Sanitari amb guants agafant dosi de vacuna
L'assaig s'ha fet amb les vacunes d'ARNm

Una sola dosi de vacuna podria ser suficient en persones que hagin passat la Covid

L'efectivitat és molt elevada i així s'estalviarien vacunes per altres grups i menys risc d'efectes secundaris., no greus, però molestos

Una sola dosi de les vacunes de la Covid de Pfizer-BioNTech i de Moderna seria suficient en les persones que ja han passat la malaltia, segons dos estudis encara pendents de revisió.

Segons els autors, això evitaria que aquestes persones tinguessin efectes secundaris d'una segona dosi i permetria estalviar vacunes, que es podrien administrar a més població.

El primer d'aquests estudis es pot trobar a la web MedRxiv i l'han dirigit Florian Krammer, Komal Srivastava i Viviana Simon, de l'Escola Icahn de Medicina del Mount Sinai de Nova York.

L'assaig va incloure 109 persones, de les quals 41 havien passat la Covid –fet confirmat amb anàlisis de laboratori- i 68, no. Se'ls va administrar la primera dosi de les vacunes autoritzades d'ARNm i es va mesurar la producció d'anticossos uns dies després.

Segons els resultats, entre els que no havien passat la infecció la resposta immunitària al cap d'entre 9 i 12 dies era més baixa que entre les persones que sí que havien tingut Covid.

En aquests segons, el nivell d'anticossos contra el SARS-CoV-2 no només era entre 10 i 20 vegades més alta que en l'altre grup, sinó que també era superior a la que se sol donar després de la segona dosi de vacuna en els que no han passat la Covid.

Els autors també van estudiar l'aparició d'efectes secundaris després de la primera dosi en 231 persones, de les quals 83 havien donat positiu per anticossos del SARS-CoV-2 i 148, no.

En la major part dels dos grups, la vacuna va ser ben tolerada i cap participant va necessitar atenció mèdica. Els símptomes més usuals, que apareixien amb igual freqüència en seropositius i seronegatius, eren dolor, inflamació i vermellor en el lloc de la punxada i desapareixien al cap de pocs dies.

Però en els que havien passat la infecció apareixien amb més freqüència alguns altres efectes secundaris, com fatiga, maldecap, calfreds, febre o dolors en músculs i articulacions.

La conclusió dels autors sobre la vacunació de les persones que han passat la Covid és aquesta:

"Canviar la política per donar a aquestes persones una sola dosi de vacuna no tindria impacte negatiu en el seu nivell d'anticossos, els estalviaria dolor innecessari i alliberaria moltes dosis de vacunes que es necessiten urgentment".


El segon estudi obté resultats semblants

El segon estudi també s'ha publicat a MedXriv. L'han dut a terme investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Maryland, encapçalats per Mohammad M. Sajadi.

En aquest cas van dividir 59 voluntaris en tres grups: els que donaven positiu en el test d'anticossos i havien passat Covid simptomàtica, els que donaven positiu i havien passat Covid asimptomàtica i els que donaven negatiu.

Un cop administrada la primera dosi de les vacunes de Pfizer-BioNTech o de Moderna, van observar que en el dos primers grups s'assolien nivells molts alts d'anticossos al cap de 14 dies, en comparació amb els que no havien passat la malaltia.

La conclusió és semblant a la de l'estudi anterior i en temps d'escassesa de vacunes i a la vista dels resultats, proposen aquesta estratègia:

"a) Una sola dosi de vacuna per a pacients que hagin Passat Covid-19, confirmada per anàlisi de laboratori, b) els pacients que ja han passat Copvid-19, confirmada per anàlisi de laboratori, es poden situar més avall en la llista de vacunació prioritària".

 

Resultats lògics, segons els experts

Si bé els dos estudis encara no han estat revisats per ser publicats, alguns experts ja n'han fet comentaris favorables. Així, Peter English, consultor en control de malalties transmissibles, ha afirmat a la web del Science Media Center que els dos treballs "descriuen exactament el que la ciència prediria".

La raó, explica, és que la primera vegada que el sistema immunitari es troba amb un patogen fa falta un cert temps per engegar la resposta. Però si la persona vacunada ja ha passat la Covid, el seu sistema immunitari ja ha creat una resposta natural, que la vacuna potencia de forma més rapida.

I considera lògica la proposta dels autors de primer en la segona dosi en persones que no han passat la infecció.

Per a Eleanor Riley, professora d'Immunologia i Malalties Infeccioses a la Universitat d'Edimburg, Escòcia, les dades no són sorprenents, "però sí molt tranquil·litzadores", perquè demostren que la infecció amb el SARS-CoV-2 produeix una potent i duradora resposta immunitària de forma natural.

Tot i així, considera que administrar només una dosi a les persones que han passat la Covid crearia complicacions logístiques i seria més segur donar la segona dosi a tothom, alertant, això sí, de possibles efectes secundaris més probables en persones que han tingut la Covid.

Finalment, Lawrence Young, de la Universitat de Warwick, Anglaterra, creu que si futurs estudis confirmen aquests resultats, administrar una sola dosi de vacuna als que hagin passat la Covid "esdevindria una opció viable quan hi hagi preocupació pel subministrament de vacunes".

ARXIVAT A:
VacunesRecerca científicaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut