construcció del projecte ALBA II es realitzarà entre el 2021 i el 2028, mantenint l'operació actual del Sincrotró ALBA. Entre 2029 i 2030 tindrà lloc una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l'activitat de recerca en 2031.

L’ALBA II seguirà aportant llum als reptes actuals de la ciència en àmbits com la salut, el canvi climàtic o l'energia. Les seves noves capacitats permetran anar un pas més enllà a la comunitat científica i industrial i entendre encara millor fenòmens complexos com els processos d'infecció de virus, així com la recerca de fàrmacs per a vacunes o tractaments. També tindrà un paper clau en el desenvolupament de l'agricultura sostenible i la preservació de l'entorn, donant suport a la recerca de nous fertilitzants, sistemes de subministrament d'aigua o la detecció de residus com metalls pesants o nanoplàstics. El seu impacte en el desenvolupament dels materials per a l'emmagatzematge, conversió i transport d'energia serà fonamental.

El Sincrotró ALBA

Des de la seva inauguració el 2010, el Sincrotró ALBA s'ha consolidat com una eina excepcional per a la ciència a Espanya i a nivell internacional, amb la realització de més de 1.500 experiments publicats en més de 1.300 articles de revistes especialitzades. L’ALBA II suposa un salt endavant amb l'objectiu de seguir situat al primer nivell de la ciència, la tecnologia i la innovació.

El Sincrotró ALBA és una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) gestionada pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançada a parts iguals pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia