La majoria de pacients de Covid greu a Wuhan encara tenen algun símptoma mig any després
Els metges demanen un seguiment a llarg termini dels malalts que han tingut Covid

El 76% dels pacients de Covid greu a Wuhan encara tenen algun símptoma mig any després

És un dels escassos estudis sobre la Covid persistent i els seus autors demanen més recerca a llarg termini sobre aquest tema

Més de tres quartes parts dels pacients hospitalitzats per Covid-19 a Wuhan durant la primera meitat de l'any encara presentaven almenys un símptoma de la malaltia sis mesos després.

Així ho mostra un estudi d'investigadors xinesos publicat aquest dissabte a la revista The Lancet.

L'estudi es va fer amb 1.733 pacients que havien estat donats d'alta de l'Hospital Jinyintan de Wuhan entre el 7 de gener i el 29 de maig. La mitjana d'edat era de 57 anys.

Un cop van sortir de l'hospital se'ls va fer un seguiment que va durar, de mitjana, 186 dies.

Un 76% dels pacients tenien almenys un símptoma sis mesos després. Els més habituals eren la fatiga o la feblesa muscular, que es donava en un 63% dels casos. Un 26% experimentava dificultats per dormir i un 23% tenien ansietat o depressió.

Els pacients més greus tenien més sovint problemes en la funció pulmonar. I en un reduït grup dels que s'havien mesurat en sang la immunitat es va observar que també era usual la disminució fins a menys de la meitat dels nivells d'anticossos.

Els pacients més greus també responien pitjor a la prova d'exercici físic -caminar durant sis minuts en una cinta- i alguns presentaven problemes de ronyó.

Se sap que la Covid pot afectar diversos òrgans, a part dels pulmons, si bé els autors reconeixen que no poden afirmar amb seguretat que en aquests casos es deguin a la Covid.


Cal fer seguiment a llarg termini

Un dels autors principals de l'estudi, Bin Cao, del Centre Nacional de Medicina Respiratòria, destaca la necessitat de fer un seguiment dels pacients donats d'alta de Covid:

"Com que és una malaltia nova, estem tot just començant a comprendre alguns efectes a llarg termini. Els nostres resultats ressalten la necessitat d'un seguiment dels malalts un cop donats d'alta, particularment per als que pateixen infeccions greus. El nostre treball també subratlla la importància de fer un seguiment més prolongat en poblacions més grans per comprendre tot l'espectre d'efectes que la Covid pot tenir en la gent."

 

Així ho remarquen també en un comentari que acompanya l'article Monica Cortinovis, Norberto Perico i Giuseppe Remuzzi, de l'Institut de Recerca Farmacològica Mario Negri de Bèrgam, que lamenten els escassos informes sobre el procés clínic que es produeix després de la Covid.

Expliquen que en diversos hospitals s'està fent el seguiment dels problemes que pateixen les persones que han tingut Covid. Però també assenyalen que això representa una sobrecàrrega "del sistema sanitari en termes de recursos humans i econòmics, afegits als serveis convencionals".

Tot i això, recalquen que aquest seguiment, a part d'una necessitat per als pacients, és una oportunitat per fer estudis que s'allarguin un  o dos anys:

"Ens permetrien avaluar l'eficàcia de les intervencions terapèutiques per mitigar les conseqüències a llarg termini de la Covid-19 en diversos òrgans I teixits."

 

Pocs estudis

No hi ha gaires estudis sobre la Covid persistent. Un dels més recents aporta dades que concorden amb el publicat ara pels metges xinesos, tot i que fet amb un grup molt més reduït i amb menys temps de seguiment.

L'han fet investigadors de Bristol i s'ha publicat a la revista Thorax.

Assenyala que, d'un grup de 163 pacients amb Covid, un 74% tenien símptomes entre 8 i 12 setmanes després de ser admesos a l'hospital. Sobretot es tractava de dificultats per respirar i fatiga. Segons els autors, això suggereix que "és fonamental una aproximació holística enfocada a la rehabilitació i el benestar general".

La Covid persistent representa un greu problema per a moltes persones que tenen símptomes incapacitants mesos després que, en teoria, hagin superat la malaltia.

A Catalunya hi ha un grup molt actiu que entre altres coses ha denunciat, recentment, que no estiguin presents en els estudis clínics de les vacunes per saber si estan contraindicades o no en el seu cas.
 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut