Vés enrere La spin-off Lucid Technologies desenvolupa un programa per millorar imatges cinematogràfiques de forma automàtica

La spin-off Lucid Technologies desenvolupa un programa per millorar imatges cinematogràfiques de forma automàtica

L’empresa, creada aquest dia 11, comercialitzarà productes informàtics que permetran estalviar temps i costos a les produccions audiovisuals

11.01.2021

Imatge inicial

Lucid Technologies, una nova spin-off de la UPF, portarà al mercat audiovisual productes informàtics que faran més eficient el procés de postproducció cinematogràfica, millorant de forma automàtica l’aparença estètica de les pel·lícules. L’empresa explotarà així tecnologies d’avantguarda protegides per dues patents internacionals i desenvolupades pel grup de recerca en Processament per al Realçament de la Imatge Cinematogràfica (IP4EC) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF.

El primer producte de la companyia serà un programa informàtic que ajudarà els professionals del cinema a realitzar de manera més ràpida i senzilla una tasca imprescindible en qualsevol procés de postproducció d’una pel·lícula. Aquesta etapa, anomenada technical grade, consisteix a revisar tota la gravació i corregir allò que sigui necessari perquè les imatges tinguin una aparença natural als ulls dels espectadors en termes d'il·luminació, color i contrast. És un procés que requereix moltes hores de feina de professionals especialitzats.

El primer producte de la companyia serà un programa informàtic que ajudarà els professionals del cinema a realitzar de manera més ràpida i senzilla el technical grade, una tasca imprescindible en qualsevol procés de postproducció d’una pel·lícula

Actualment no existeix al mercat cap eina que completi tot el technical grade de manera automàtica, un forat que Lucid Technologies vol omplir amb el seu software. Quins seran els avantatges de la nova tecnologia? “Permetrà aconseguir unes imatges d’aparença natural i, alhora, estalviar temps i costos mentre allibera els professionals de l’edició d’un procés feixuc, perquè es puguin dedicar a tasques més creatives”, segons Marcelo Bertalmío, investigador principal del grup IP4EC i director científic de la spin-off.

Imatge creada amb tecnologia Lucid Technology

El programa està adaptat a la nova generació de pantalles d'alt rang dinàmic (o HDR, per les seves sigles en anglès). Es tracta d’una tecnologia que s’ha popularitzat en els últims anys i que ofereix imatges de més qualitat, perquè el contrast és més gran que a les pantalles convencionals, amb negres més foscos, blancs més brillants i colors molt més vius.

D’altra banda, Lucid Technologies està desenvolupant una tecnologia per facilitar la revisió de les imatges durant les gravacions, abans de l’edició. Les eines de monitorització utilitzades en el set de rodatge no emulen prou bé la percepció visual, i la intenció de l’empresa és crear un producte que permeti als professionals del cinema veure una representació fidel de com quedarà la pel·lícula després de fer el technical grade. “Així, els directors de fotografia podran controlar de manera més ràpida i precisa l’aspecte de les imatges i podran plasmar les seves idees a les pel·lícules amb més fidelitat”, resumeix Bertalmío.

L’empresa, que portarà aquests productes al mercat al llarg del primer semestre del 2021, s’ha creat aquest 11 de gener amb la signatura de l’acta de constitució per part del gerent de la UPF, Jaume Badia, i dels socis fundadors, Marcelo Bertalmío, Gino Bollaert, Tobias Webster, Jordi Joaquim Recort i Bart Huisken.

La UPF ha donat suport a la creació de la companyia en el marc de la seva aposta per la transferència de coneixement i tecnologia a la societat. Ho ha fet mitjançant la seva oficina de transferència, la Unitat d’Innovació – UPF Business Shuttle, i l’empresa de gestió de la innovació UPF Ventures, impulsada i participada per la pròpia Universitat.

“Un buit al mercat”

“Vam decidir crear l’empresa perquè vam veure que les tecnologies que estàvem desenvolupant al nostre grup de recerca estaven produint resultats millors que l'estat de l'art i hem comprovat que al mercat hi ha un buit molt important que nosaltres podríem ocupar”, explica Bertalmío.

Els impulsors de Lucid Technologies començaran creant productes adreçats a la indústria del cinema perquè té els estàndards de qualitat més alts, però el seu següent objectiu és aplicar aquests coneixements a altres indústries com ara les dels videojocs, els dispositius de realitat virtual i les pantalles per a telèfons mòbils i televisors.

Els investigadors de la UPF han pogut tirar endavant el projecte gràcies a una beca Starting Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC), que va permetre crear el grup de recerca IP4EC l’any 2012, i a dos ajuts Proof of Concept, també de l’ERC.

Els científics també van desenvolupar les tecnologies que ara utilitzaran a l'empresa mitjançant el finançament obtingut a l’edició del 2018 del programa UPF INNOValora, que dona suport a les proves de concepte vinculades als projectes de recerca aplicada de la UPF i que està cofinançat per la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Així mateix, el projecte ha rebut un ajut del programa Innovadors 2019, impulsat per la Generalitat de Catalunya i cofinançat per la Unió Europea a través del FEDER. Amb el suport d’aquest programa, el projecte ha contractat una persona emprenedora que ha desenvolupat l’estudi de mercat i un pla de negoci.

Multimèdia

ODS - Objectius de desenvolupament sostenible:

Els ODS a la UPF

Contact

Per a més informació

Notícia publicada per:

Oficina de Comunicació