Salut

Cabezas i Argimon

Josep Maria Argimon: "La vacunació està evitant unes 600 morts al mes a les residències"

query_builder   23 febrer 2021 18:00

event_note Nota de premsa

Josep Maria Argimon: "La vacunació està evitant unes 600 morts al mes a les residències"

La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon durant la roda de premsa
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha volgut donar visibilitat als resultats de la vacunació a través de la reducció de les xifres de mortalitat a les residències. Argimon ha recordat que la taxa de mortalitat a les residències en l’any 2020 a Catalunya va ser de 16.000 defuncions per 100.000 habitants, fet que va resultar en unes 8.000 morts, més d’una tercera part de totes les morts produïdes per la pandèmia.

En contraposició, Argimon ha exposat que “quan comencem a vacunar la taxa de mortalitat per COVID ha passat a ser de 50 per 100.000 habitants. I, per tant, podem estimar que aquest mes que ja hem vacunat a les persones residents hem evitat 600 morts per COVID”.

El secretari ha advertit que en realitat “la mortalitat sense vacunació no seria tan alta perquè hem après com gestionar aquesta malaltia en l’entorn residencial, però sí que és molt important per veure l’efectivitat i la importància i l’esforç que representa la vacunació”.

Per la seva banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha fet una actualització de la situació del pla de vacunació. Ha explicat que ja s’han administrat un total de 505.429 vacunes, 321.268 primeres dosis i 184.161 segones dosi. Amb aquestes, s’estaria acabant de vacunar amb èxit als col·lectius de les dues primeres fases (residències, professionals sanitaris). “Els efectes de la vacunació en aquests col·lectius són cada cop més visibles. Veiem com ha caigut d’una manera molt clara l'aparició de casos”, ha afirmat Cabezas. Com preveu l’estratègia de fases del pla, des de la setmana passada s’està vacunant de manera simultània les persones grans i amb grans dependències amb les persones de col·lectius essencials gràcies a la disponibilitat de diferents vacunes. Paral·lelament també s‘ha començat a vacunar a majors de 80 anys arreu del país seguint el principi d’optimització i maximització de dosis i vials.

Amb tot, Cabezas ha recordat el repte logístic que suposa la campanya: “Hem de vacunar gairebé 6 milions de persones, dues vegades, en un període molt curt de temps i implicarà a gran part de la població”. També ha volgut destacar la feina que s’està fent des de l’atenció primària com a eix principal de vacunació, així com totes les persones que estan fent un esforç per mobilitzar la gent cap als punts de vacunació.

Sobre la situació epidemiològica, Argimon ha confirmat que les xifres sobre la incidència de la malaltia “no són tan bones com voldríem”. Tot i que des de fa unes setmanes els indicadors segueixen baixant, es confirma la disminució de la velocitat en la reducció de la infecció (RT) que, a dia d'avui, està pràcticament a 1. Pel que fa a la variant britànica, tal i com era esperable, “va agafant més i més espai i ja arriba a una mitjana del 40% a tot Catalunya”. Per Argimon el més important és “seguir fent un monitoratge per veure com va avançant aquesta i les altres variants i anar contrastant en diferents estudis l’efectivitat de les vacunes actualment disponibles”.

1  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa amb la Dra. Cabezas i el Dr. Argimon

Fotografia de la roda de premsa amb la Dra. Cabezas i el Dr. Argimon 72

1  

Fitxers adjunts

Seguiment de la campanya de vacunació a Catalunya

Seguiment de la campanya de vacunació a Catalunya
PDF | 1784

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia