Salut

:

Consellera Vergés: "Si tenim prou dosis, podrem arribar a vacunar fins a 150.000 persones cada dia"

query_builder   5 febrer 2021 16:09

event_note Nota de premsa

Consellera Vergés: "Si tenim prou dosis, podrem arribar a vacunar fins a 150.000 persones cada dia"

  • Salut presenta l’estratègia nacional de vacunació de la COVID-19, un “repte de país" on es vol implicar tothom “per arribar a tothom”
  • L’atenció primària serà l’eix central de la vacunació massiva de la població, sobretot a centres d’atenció primària i als més de 600 espais polivalents que enguany han vacunat de grip
Cabezas, Vergés i Argimon, avui en roda de premsa

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha encapçalat aquest matí la presentació de l’estratègia nacional de vacunació de la COVID-19, un repte de país pel qual Catalunya està preparada per a vacunar de forma massiva. “Tenim capacitat per a poder arribar a vacunar fins a 150.000 persones al dia quan tinguem prou vacunes. I tenim experiència”, ha destacat Vergés en referència al milió i mig de vacunes de la grip que s’han posat enguany en només dos mesos (amb pics de fins a 60.000 diàries).

La titular de Salut ha recalcat que tot el sistema públic de salut es bolcarà en aquesta estratègia, per a la qual faran falta espais, logística i preparació. En aquest sentit, l’atenció primària serà l’eix central de la vacunació massiva de la població, que pivotarà principalment en els centres d’atenció primària i en els més de 600 espais polivalents que enguany, amb el suport dels ajuntaments, s’han habilitat arreu del país per a vacunar de la grip. No obstant, Vergés també ha avançat que es vacunarà en altres espais i equipaments grans -com museus- i també a les empreses.

“Necessitarem més dosis; de fet, l’estratègia avançarà en funció del ritme en què arribin”, ha afegit Vergés abans de referir-se als col·lectius prioritaris a vacunar: residents a residències, professionals sanitaris i persones amb gran dependència, però també l’1’8 milions de persones que es calcula que tenen un risc alt o molt alt davant la COVID. En aquesta priorització també s’inclourà el personal que integra col·lectius essencials, i en això ja ajudarà l’arribada, a partir de la setmana vinent, de les primeres 31.000 dosis de la nova vacuna aprovada: la d’AstraZeneca, segura com les altres dues i que Catalunya aposta per administrar a persones de fins a 65 anys.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha coincidit en què aquesta estratègia és una “prioritat de país”, complexa d’executar, en què tothom s’està esforçant i que combinarà l’administració de les tres vacunes que, a partir de dilluns, seran a les neveres. “Anirem solapant etapes de vacunació, com ja ha passat amb els residents i els professionals de la salut. I ho farem en funció de la disponibilitat de dosis i de les característiques de cada vacuna”, ha subratllat Argimon. D’aquesta manera, la primera etapa –residents, professionals sanitaris i unes 24.000 persones amb gran dependència- podria estar enllestida a finals de març, mentre que la segona etapa ja prioritzaria –aproximadament a finals de febrer- el personal essencial i les persones amb elevat risc.

 

Cap a una cobertura vacunal del 70%
La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha recalcat la implicació de tothom en aquesta estratègia “perquè volem arribar a tothom”. El procés, segons Cabezas, s’emmarca en l’estratègia europea, malgrat que això pugui comportar esperar a acords conjunts que poden dificultar operativitzar i actuar.

No obstant això, Cabezas ha avançat que ja s’ha vacunat el 90% dels residents amb la primera dosi i al 70% amb la segona. “S’ha avançat molt i, màxim en dues setmanes, acabarem el cicle complet a les residències, les més vulnerables a les primeres onades”, ha valorat. De fet, fins ara s’han administrat unes 200.000 primeres dosis i unes 107.000 segones dosis; a més, s’està assolint ja una cobertura de vacunació d’entre un 60-70% als principals grans centres del sistema de salut públic del país.

Cabezas també ha subratllat que es continua comprovant un alentiment en la taxa d’aparició de casos a les residències a partir dels 10-12 dies de l’administració de la primera dosi, fins al punt que la corba epidèmica i la incidència està més continguda en residents majors de 74 anys que en persones no residents d’aquest tram d’edat. “Aquest esforç cap a les residències ja s’està acompanyant de resultats en salut”, ha reblat Cabezas.  De fet, actualment hi ha 459 casos actius a les residències, un 55% menys que fa 10 dies, i mentre que dimecres passat hi havia 146 residències  amb algun cas confirmat, ara n’hi ha 104. “Cada vegada més veiem aquesta reducció i pensem que està relacionat amb aquesta gran cobertura vacunal”, sosté Cabezas.

En la línia d’avançar la vacunació cap a altres col·lectius, el procés pivotarà en l’atenció primària, “però no només, perquè volem implicar tots els recursos que vacunen i fan prevenció de les malalties i promouen la salut”, com els serveis de prevenció de riscos i de salut laboral. Tot plegat, amb l’objectiu de reduir la morbiditat i la mortalitat de la població més vulnerable i arribar a una immunitat de grup amb cobertures vacunals d’un 70%: en concret, amb el 80% a les residències, el 80% entre els professionals de la salut i, i el 80% en persones amb condicions de risc.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia