Una mestra pren la temperatura a una nena en una llar d'infants (EFE/Marcial Guillén)
Una mestra pren la temperatura a una nena en una llar d'infants (EFE/Marcial Guillén)

Els alumnes de fins a 4 anys no es contagien de Covid a l'aula, segons un estudi

Els infants més petits tenen més probabilitat de contagiar-se a casa que a les aules, segons un estudi fet durant el confinament

Xavier DuranActualitzat

Les llars d'infants i parvularis no són un focus de contagi per als nens i nenes de fins a quatre anys, segons un estudi fet a França en aquesta franja d'edat durant el confinament establert l'any passat.

L'estudi l'ha liderat Camille Aupiais, de l'Hospital Jean-Verdier de París, i s'ha publicat a la revista The Lancet Child & Adolescent Health.

La recerca també inclou dades de personal dels centres, amb molt pocs casos d'infecció.

El confinament domiciliari es va establir a tot el territori francès entre el 17 de març i l'11 de maig del 2020. En aquest període, la majoria de llars d'infants i d'escoles estaven tancades, però n'hi havia algunes d'obertes i amb baixa activitat per a fills de personal essencial.

Les que estaven obertes havien de seguir uns protocols de seguretat, que incloïen treballar amb grups d'entre 6 i 8 infants amb personal específic per a cada bombolla, desinfecció de superfícies, mascaretes i distància física.

Els pares no podien entrar-hi i se'ls donava informació perquè poguessin detectar símptomes de Covid en els seus fills, els que tenien símptomes no podien accedir a les aules.


Sense contagis d'un infant a un altre

L'estudi es va fer amb 327 infants d'entre 5 mesos i 4 anys, 197 treballadors –amb una mitjana d'edat de 40 anys- i un grup control de 164 adults, amb mitjana de 42 anys.

En total, es van detectar 14 casos entre els nens i nenes, 14 entre el personal de les llars i 9 en el grup control. Un cop ajustats els resultats atenent a la sensibilitat dels tests, els percentatges de casos eren de 3,7% en infants, 6,8% en treballadors i 5,0% en el control.

Una de les conclusions és que la seroprevalença –percentatge de positius- entre els treballadors no era diferent a la que hi havia en el grup control.

Els 14 nens que van donar positiu eren de 13 centres diferents. En l'únic on es van trobar dos casos, aquests corresponien a grups diferents que no estaven en contacte entre ells.

La conclusió és que no es va produir transmissió del coronavirus entre els nens.

En canvi, els autors dedueixen que els nens es contagiaven a casa. El 55% dels nens seropositius per a SARS-CoV-2 tenien un dels pares també infectat, percentatge que es reduïa al 14% entre els infants que donaven negatiu.

Per a la doctora Aupiais, la conclusió és aquesta:

"Els nostres resultats suggereixen que les llars d'infants no són focus d'infecció de SARS-CoV-2 i que els infants més joves no escampen el virus de forma àmplia en aquests ambients".

La doctora ressalta que els nens i nenes eren fills de personal essencial i que, per tant, estaven més exposats a la infecció.

 

Estudi fet abans que apareguessin variants

Els investigadors alerten que l'estudi es va fer abans que apareguessin noves variants i que s'hauria d'establir si els nens són més susceptibles o menys a aquestes mutacions.

També destaquen que els centres de l'estudi operaven amb capacitat limitada i els resultats no es poden generalitzar sense fer altres estudis més amplis amb les condicions actuals.

En tot cas, insisteixen que, d'acord amb aquest estudi, els nens més petits tenen més probabilitat de contagiar-se a casa que a les llars d'infants i parvularis.

També suggereixen que la presència de símptomes de Covid no seria l'indicador més important de possibles contagis i que les proves s'haurien de fer sobretot si a casa seva tenen algun adult contagiat o sospitós de ser-ho.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut