Alba Martínez, estudiant de la UPC-ESEIAAT, crea un nou producte composite a partir d’un innovador mètode de reciclatge de plàstics

Alba Martínez, estudiant de la UPC-ESEIAAT, crea un nou producte composite a partir d’un innovador mètode de reciclatge de plàstics
+
Descarregar

Amb el seu treball, Alba Martínez, estudiant de la UPC-ESEIAAT, ha obtingut un nou producte anomenat CellPLA composite

Alba Martínez, estudiant del grau en Enginyeria Química a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC, ha creat un nou protocol de reciclatge del bioplàstic PLA per valoritzat-ne els residus, tot obtenint un nou producte anomenat CellPLA composite. El mètode permet allargar la vida útil del material reintroduint-lo al cicle d’economia circular.

28/01/2021

L’anomenat àcid polilàctic, més conegut com PLA, és un bioplàstic que es degrada a mig termini (uns 80 anys). És el material que es fa servir a les impressores 3D. Cada any se’n produeixen més de 700.000 tones i deixen milers de quilograms de residus. El PLA està catalogat com a biodegradable i durant el tractament de residus el seu destí és la fracció orgànica, en què presenta problemes com ara una degradació difícil o la contaminació d’altres fraccions de residus plàstics en la fabricació, per exemple, d’envasos.

Ara, l’estudiant de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) Alba Martínez, en el seu treball de fi de grau, dirigit pel professor Manel Lis, ha creat un nou protocol de reciclatge que ofereix a la indústria una alternativa viable i un canvi substancial per resoldre la problemàtica dels residus plàstics i aplicar de manera real l’economia circular al sector.

La innovadora proposta tecnològica d’Alba Martínez ha estat finalista als premis Expoquimia 2020. A més d’orientar el reciclatge dels plàstics cap a una economia circular real, ha obtingut un nou producte compòsit (material sintètic resultant de la barreja d’altres materials) que ha batejat amb el nom de CellPLA.

Modificar les cadenes del polímer amb l’ús d’enzims
Gràcies a les propietats mecàniques i biodegradables que ofereix, el PLA és el polímer amb més projecció del mercat. Tanmateix, igual que la gran majoria de polímers, amb els processos i protocols actuals, és difícilment reciclable. Alba Martínez ha modificat les cadenes polimèriques del PLA amb enzims com ara proteases o lipases. Mitjançant aquestes modificacions superficials, i sota unes determinades condicions, el PLA reacciona amb l’addició de cel·lulosa formant un nou material compòsit, elàstic i amb una textura realment bona.   

Tal com explica Alba Martínez, “el reciclatge del plàstic que es fa actualment és un procés merament mecànic. En les condicions en que es realitza, requereix molt de material nou per poder-se reciclar i només mitançant un tractament mecànic no se’l pot barrejar bé, de manera que les propietats del material decauen. El que proposo és un nou protocol que permet modificar químicament les cadenes del polímer, fent-lo reaccionar amb altres materials, amb la qual cosa s’obtenen nous productes amb valor al mercat que es poden tornar a reciclar amb garanties”, afirma Martínez.

Martínez va néixer a Terrassa l’any 1989. S’ha graduat recentment en Enginyeria Química a l’ESEIAAT i també es va llicenciar en Biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, treballa a la indústria del sector del plàstic en la recerca i innovació de bioplàstics.