Dos vials de la vacuna de Moderna contra la Covid-19 (Reuters / Eric Gaillard)
Dos vials de la vacuna de Moderna contra la Covid-19 (Reuters / Eric Gaillard)

Moderna assaja una modificació de la vacuna per combatre la variant sud-africana

El fàrmac mostra "activitat neutralitzadora" de les dues variants emergents, tot i que contra la soca sud-africana és sis vegades menys efectiva

Actualitzat

La farmacèutica Moderna afirma que la seva vacuna contra la Covid-19 ha demostrat ser efectiva en proves de laboratori contra les noves variants del coronavirus detectades al Regne Unit i a Sud-àfrica. Tanmateix, Moderna ha anunciat que estudiarà desenvolupar un fàrmac addicional contra la variant sud-africana per veure si pot reforçar la protecció.

En un comunicat, Moderna apunta que els resultats preliminars de les proves clíniques indiquen que el fàrmac té "activitat neutralitzadora" contra les variants britànica i sud-africana del virus SARS-CoV-2.

La vacunació mostra activitat contra les dues variants: en el cas de la soca britànica, la concentració d'anticossos no es redueix, mentre que en la variant sud-africana és sis vegades inferior, tot i que per sobre dels nivells necessaris per oferir protecció.

 

Un home rep la vacuna de Moderna a Califòrnia
Un home rep la vacuna de Moderna a Califòrnia (Reuters / Mike Blake)

 

Segons la companyia, "s'espera que les dues dosis de la vacuna protegeixin contra les soques emergents detectades fins ara", la B.1.1.7 i la B.1.351, identificades al Regne Unit i a Sud-àfrica, considerades més virulentes i contagioses que les que fins ara han estat dominants.

Precisament fa tres dies que el primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir que la variant britànica no només es contagia més ràpidament, sinó que podria ser un 30% més mortífera.

 

 

La segona vacuna autoritzada a la UE

La vacuna de Moderna és una de les primeres que s'ha desenvolupat contra la Covid-19 i la segona que va obtenir l'autorització de l'Agència Europea de Medicaments. La farmacèutica assegura que, després de les dues injeccions, la vacuna té una eficàcia del 94,1% contra el coronavirus.

A Catalunya, es va començar a administrar fa deu dies i els primers a rebre-la van ser personal sanitari de quatre hospitals.

L'estudi sobre l'efectivitat de la vacuna s'ha fet a partir de mostres de sang de vuit persones que han rebut dues dosis de la vacuna i dos primats que han estat immunitzats. La farmacèutica ha treballat en col·laboració amb l'Institut nord-americà d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID, les seves sigles en anglès).

 

Envasos amb dosis de la vacuna de Moderna contra la Covid-19
Envasos amb dosis de la vacuna de Moderna contra la Covid-19 (Reuters / Paul Sancya)

 

Proves d'un fàrmac específic per a la soca sud-africana

En el marc de la resposta a les noves variants del coronavirus, Moderna també ha anunciat que ampliarà els estudis clínics de la vacuna per analitzar la resposta immunològica a les soques detectades en les últimes setmanes.

D'aquesta manera, començarà a fer proves clíniques d'una modificació de la vacuna d'ARN missatger indicada específicament per a la variant sud-africana.

Moderna creu que "és important ser proactius mentre el virus evoluciona. Ens animen les noves dades, que reforcen la nostra confiança que la vacuna de la Covid-19 de Moderna hauria de protegir contra aquestes noves variants detectades", segons ha dit el conseller delegat de l'empresa, Stéphane Bancel.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut