Estudi en voluntaris

Espanya desplega la tercera fase dels assajos clínics de la vacuna de Janssen

  • La immunització s’està testant en 30.000 voluntaris de tot el món en la fase final dels estudis clínics

  • Vuit centres sanitaris de referència de Barcelona, Madrid i Pamplona coordinaran les proves en voluntaris espanyols

  • Les persones que es prestin a provar aquestes injeccions no podran vacunar-se en el <a href=«https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20201124/vacuna-Covid-19-plan-vacunacion-espana-8216671»> pla general d’immunització nacional</a>

jansen / periodico

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La primera campanya de vacunació contra la Covid-19 està a punt d’enlairar-se a tot Europa. Però mentre les primeres immunitzacions comencen a arribar, els assajos clínics a gran escala segueixen en marxa. La injecció dissenyada per la farmacèutica Janssen, filial de Johnson & Johnson, despleguen ara la tercera fase del seu estudi clínic a Espanya; l’únic d’aquest tipus que s’està realitzant actualment al país.

«És important continuar investigant sobre vacunes contra la Covid-19. Primer, perquè necessitarem un important volum de vacunes per immunitzar el gruix de la població. I segon, perquè pot ser que hi hagi vacunes que siguin millors per a determinats col·lectius», explica Magda Campins, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública del Vall d’Hebrón, un dels centres sanitaris on es desenvoluparà aquesta tercera i última fase de l’estudi clínic.

Els voluntaris que es prestin a testar aquesta vacuna no podran vacunar-se dins del pla general d’immunització contra la Covid-19. Aquesta condició, segons explica l’equip responsable de l’estudi al Vall d’Hebrón, podria dissuadir part de les persones que fins ara han manifestat interès a participar en l’estudi.

Estudi a tot Espanya

Vuit centres sanitaris de referència vehicularan la recerca i el seguiment dels voluntaris que es prestin a l’estudi d’aquesta vacuna. Es tracta del Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic i el Quirón Salut de Barcelona; l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; l’Hospital Universitari La Paz i l’Hospital Universitari de la Princesa de Madrid; l’Hospital Universitari Quirón Salud de Pozuelo de Alarcón i la Clínica Universitat de Navarra de Pamplona. Alguns centres ja han començat a subministrar les primeres dosis. D’altres, començaran a principis d’any. Així mateix, la convocatòria per participar en aquest estudi continuarà oberta fins aproximadament al mes de març.

L’assaig compta amb el vistiplau de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). A l’agost es van reclutar al voltant de 190 voluntaris per testar la vacuna en la fase II dels assajos. I a finals de novembre ja es va fer el salt a la tercera i última fase dels assajos clínics, en la qual ja s’estudiarà l’impacte d’aquesta immunització a gran escala. Aquests estudis clínics són els únics aprovats fins avui per provar una vacuna contra la Covid-19 a Espanya.

30.000 voluntaris a tot el món

La vacuna de Janssen destaca entre les més avançades fins avui. Els assajos clínics d’aquesta immunització, de fet, es troben entre la vintena de vacunes experimentals que ara com ara s’estan desenvolupant a gran escala. L’objectiu final és reclutar uns 30.000 pacients de diversos punts del món, començant per Espanya, Bèlgica, Colòmbia, França, Alemanya, les Filipines, Sud-àfrica, el Regne Unit i els Estats Units.

Notícies relacionades

En aquesta tercera i última fase dels assajos clínics, el pas previ a la distribució del fàrmac, es posa a prova la seguretat i efectivitat del compost. Per a això, es divideixen els voluntaris en dos grups. Un d’ells rep la vacuna real. I l’altre, un placebo. Els voluntaris rebran dues injeccions intramusculars amb 57 dies de diferència. A partir d’aquí s’estudien els efectes de les injeccions en els dos escenaris durant un total de dos anys. 

Si els estudis clínics reporten bons resultats, la farmacèutica podria sol·licitar l’autorització del seu compost davant els organismes reguladors. Encara no hi ha un calendari clar per a aquest procés. Però segons la informació proporcionada per la farmacèutica, al llarg del 2021 ja hi podria haver «diversos milions» de dosis en circulació. Impossible, per ara, traçar un calendari sobre el futur d’aquest compost.