Interior

Salut obre una nova etapa en el sistema de rastreig, millorant-lo, adaptant-lo i invertint-hi gairebé 20 milions d'euros

Salut obre una nova etapa en el sistema de rastreig, millorant-lo, adaptant-lo i invertint-hi gairebé 20 milions d'euros

query_builder   28 desembre 2020 17:18

event_note Nota de premsa

Salut obre una nova etapa en el sistema de rastreig, millorant-lo, adaptant-lo i invertint-hi gairebé 20 milions d'euros

  • Els nous gestors de contactes podran agendar proves diagnòstiques i faran un cribratge de salut emocional, derivant qui ho necessiti als serveis psicològics del 061
  •  El conseller Sàmper fa una crida a extremar la prudència de cara a la nit de Cap d’Any
Foto

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat novetats rellevants pel que fa al sistema de rastreig de la COVID-19 a Catalunya, que ara, amb l’inici de la vacunació “entra en una nova etapa” pel que fa a la de gestió de l’epidèmia.

Vergés ha recordat que el Departament de Salut ha anat reforçant tot el sistema de rastreig els últims mesos, especialment després de la segona onada. De fet, actualment hi ha més de 3.000 persones que formen part de l’equip de rastreig i que realitzen múltiples tasques: entre elles, la de trucar al dia a tots i cada un dels nous casos que es produeixen a Catalunya per obtenir dades de possibles llocs de contagi i així dibuixar millor les cadenes de transmissió.

Ara, amb l’inici de la vacunació, la titular de Salut ha anunciat un nou programa de Salut Pública per “millorar i adaptar el rastreig, que implicarà un canvi de paradigma dels anomenats gestors de contactes”. Fins ara, aquests gestors només feien trucades de seguiment dels contactes estrets, però en aquest nou context realitzaran noves funcions, amb un servei més individualitzat.

En primer lloc, continuaran reforçant el missatge als contactes de la necessitat de fer l’aïllament. Però, a més, tindran dues noves tasques: en primer lloc, podran agendar directament les proves diagnòstiques dels contactes estrets -sense necessitat que des de l’atenció primària es faci la gestió-; i en segon lloc, faran un cribratge protocol·litzat de salut emocional i podran derivar aquelles persones que ho necessitin als serveis psicològics del 061.

Per a fer-ho possible, en una primera etapa es preveu la contractació d’uns 450 professionals, una xifra que podria escalar fins a 750 en funció de l’evolució de l’epidèmia. La inversió serà de 19 milions d’euros i els gestors s’ubicaran a les diferents seus del territori on ja s’hi troben els rastrejadors de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que fan la investigació dels casos.

Amb aquestes noves tasques “farem encara més àgil i més individualitzat el rastreig, reforçant-lo amb un sistema i una eina que unifica més la informació”, ha emfatitzat la consellera abans d’afegir que aquest nou programa permetrà que el Departament de Salut contracti directament els nous gestors, els quals quedaran adscrits també a l’Agència de Salut Pública de Catalunya. D’aquesta manera, finalitza el contracte amb Ferroser (filial de Ferrovial) que ha permès donar aquest servei des de principis de juny de 2020. Es preveu que el contracte finalitzi a finals de gener, moment en què l’Agència de Salut Pública de Catalunya n’assumirà plenament les funcions. Els gestors de contactes han realitzat 1,4 milions de trucades de seguiment de contactes estrets des del mes de juny fins l’actualitat.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha detallat el procés que se seguirà per aconseguir “consolidar a principis de febrer l’esforç de Salut de construir un sistema integral i integrat de rastreig”: la contractació dels professionals –amb perfils de gestors administratius i de tècnics de salut publica; la seva formació; el desplegament i consolidació de la eina del sistema de comunicació; i la territorialització, en tant que el nou programa preveu que la gestió i seguiment dels casos es faci de forma propera al territori, amb professionals agrupats en diferents punts.

Foto
El conseller Sàmper fa una crida a extremar la prudència de cara a la nit de Cap d’Any

 El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha fet una “crida a la prudència, justament ara que s’anuncia aquest sistema integral i que ens arriben les primeres vacunes és quan no ens hem de relaxar perquè no tindrem immunitat de grup fins que no passi pràcticament un any” ha explicat. “L’error més gran que podríem cometre és pensar que ja estem protegits. Des del Govern de la Generalitat volem demanar més prudència que mai, més mascareta que mai, més ventilació que mai, més neteja de mans que mai i menys interacció social que mai” ha afegit.

El titulat d’Interior ha insistit en que “quanta menys interacció social tinguem, menys possibilitats de rebrot hi haurà aquests dies. La crida del Procicat és aquesta, complir les normes que tenim perquè són dies de risc. Hem passat Nadal amb un compliment elevadíssim com diuen les dades de mobilitat, però ve cap d’any que és festivitat nocturna amb ventilació complicada perquè fa fred, la qual cosa dificulta la ventilació, i s’allarga en el temps fins la matinada, i hem d’entendre que entre tots ho hem de saber portar”. 

Sàmper també ha fet un repàs de la mobilitat i ha destacat “una reducció notable aquests dies de Nadal respecte l’any passat. El dia 24 d’un 25% d’entrada i sortida de l’Àrea Metropolitana, el 25 d’un 44% i el dia de Sant Esteve i el dia 27 d’un 45%. Aquesta reducció de la mobilitat es fa molt palesa al Túnel del Cadí on hi ha una reducció del 90% des del dia 24 i durant tot el cap de setmana a causa de les restriccions a la Cerdanya i al Ripollès”.

Pel que fa a les dades de mobilitat al Túnel del Cadí, el dijous 24 desembre, entre les 0 i les 24 hores van circular en sentit nord 879 vehicles, el que suposa una reducció del 90,98% respecte any passat, i en sentit sud 1.411, amb una reducció del 69,76%. El dia de Nadal, entre les 0 i les 24 hores van circular en sentit nord 541 vehicles, el que suposa una reducció del 96,06% respecte any passat, i en sentit sud 390, amb una reducció del 91,70%. El dia de Sant Esteve, entre les 0 i les 24 h van circular en sentit nord 777 vehicles, el que suposa una reducció del 91,75% respecte any passat, i en sentit sud 456 vehicles, amb una reducció del 91,90%. I el diumenge 27 desembre, entre les 0 i les 24 h van circular en sentit nord 814 vehicles, el que suposa una reducció del 87,08% respecte any passat, i en sentit sud 722 vehicles, amb una reducció del 91,22%.

El conseller també ha explicat que pel que fa a les sancions, a la Cerdanya des del dia 23 de desembre n’hi ha hagut 8 i al Ripollès 38 pel que “el grau de compliment de les mesures està sent molt elevat”.

Pel que fa a actes de confinament nocturn des del dia 27 del 12 n’hi ha hagut 79 i les infraccions a locals tancats han sigut 2. El total acumulat de sancions administratives des del dia 16 d’octubre és de 75 mil sancions de les quals 36.762 han estat instruïdes per Mossos d’Esquadra i 38.322 per policies locals. El total acumulat de locals tancat és de 1.245, 489 per part de Mossos d'Esquadra i 756 per policies locals. 

La directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha destacat la preocupació des de Protecció Civil pel creixement progressiu de les dades i de la pressió assistencial ha insistit en evitar qualsevol tipus de contacte social que no sigui imprescindible, i no realitzar desplaçaments innecessaris i indispensables. “El més segur celebrar cap dany a casa nostra amb la nostra bombolla convivència” ha explicat. “Hem de continuar protegint-nos a nosaltres i als que tenim a prop”. La directora ha recordat un cop més les recomanacions i ha destacat que “hem de seguir-les de manera molt estricta i molt conscient aquests dies”. “És millor reunir-nos a l’aire lliure, els balcons i les terrasses són l'opció més segura, en els espais tancats hi ha d'haver ventilació permanent, no compartir els estris de la taula, quan més petit sigui el grup millor i quans menys domicilis visitem millor,  ús permanent de la mascareta, la higiene de mans i evitar els contactes estrets amb persones amb qui no convivim i no allargar els àpats més del compte”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia